Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnea s-a scumpit cu 20% in cateva zile

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Evenimentul zilei anunta ca pretul carnii s-a s-a majorat de la 1 septembrie din cauza costurilor tot mai mari de productie. Exceptie face carnea de vita.

Majorarea preturilor la cereale din cauza secetei a inceput sa se vada si in pretul carnii la producator. La raft scumpirea este insa mult mai mare, pe fondul dorintei de profit a comerciantilor.

La producatori, cel mai mult s-a scumpit carnea de porc. Tudor Stanca, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, sustine ca preturile mai mari la cereale, cu circa 30%, in ultima luna au dus la scumpirea carnii de porc cu 15-16%. Nici pentru urmatoarea perioada, estimarile nu sunt prea optimiste. Pana la sfarsitul anului putem asista la inca o majorare de circa 5%.

„Pretul la carne creste in fiecare saptamana, pe fondul scumpirii furajelor, care reprezinta pana la 70% din costuri. Daca la noi pretul a crescut cu 16%, pe piata va fi si mai mult”, spune Tudor. Crescatorii livreaza kilogramul de carne de porc in viu cu 8 lei, fata de 5,2 lei anul trecut.

ªi la carnea de pui preturile s-au marit in ultimele saptamani cu circa 5% la crescatori. Un nivel insuficient insa pentru a acoperi costurile de productie, spune Ilie Van, presedintele patronatului din domeniu. „Probabil, vom creste preturile cu pana la 15% in acest an”, afirma Van, care vorbeste de preturi mai mari cu 65% la cereale si chiar 95% la sroturi in acest an raportat la 2011.

La acestea se adauga si costurile mai ridicate la utilitati (transport, energie electrica sau gaze), care se regasesc in cheltuielile de productie. Crescatorii de pasari livreaza carnea de pui (carcasa) cu 7,8 lei pe kilogram. La raft, producatorii spun ca majorarea este de cel putin 20%.

Cu totul alt fel stau insa lucrurile la vita. Din cauza ofertei mari de animale, crescatorii primesc cu circa 30% mai putin pe kilogramul de carne. Acestia spera, insa, sa fie vorba de o situatie conjuncturala determinata de sacrificarile numeroase de animale din aceasta perioada. Din octombrie, ei se asteapta ca lucrurile sa revina la normal.

„Pretul in piata este foarte jos la vita. In ultima luna, s-a redus de la 5-6 lei pe kilogram (in viu), la 4 lei. Situatia se va schimba din octombrie, pentru ca nu va mai fi carne pe piata”, sustine Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).

Raftul magazinelor va prezenta insa o situatie paradoxala: preturile vor creste in continuare si la carnea de vita, pentru ca retailerii isi urmaresc profiturile, spune Costel Caras, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein-Ro. „La vita, pretul de achizitie s-a redus de la 5-6 lei/kg la 4 lei. La raft insa nu se vede”.

Evolutia pretului carnii la producator, de la 1 septembrie:
+16% – carnea de porc
+5% – carnea de pui
-30% – carnea de vita

Programul de sprijin pentru comercializarea lânii dă rezultate
Autor: meatmilk  /   luni, 19 martie 2018

(Comunicat MADR) Odată cu începerea sezonului de tuns al oilor, au fost livrate și primele cantități de lână către centrele de colectare a lânii. Astfel, primele rezultate ale programului de sprijin pentru comercializarea lanii se inregistreaza in judetele Sibiu si Constanta,  care au colectat o cantitate de lana de peste 1500 de tone,...

Apelul oamenilor de afaceri către Doamna Prim Ministru Viorica Dăncilă
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 martie 2018

(Comunicat) Reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), inițiativă a mediului de afaceri din România coordonată de la începutul acestui an de Dragoș Anastasiu (Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane) au prezentat membrilor Guvernului prioritățile mediului de afaceri, exprimându-și totodată disponibilitatea...