Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carmolimp: Anul 2013 ar putea însemna sfârșitul pentru mulți producători de carne

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 6 februarie, 2013

(Comunicat) Piața de carne din România s-ar putea confrunta în acest an cu cea mai grea perioada de la inceputul crizei financiare, din 2008, având in vedere ca puterea de cumparare a romanilor se apropie de un prag minim.

Rata inflaţiei a fost, în decembrie, de 4,95% faţă de decembrie 2011, în afara intervalului ţintit de BNR, iar câştigul salarial mediu net era în noiembrie 2012 de 1.575 lei, fata de 1.491 lei in noiembrie anul trecut, adica cu doar 5,6% mai mult (salariul din luna decembrie nu este relevant deoarece in aceasta perioada a anului se acorda prime).

Avand in vedere cei doi indicatori, se poate constata ca puterea de cumparare a românilor nu a cunoscut o imbunatatire nici in 2012, cu efecte negative asupra consumului.

“Vom asista si in 2013 la diminuarea sumelor de bani pe care consumatorii le au la dispozitie pentru consum. Anul 2013 va fi unul si mai dificil, iar industria noastra va fi fortata la maxim, pe fondul unei puteri de cumparare reduse, si a unui mediu de afaceri slabit”, (Olimpiu Soneriu)

În aceste conditii, pentru industria carnii se pot lua in calcul doua scenarii, respectiv de stagnare sau de accentuare a problemelor cu care producatorii se confrunta inca de la inceputul crizei.

“In cel mai bun  caz vom vedea o stagnare a pietii la nivelul actual, dar cu siguranta tendinta va fi in continuare spre produsele mai ieftine. Cred ca in urmatoarea perioada vom asista la o presiune din ce in ce mai mare a producatorilor de carne si preparate din carne de a iesi pe piete comunitare” (Olimpiu Soneriu)

Iesirea pe pietele externe va fi o oportunitate insa doar pentru producatorii care au capacitate financiara pentru a face investitii in modernizarea si adaptarea capacitatilor de productie la standardele din Uniunea Europeana.

CarmOlimp a implementat înca de anul trecut sistemul  IFS  (International Food Standard), un standard de evaluare de catre comercianti a furnizorilor de produse alimentare (inclusiv a producatorilor), elaborat in anul 2002 de catre comerciantii din Germania, cu scopul de a crea un standard comun privind siguranta alimentelor.

“In lipsa surselor de finantare, vor fi producatori care nu vor putea sa se extinda sau sa suporte eventualele cresteri de preturi la materiile prime, astfel ca anul 2013 ar putea insemna iesirea lor de pe piata” (Olimpiu Soneriu)

Despre Carmolimp

Carmolimp cel mai mare producator si distribuitor de carne ambalata in atmosfera protectoare la gramaj fix din tara. In prezent, opereaza un numar de 50 magazine proprii si peste 60 de unitati in sistem franciza.

Pornita in 1993 ca o afacere de familie,  Carmolimp reuseşte sa controleze intregul flux “de la furca la furculita”, avand in dotare atat terenurile agricole, fermele si fabricile de procesare, cat si lantul de distributie al produselor.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...