Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnea s-a scumpit cu 20% in cateva zile

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Evenimentul zilei anunta ca pretul carnii s-a s-a majorat de la 1 septembrie din cauza costurilor tot mai mari de productie. Exceptie face carnea de vita.

Majorarea preturilor la cereale din cauza secetei a inceput sa se vada si in pretul carnii la producator. La raft scumpirea este insa mult mai mare, pe fondul dorintei de profit a comerciantilor.

La producatori, cel mai mult s-a scumpit carnea de porc. Tudor Stanca, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, sustine ca preturile mai mari la cereale, cu circa 30%, in ultima luna au dus la scumpirea carnii de porc cu 15-16%. Nici pentru urmatoarea perioada, estimarile nu sunt prea optimiste. Pana la sfarsitul anului putem asista la inca o majorare de circa 5%.

„Pretul la carne creste in fiecare saptamana, pe fondul scumpirii furajelor, care reprezinta pana la 70% din costuri. Daca la noi pretul a crescut cu 16%, pe piata va fi si mai mult”, spune Tudor. Crescatorii livreaza kilogramul de carne de porc in viu cu 8 lei, fata de 5,2 lei anul trecut.

ªi la carnea de pui preturile s-au marit in ultimele saptamani cu circa 5% la crescatori. Un nivel insuficient insa pentru a acoperi costurile de productie, spune Ilie Van, presedintele patronatului din domeniu. „Probabil, vom creste preturile cu pana la 15% in acest an”, afirma Van, care vorbeste de preturi mai mari cu 65% la cereale si chiar 95% la sroturi in acest an raportat la 2011.

La acestea se adauga si costurile mai ridicate la utilitati (transport, energie electrica sau gaze), care se regasesc in cheltuielile de productie. Crescatorii de pasari livreaza carnea de pui (carcasa) cu 7,8 lei pe kilogram. La raft, producatorii spun ca majorarea este de cel putin 20%.

Cu totul alt fel stau insa lucrurile la vita. Din cauza ofertei mari de animale, crescatorii primesc cu circa 30% mai putin pe kilogramul de carne. Acestia spera, insa, sa fie vorba de o situatie conjuncturala determinata de sacrificarile numeroase de animale din aceasta perioada. Din octombrie, ei se asteapta ca lucrurile sa revina la normal.

„Pretul in piata este foarte jos la vita. In ultima luna, s-a redus de la 5-6 lei pe kilogram (in viu), la 4 lei. Situatia se va schimba din octombrie, pentru ca nu va mai fi carne pe piata”, sustine Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).

Raftul magazinelor va prezenta insa o situatie paradoxala: preturile vor creste in continuare si la carnea de vita, pentru ca retailerii isi urmaresc profiturile, spune Costel Caras, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein-Ro. „La vita, pretul de achizitie s-a redus de la 5-6 lei/kg la 4 lei. La raft insa nu se vede”.

Evolutia pretului carnii la producator, de la 1 septembrie:
+16% – carnea de porc
+5% – carnea de pui
-30% – carnea de vita

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...