Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnatii de plescoi si novacul de tara barsei vor primi certificat de calitate din partea europei

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Carnatii de Plescoi si novacul afumat de Tara Barsei s-ar putea alatura gemului de Topoloveni pe lista produselor traditionale care au primit recunoasterea valorii din partea UE, scrie cotidianul Romania Libera.

In momentul de fata, exista peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul european de calitate, al denumirilor de origine protejata si indicatiilor geografice protejate. Romania nu are decat un produs admis pe aceasta lista unde sunt recunoscute calitatile gastronomice superioare si traditia culinara avuta de respectivul produs. In viitor, doar doua produse autohtone ar putea ajunge pe lista produselor de calitate protejate prin sistemul european de calitate. In primul rand, vorbim de carnatii de Plescoi.

„Incepand cu data de 30 martie, aceasta denumire se afla in faza de opozitie nationala”, a precizat pentru Romania Libera, Lucia Romanescu, sefa Serviciului Produse Traditionale care functioneaza in cadrul Ministerului Agriculturii. In aceasta perioada orice producator va putea contesta particularitatea acestui tip de produs. Daca in termen de 60 de zile nimeni nu va ridica nicio obiectie denumirea „carnati de Plescoi” va primi protectia de denumire geografica la nivel national. Din momentul in care documentatia va fi trimisa la Bruxelles si pana in momentul in care carnatii de Plescoi vor primi certificatul european de calitate vor urma un an si jumatate de analize. Dosarul celui de-al doilea produs „Novac afumat din Tara Barsei” propus Europei de Romania este in analiza la Ministerul Agriculturii.

Lucia Romanescu precizeaza ca demersurile pentru recunoasterea europeana a calitatii produselor autohtone au inceput abia la mijlocul anului 2008, la un an si jumatate dupa aderarea Romaniei la UE. „Au existat dificultati in convingerea producatorilor dintr-o anumita regiune pentru ca acestia sa se asocieze in vederea realizarii acestui demers. Pentru a identifica potentiale denumiri care sa se inscrie in limitele regulamentelor cu acest specific este nevoie de o investigatie amanuntita. Nu, in ultimul rand, procedeul complet pentru intrarea unui produs sub protectia europeana dureaza patru luni (etapa de analiza la nivel national) si alti doi ani (la Comisia Europeana).

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...