Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cargill investește 200 de milioane de dolari în Ucraina

Autor: Meat MIlkluni, 13 ianuarie, 2014

Gigantul american Cargill ”a pus pe masă” de 200 de milioane de dolari pentru o ”felie” din UkrLandFarming, cea mai mare exploatație agrobusiness din țara vecină. Tranzația plasează Cargill mai aproape de achizițiile record de cereale pe care China le face în această perioadă din regiunile estice ale Europei.

Cargill va prelua circa 5% din uriașa companie ucraineană evaluată la circa 4 miliarde de dolari și apreciată ca fiind a opta cea mai mare companie de agribusiness din lume în privința suprafeței cultivate. Conglomeratul agricol a fost fondat și construit în ultimii ani, prin achiziții, de Oleg Bakhmatyuk, un miliardar ucrainean.

“Tranzacția va ajuta Cargill să își asigure resurse sigure de aprovizionare pe termen lung de la unul dintre cei mai mari agricultori din Ucraina. UkrLandFarming câștigă un partener strategic foarte puternic, care îi va ajuta să își atingă obiectivele de export, în special în Asia”, a declarat pentru Financial Times Nick Piazza, director executiv al SP Advisors din Kiev.

Ucraina, care a raportat în 2013 o recoltă record de porumb de anul trecut de 29 de milioane tone, speră să stimuleze exporturile în acest sezon la circa 35 la sută, catapultând țara din Europa de Est la rândul exportatorilor de porumb de top din lume. Acum, Ucraina se luptă cu Argentina la rangul de-al treilea cea mai mare țară exportatoare de porumb din lume.

Ucraina a făcut prima livrare de porumb în China la sfârșitul anului trecut, ca parte a unui împrumut-pentru-porumb afacere 3 miliarde de dolari intermediat de companii de stat din ambele țări.

Americanii sunt în Ucraina din 1991

Tranzactia pe care Cargill o face în Ucraina are loc pe fondul celei mai grave crize politice din ultimul deceniu, relatează Financial Times. Potrivit publicației financiare, gigantul american este prezent în țara vecină încă din 1991 și în ultimii ani a făcut importante investiții și achiziții în silozuri, centre de prelucrare a semințelor de floarea soarelui și într-o uriașă fabrică de nutrețuri. Pe piața din Ucraina, rivalii celor de la Cargill sunt americanii de la Bunge și suedezii de la Glencore, companii care dețin, de asemenea, terminale pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră.

Referitor la achiziția din Ucraina, Cargill s-a rezumat să declare: ”Compania noastră are permanent în vedere oportunități de afacere. Nu dorim să comentăm zvonuri sau speculații și vom face declarații doar când oportunitățile se fructifică”.

Cargill, și în România

Cargill furnizează produse alimentare, agricultură, produse financiare şi industriale şi servicii în întreaga lume. Compania este prezentă și în România din 1996, are sediul în Bucureşti şi are, în prezent, aproximativ 600 de angajaţi în 17 locaţii din ţară. Cargill activează în domeniul cerealelor, seminţelor oleaginoase şi hranei pentru animale. (Mai multe, pe www.agrointel.ro)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...