Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnea de miel, mai scumpă cu 10 %

Autor: Meat MIlkmiercuri, 12 martie, 2014

În aşteptarea reluării exporturilor către Turcia şi ţările arabe, crescătorii de oi şi capre păstrează berbecuţii cei mai frumoşi şi anunţă creşterea preţurilor la mieii pentru consumul intern.

Preţul mielului de Paşte va fi mai mare anul acesta. În viu, un kilogram va costa circa 10-13 lei, iar, în carcasă, preţul va urca la 20-25 de lei, potrivit producătorilor contactaţi de EVZ.

Anul acesta, credincioşii ortodocşi şi catolici vor celebra Paştele pe 20 aprilie, astfel că mieii au timp să ajungă la o greutate de circa 25-30 de kilograme. Drept urmare, cu cât mielul va fi mai mare, cu atât şi suma plătită în schimbul lui va creşte.

Cei care vor să facă economii pot cumpăra mielul direct de la crescător. „Dacă vine clientul şi ia mielul din curte, îl dau cu 12-13 lei în viu şi cu 15 lei, tăiat”, ne-a precizat Ioniţă Ştefan, preşedintele Asociaţiei Vâlsan 2010, din Brădet, judeţul Argeş.

Preţul este influenţat şi de locul din care provine mielul, respectiv judeţe libere de scrapie, din care se va putea exporta, şi judeţe care au încă interdicţie în acest sens. Scrapia este o boală mortală pentru oi şi capre, dar care nu se transmite la om. Din cauza apariţiei focarelor de scrapie în România, în 2002, exporturile au fost sistate, fapt care a afectat grav veniturile fermierilor. Înainte de apariţia bolii, se exportau anual circa două milioane de capete în ţările arabe.

Crescătorii din România se împart în două tabere. Pe de o parte, sunt fermierii din cele 19 judeţe care au fost declarate libere de scrapie de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Crescătorii din aceste 19 judeţe ţin la preţ, deoarece speră ca din toamnă să facă primele livrări către Turcia şi comunitatea arabă. În plus, ei păstrează cele mai frumoase exemplare pentru export. „Arabii fac comenzile mai ales toamna şi preferă berbecuţii graşi, de 30 de kilograme”, spune Ioniţă Ştefan. Judeţul Argeş, unde acesta are stâna, se află pe lista celor care pot relua exporturile, după ce experţii turci vor face o inspecţie în unele ferme româneşti.

Pe de altă parte, există judeţele din care nu se pot face exporturi. Pe listă se află şi Sibiul, recunoscut pentru stânele din Mărginime, şi Ialomiţa. Crescătorii ialomiţeni speră însă că mieii lor vor fi exportaţi. „Berbecuţii sunt ţinuţi pentru export în ţările arabe”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de Crescători de Ovine din Ialomiţa, Traian Cioranu. Acesta spune că, în judeţ, preţurile vor fi de circa 11 lei în viu şi 20-22 de lei/kg în carcasă. (Mai multe, pe www.evz.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...