Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor

Autor: Maria Demetriadluni, 19 ianuarie, 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2013, relevă o analiză a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare, efectuată pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

În 10 luni, valoarea importurilor de carne de porc a depăşit 231,4 milioane de euro, comparativ cu cele 215,3 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2013.

 

Embargoul rusesc impus produselor agroalimentare din UE a afectat semnificativ producătorii români din sectorul cărnii de porc prin faptul că produsele din statele europene dezvoltate, care exportau în Rusia, intră pe piaţa românească cu preţ de dumping şi aduc acestora grave pierderi financiare. În schimb, au de câştigat procesatorii deoarece carnea de porc provenită din import la preţuri mai mici au adus vânzări cu 25% mai mari numai în ultima parte a anului trecut.

 

Fermierii români au înregistrat pierderi de 100 de milioane de euro numai în ultimele şase luni pentru că sunt nevoiţi să vândă sub preţul de cost, potrivit europarlamentarului Laurenţiu Rebega.

 

„Numai în ultimele 6 luni, fermieri români au totalizat pierderi de peste 100 de milioane de euro. Practic aceste carcase de porc, provenite din marile ţări producătoare ale UE, intră pe piaţa românească la un preţ care nu se explică, impactul direct fiind acela că producătorii români îşi vând produsele sub costurile de producţie pentru a putea face faţă concurenţei neloiale. Astfel s-a ajuns în situaţia în care, pentru a putea face faţă, producătorii români să scadă preţurile cu aproximativ 25%. Aceste scăderi de preţuri însă nu se reflectă şi în preţul final, industria procesatoare şi comerţul capitalizând aceste marje de profit în defavoarea fermierilor”, a precizat Laurenţiu Rebega, într-o întâlnire cu Comisarul pentru Agricultură al Uniunii Europene, Phil Hogan, căruia i-a solicitat măsuri de sprijin.

 

Din sistemul comercial românesc sunt livraţi în piaţă peste 3,5 milioane de porci, din care 2,5 milioane din exploataţii, iar aproximativ un milion sunt purceluşi aduşi din import pentru îngrăşare şi livrare ulterioară.

 

Conform datelor INS, în anul 2013, în gospodării şi în unităţile specializate au fost tăiaţi în total 4.876.000 de porci, din care o treime sunt sacrificaţi în ultima lună a anului.

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...

Valoarea exportului de produse agroalimentare a fost de 4,5 miliarde euro
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În primele 10 luni ale lui 2014, eporturile de produse agroalimentare au însumat în jur de 4,5 miliarde de euro, în timp ce excedentul comercial a trecut peste 496,5 milioane de euro la sfârşitul lui octombrie din 2014, fiind de 2,7 ori mai mare decât valoarea înregistrată în perioada similară din 2013, arată datele Ministerul...