Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Carne cu dioxina pe piata romaneasca

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Peste 133 de tone de carne de porc contaminate cu dioxina a fost importata pe piata romaneasca din Irlanda, dupa 1 septembrie a.c. Din cele 133,6 tone de carne infestata, 34 de tone au fost puse sub sechestru, dupa ce Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus, prin sistemul rapid de alerta, retragerea lor de pe piata. Restul, de aproape 100 de tone a fost procesat si inglobat in preparate din carne.

„Din totalul de 133,6 tone despre care se stie ca au ajuns in Romania, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru restul, 99,6 tone sunt preparate si s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alerta”, a subliniat presedintele ANSVSA, Radu Roatis. Carnea a fost livrata in mai multe judete, printre care Ilfov, Olt, Buzau sau Cluj. Oficialul a precizat ca rechemarea nu este facuta de catre ANSVSA, ci de agentii economici, deoarece institutia are doar obligatia de a face aceasta notificare.Acesta a mai spus ca pana la sfarsitul lunii decembrie vor fi facute controale in piete, pentru a se asigura ca nu vor fi vandute produse din carne de porc provenita din Irlanda. Radu Roatis a adaugat ca a fost instiintata Asociatia Romana a Carnii si s-a interzis importul de carne din Irlanda. Romania a primit prima notificare privind carnea de porc contaminata cu dioxina provenita din Irlanda in 9 decembrie. Potrivit informatiilor publicate de autoritatile irlandeze, vinovat de producerea contaminarii cu dioxina este operatorul economic din Irlanda din domeniul furajelor care a folosit un ulei mineral neautorizat. Astfel Comisia Europeana asteapta informatii suplimentare de la autoritatile din Irlanda, deoarece numeroase bovine au primit aceeasi alimentatie ca si porcii, contaminata cu dioxina, potrivit ministrului irlandez al Agriculturii, Brendan Smith.

Consumul continuuu de dioxina afecteaza sanatatea
Directorul general pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Rusu, a spus ca, potrivit notificarilor primite de la Comisia Europeana, nivelul dioxinei din carnea contaminata care provine din Irlanda este de la 20 pana la 100 de ori mai mare decat limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de grasime de porc. Acesta a precizat ca, in urma studiilor, s-a stabilit ca numai in cazul unui consum continuu, timp de cateva luni, al alimentelor contaminate cu dioxina ar putea sa apara efecte asupra pielii si a ficatului, iar in anumite cazuri, cand se consuma cantitati extrem de mari, ar putea aparea forme de cancer la adulti.Totusi, oficialul a recomandat tuturor persoanelor din judetele Ilfov, Olt si Buzau care au cumparat produse din carne de porc provenind din Irlanda sa nu le consume.

Scandal cu precedent
La sfarsitul lunii august a anului 2007, doua loturi de iaurt, produse de grupul francez Dadone au fost retrase de pe piata romaneasca ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxina a ingredientului guma de guar. Rezultatele testelor efectuate de laboratorul european de referinta de la Budapesta asupra iaurturilor Danone suspectate ca ar fi contaminate cu un nivel ridicat de dioxina, aratau ca produsele sunt sigure pentru consumul uman, nivelul de dioxina fiind in limita admisa. Astfel, Radu Roastis a anuntat atunci ca sechestrul asupra loturilor va fi ridicat, urmand ca producatorul sa decida daca va introduce in consum unul dintre loturile suspectate, aflat inca in termen de valabilitate.

Presedintele Ucrainei, otravit cu dioxina
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a fost otravit in septembrie 2004 cu dioxina, potrivit declaratiilor facute de medicul sau,la jumatatea acestui an, confor, AFP. Nu exista niciun dubiu ca este vorba de un caz foarte grav de otravire cu dioxina”, a declarat profesorul Jean-Hilaire Seurat, seful departamentului de dermatologie al Spitalului Universitar din Geneva. „Nivelul de dioxina era de 1.000 de ori superior limitei normale”, subliniaza Seurat, explicand ca in intreaga lume a mai fost semnalat un singur caz, la Viena in 1995.

S-a stabilit un nou record al numărului de focare de PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 septembrie 2019

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.   În total au fost eliminați 462.459 de...

China a aprobat 25 de companii braziliene pentru export
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 13 septembrie 2019

Ministerul Chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale a aprobat 25 de fabrici de prelucrare a cărnii din Brazilia pentru export. Numărul companiilor aprobate, din această țară, a crescut de la 64 la 89.   Dintre noile unități autorizate, 17 produc carne de vită, șase pui procesați, una va exporta carne de porc și una de...