Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Carnatii de plescoi si novacul de tara barsei vor primi certificat de calitate din partea europei

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Carnatii de Plescoi si novacul afumat de Tara Barsei s-ar putea alatura gemului de Topoloveni pe lista produselor traditionale care au primit recunoasterea valorii din partea UE, scrie cotidianul Romania Libera.

In momentul de fata, exista peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul european de calitate, al denumirilor de origine protejata si indicatiilor geografice protejate. Romania nu are decat un produs admis pe aceasta lista unde sunt recunoscute calitatile gastronomice superioare si traditia culinara avuta de respectivul produs. In viitor, doar doua produse autohtone ar putea ajunge pe lista produselor de calitate protejate prin sistemul european de calitate. In primul rand, vorbim de carnatii de Plescoi.

„Incepand cu data de 30 martie, aceasta denumire se afla in faza de opozitie nationala”, a precizat pentru Romania Libera, Lucia Romanescu, sefa Serviciului Produse Traditionale care functioneaza in cadrul Ministerului Agriculturii. In aceasta perioada orice producator va putea contesta particularitatea acestui tip de produs. Daca in termen de 60 de zile nimeni nu va ridica nicio obiectie denumirea „carnati de Plescoi” va primi protectia de denumire geografica la nivel national. Din momentul in care documentatia va fi trimisa la Bruxelles si pana in momentul in care carnatii de Plescoi vor primi certificatul european de calitate vor urma un an si jumatate de analize. Dosarul celui de-al doilea produs „Novac afumat din Tara Barsei” propus Europei de Romania este in analiza la Ministerul Agriculturii.

Lucia Romanescu precizeaza ca demersurile pentru recunoasterea europeana a calitatii produselor autohtone au inceput abia la mijlocul anului 2008, la un an si jumatate dupa aderarea Romaniei la UE. „Au existat dificultati in convingerea producatorilor dintr-o anumita regiune pentru ca acestia sa se asocieze in vederea realizarii acestui demers. Pentru a identifica potentiale denumiri care sa se inscrie in limitele regulamentelor cu acest specific este nevoie de o investigatie amanuntita. Nu, in ultimul rand, procedeul complet pentru intrarea unui produs sub protectia europeana dureaza patru luni (etapa de analiza la nivel national) si alti doi ani (la Comisia Europeana).

Meat.Milk 2019: Iveco România și Autofrigo Center vor expune echipamente de frig pentru transport auto
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

Iveco România și Autofrigo Center au devenit și în acest an parteneri ai conferinței Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov. Ca urmare, pe platoul din fața hotelului, cele două companii vor expune autocamionete Iveco Daily, echipate cu soluții de frig auto, destinat...

Statul garantează 80% din creditele fermierilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

(Comunicat) Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), continua in 2019 strategia  de pozitionare ca pilon de sprijin pragmatic pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, a persoanelor fizice si a beneficiarilor publici prin facilitarea accesului la finantare.   Implementarea si derularea diverselor programe...