Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Carnea de laborator poate transforma radical economia mondială

Autor: Nora Marinmiercuri, 5 septembrie, 2018

Raportul intitulat „Perspectivele cărnii obținută în laborator” susține că disponibilitatea de astfel de produs ar putea însemna o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură de la 78, la 96%, folosind 99% mai puțin teren.

 

Raportul la care face referire Global Meat News susține că cererile de carne obținută de la animale crescute în sistem intensiv, cum ar ficarnea de vită, ocupă un hectar întreg pentru a alimenta o persoană. Dar implicația folosirii cărnii de laborator ar putea fi „imensă”, reducând cu 14,5% gazele cu efect de seră cauzate de om și 60% din pierderea biodiversității atribuite practicilor agricole intensive actuale.

 

Autorii raportului Dr. Madsen Pirie și Jamie Hollywood, susțin că noile evoluții tehnologice, precum carnea cultivată „sunt în proces de transformare radicală a economiei mondiale”. Cererea de carne și lapte se așteaptă să crească la nivel global cu 70% până în anul 2050, iar carnea obținută cu energie curată ar putea permite mai multor persoane să cumpere carne de calitate superioară, la un cost de mediu durabil mai scăzut.

 

În timp ce recunoaște că prețurile competitive, din punct de vedere comercial, sunt mari, într-o oarecare măsură, prețul carnii de laborator a scăzut. Cu doar cinci ani în urmă, costul unui burger făcut cu carne crescută într-un laborator a fost de 215.000 de dolari, dar acum prețul a scăzut la doar 16 dolari. Raportul susține, de asemenea, că acest produs are potențialul de a rezolva criza de rezistență la antibiotice. În cazul zootehniei, care utilizează până la 70% din antibiotice, cazurile de rezistență sunt în creștere, ele fiind determinate de practicile agricole intensive.

 

Însă culturile de carne nu utilizează antibiotice, pentru a accelera creșterea musculară, iar raportul explică faptul că trecerea de la animale, la culturi de laborator, ar putea salva milioane de vieți. Madsen Pirie, președintele Institutului Adam Smith, a declarat: „De 12.000 de ani, oamenii au crescut animale pentru carne. În viitor, nu vor mai fi necesare. Acest lucru va elibera milioane de hectare de pășune pentru alte utilizări și va rezolva toate problemele etice implicate în creșterea și sacrificarea animalelor. În plus, va oferi lumii accesul la o dieta ieftina, bogata in proteine”.

 

Jamie Hollywood, co-autor al raportului, a declarat: „Direcția inovației tehnologice poate fi cheia pentru a evita multe din problemele ecologice majore cu care se confruntă în prezent omenirea. reducând amprenta de carbon și nivelurile de poluare cauzate de metodele actuale de producție a cărnii.”

Omogenizarea la presiune joasă și fabricarea brânzeturilor maturate
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 25 ianuarie 2019

Brânza este un produs care se găsește în majoritatea locuințelor din lumea occidentală. În Uniunea Europeană, consumul de brânză pe cap de locuitor a fost în 2016 de 12,0 kg, estimându-se că va crește până la 19,8, în 2023. UE produce aproape 50% din brânza fabricată în lume, industria brânzeturilor fiind de așteptat să...

Percepția senzorială, noua atitudine a consumatorului de carne și inovația
Autor: Cristina Gavrilut  /   vineri, 18 ianuarie 2019

Într-o lume globalizată și digitizată, consumatorul contemporan de carne este asaltat de o avalanșă de informații provenite de la autorități guvernamentale de sănătate, experți în nutriție, guru de diete auto-stil, jurnaliști, companii de cercetare a pieței, bucătari celebrii, suporteri ai mișcărilor de mediu și apărători ai...