Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carne cu dioxina pe piata romaneasca

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Peste 133 de tone de carne de porc contaminate cu dioxina a fost importata pe piata romaneasca din Irlanda, dupa 1 septembrie a.c. Din cele 133,6 tone de carne infestata, 34 de tone au fost puse sub sechestru, dupa ce Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus, prin sistemul rapid de alerta, retragerea lor de pe piata. Restul, de aproape 100 de tone a fost procesat si inglobat in preparate din carne.

„Din totalul de 133,6 tone despre care se stie ca au ajuns in Romania, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru restul, 99,6 tone sunt preparate si s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alerta”, a subliniat presedintele ANSVSA, Radu Roatis. Carnea a fost livrata in mai multe judete, printre care Ilfov, Olt, Buzau sau Cluj. Oficialul a precizat ca rechemarea nu este facuta de catre ANSVSA, ci de agentii economici, deoarece institutia are doar obligatia de a face aceasta notificare.Acesta a mai spus ca pana la sfarsitul lunii decembrie vor fi facute controale in piete, pentru a se asigura ca nu vor fi vandute produse din carne de porc provenita din Irlanda. Radu Roatis a adaugat ca a fost instiintata Asociatia Romana a Carnii si s-a interzis importul de carne din Irlanda. Romania a primit prima notificare privind carnea de porc contaminata cu dioxina provenita din Irlanda in 9 decembrie. Potrivit informatiilor publicate de autoritatile irlandeze, vinovat de producerea contaminarii cu dioxina este operatorul economic din Irlanda din domeniul furajelor care a folosit un ulei mineral neautorizat. Astfel Comisia Europeana asteapta informatii suplimentare de la autoritatile din Irlanda, deoarece numeroase bovine au primit aceeasi alimentatie ca si porcii, contaminata cu dioxina, potrivit ministrului irlandez al Agriculturii, Brendan Smith.

Consumul continuuu de dioxina afecteaza sanatatea
Directorul general pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Rusu, a spus ca, potrivit notificarilor primite de la Comisia Europeana, nivelul dioxinei din carnea contaminata care provine din Irlanda este de la 20 pana la 100 de ori mai mare decat limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de grasime de porc. Acesta a precizat ca, in urma studiilor, s-a stabilit ca numai in cazul unui consum continuu, timp de cateva luni, al alimentelor contaminate cu dioxina ar putea sa apara efecte asupra pielii si a ficatului, iar in anumite cazuri, cand se consuma cantitati extrem de mari, ar putea aparea forme de cancer la adulti.Totusi, oficialul a recomandat tuturor persoanelor din judetele Ilfov, Olt si Buzau care au cumparat produse din carne de porc provenind din Irlanda sa nu le consume.

Scandal cu precedent
La sfarsitul lunii august a anului 2007, doua loturi de iaurt, produse de grupul francez Dadone au fost retrase de pe piata romaneasca ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxina a ingredientului guma de guar. Rezultatele testelor efectuate de laboratorul european de referinta de la Budapesta asupra iaurturilor Danone suspectate ca ar fi contaminate cu un nivel ridicat de dioxina, aratau ca produsele sunt sigure pentru consumul uman, nivelul de dioxina fiind in limita admisa. Astfel, Radu Roastis a anuntat atunci ca sechestrul asupra loturilor va fi ridicat, urmand ca producatorul sa decida daca va introduce in consum unul dintre loturile suspectate, aflat inca in termen de valabilitate.

Presedintele Ucrainei, otravit cu dioxina
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a fost otravit in septembrie 2004 cu dioxina, potrivit declaratiilor facute de medicul sau,la jumatatea acestui an, confor, AFP. Nu exista niciun dubiu ca este vorba de un caz foarte grav de otravire cu dioxina”, a declarat profesorul Jean-Hilaire Seurat, seful departamentului de dermatologie al Spitalului Universitar din Geneva. „Nivelul de dioxina era de 1.000 de ori superior limitei normale”, subliniaza Seurat, explicand ca in intreaga lume a mai fost semnalat un singur caz, la Viena in 1995.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...