Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cârnații Nurnberger: picanți, aromați, delicioși

Autor: Aura Alexa Ioanmiercuri, 22 noiembrie, 2017

Istoricii susțin că primele atestări ale cârnaților Nurnberger se găsesc încă din anul 228 după Hristos, însă primele atestări documentate ale Bratwurst-ului din Germania, așa cum sunt ei denumiți în mod tradițional, datează din anul 1313, în orașul Nurnberg, care a rămas un centru de renume internațional pentru producerea lor.

 

Mic dar bun!

 

Produsul este surprinzător de mic, ca dimensiune, având o lungime de numai 7-9 cm și o greutate cuprinsă între 20 și 25 de grame. Începând din anul 2003, cârnații Nurberger Bratwurst și Nurnberger Rostbratwurst sunt produși cu indicații geografice protejate (IGP) și pot fi fabricați numai în orașul Nurnberg. Datorită acestei tradiții artizanale și a unicității, Rostbratwurst-ul din Nuremberg a obținut protecția indicației geografice protejate (IGP), care a fost obținută de către Schutzverband Nürnberger Bratwürste eV, o societate specială pentru protecția Nürnberg-Bratwurst.

 

Cârnații Nurberger sunt făcuți din carne de porc și condimentați cu marjoram proaspăt, o plantă perenă, cu aromă de pin dulce și citrice, ceea ce le conferă o aromă distinctă. Acești cârnați sunt fripți la grătar, iar focul trebuie să fie făcut cu lemne de fag. Considerat ca fiind un fel principal de mâncare, ei sunt serviți în seturi de șase, opt, zece sau 12 bucăți, fie cu salată, cartofi, hrean sau muștar. Dar, în ultimele decenii, au ajuns să fie vânduți pe stradă de către vânzătorii ambulanți, fiind deosebit de populari în rândul consumatorilor.

 

Dimenisunile reduse ale acestui celebru cârnat s-ar datora, potrivit specialiștilor, creșterii prețurilor la carne și legume de la jumătatea secolului al XVI-lea, ceea ce i-a determinat pe comercianți să prepare un cârnat mult mai mic și astfel, să câștige loturi mai mari de produs, dar și un preț atractiv per kilogram, fără a diminua însă calitatea produsului!

 

Preocupați pentru calitate

 

Astăzi, la fel ca și în trecut, Consiliul Local se ocupă de calitatea Bratwurst-ului său și dictează rețeta: aceasta include totul, de la calitatea cărnii, dimensiunea granulului, intestinul, aroma, valorile analizei, dimensiunea și greutatea. De exemplu, se poate utiliza numai carnea de porc tocată, dar fără carne pentru mezeluri. De asemenea, se definește aroma marjoramică tipică și un conținut absolut de grăsime de 35%.

 

Însă, de departe, cea mai importantă caracteristică este și rămâne dimensiunea neobișnuită a micii delicatese. Celebrul cârnat nu trebuie să depășească lungimea de 7-9 cm și o greutate maximă de 25 de grame. Nu e de mirare că au fost născocite tot felul de legende în funcție de acești parametri excepționali. Una dintre acestea spune că Rostbratwurst din Nuremberg este atât de mic încât să poată fi dat deținuților, prin găurile speciale din pereții celulelor, ceea ce ar explica numele Lochgefängnisse (Holeprisons).

 

Indiferent de aceste povești, cert este că Nürnberg Rostbratwurst a făcut istorie în gastronomie. Astăzi , originalul Nuremberg Rostbratwurst poate fi găsit la aproape fiecare mic dejun ambițios, de tip bufet și, bineînțeles, în inima cetățenilor din Nürnberg, care sărbătoresc anual Bratwurst-ul. Cu statutul de indicație geografică protejată, această delicatesă tradițională se află în topul topurilor gastronomice, alături de specialități precum Prosciutto de Pama, Champagne și Grana Padano, începând să fie apreciată și în România.

Lactate: Noutățile lunii septembrie 2018
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 4 octombrie 2018

Septembrie s-a bucurat de multe lansări în întreaga lume, în majoritatea categoriilor de produse lactate, inclusiv cele venite din partea unora dintre marii jucători de pe piețele naționale sau internaționale. Vi le prezentăm și de această dată, cu speranța diversificării producției și în România.   Chaitanya Chitta,...

ESM: Vânzări de produse ecologice în România, în creștere spectaculoasă
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 26 septembrie 2018

Potrivit European Supermarket Magazine, care citează un raport Romania Insider și un studiu realizat de Getbio.ro, vânzările de produse ecologice sau "bio" au înregistrat o creștere de 30% în primele șase luni ale acestui an.   România Insider a raportat că produsele alimentare, suplimentele alimentare, cosmeticele și...