Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnatii de plescoi si novacul de tara barsei vor primi certificat de calitate din partea europei

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Carnatii de Plescoi si novacul afumat de Tara Barsei s-ar putea alatura gemului de Topoloveni pe lista produselor traditionale care au primit recunoasterea valorii din partea UE, scrie cotidianul Romania Libera.

In momentul de fata, exista peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul european de calitate, al denumirilor de origine protejata si indicatiilor geografice protejate. Romania nu are decat un produs admis pe aceasta lista unde sunt recunoscute calitatile gastronomice superioare si traditia culinara avuta de respectivul produs. In viitor, doar doua produse autohtone ar putea ajunge pe lista produselor de calitate protejate prin sistemul european de calitate. In primul rand, vorbim de carnatii de Plescoi.

„Incepand cu data de 30 martie, aceasta denumire se afla in faza de opozitie nationala”, a precizat pentru Romania Libera, Lucia Romanescu, sefa Serviciului Produse Traditionale care functioneaza in cadrul Ministerului Agriculturii. In aceasta perioada orice producator va putea contesta particularitatea acestui tip de produs. Daca in termen de 60 de zile nimeni nu va ridica nicio obiectie denumirea „carnati de Plescoi” va primi protectia de denumire geografica la nivel national. Din momentul in care documentatia va fi trimisa la Bruxelles si pana in momentul in care carnatii de Plescoi vor primi certificatul european de calitate vor urma un an si jumatate de analize. Dosarul celui de-al doilea produs „Novac afumat din Tara Barsei” propus Europei de Romania este in analiza la Ministerul Agriculturii.

Lucia Romanescu precizeaza ca demersurile pentru recunoasterea europeana a calitatii produselor autohtone au inceput abia la mijlocul anului 2008, la un an si jumatate dupa aderarea Romaniei la UE. „Au existat dificultati in convingerea producatorilor dintr-o anumita regiune pentru ca acestia sa se asocieze in vederea realizarii acestui demers. Pentru a identifica potentiale denumiri care sa se inscrie in limitele regulamentelor cu acest specific este nevoie de o investigatie amanuntita. Nu, in ultimul rand, procedeul complet pentru intrarea unui produs sub protectia europeana dureaza patru luni (etapa de analiza la nivel national) si alti doi ani (la Comisia Europeana).

Intervenția domnului Petre Daea în Consiliul UE, privind PPA în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

Doamnă președinte Domnule comisar Dragi colegi, România de-a lungul istoriei a dovedit și poate dovedi oricând că nu a dat boli nimănui, dar din nefericire a primit. România nu este izvor de pestă porcină, dar este în război cu această boală pe un front de aproape 1400 de km la granița de răsărit a Uniunii...

Lidl susține programul VIA, destinat tinerilor afectați de cancer
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

(Comunicat) Izolarea este cunoscută ca fiind problema numărul unu cu care se confruntă tinerii adulți atunci când au de a face cu un diagnostic precum cancerul.   ,,VIA – aplicația mobilă concepută pentru a conecta persoane și pentru a crea conexiuni umane între tinerii adulți care se luptă cu cancerul astfel încât...