Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnea s-a scumpit cu 20% in cateva zile

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Evenimentul zilei anunta ca pretul carnii s-a s-a majorat de la 1 septembrie din cauza costurilor tot mai mari de productie. Exceptie face carnea de vita.

Majorarea preturilor la cereale din cauza secetei a inceput sa se vada si in pretul carnii la producator. La raft scumpirea este insa mult mai mare, pe fondul dorintei de profit a comerciantilor.

La producatori, cel mai mult s-a scumpit carnea de porc. Tudor Stanca, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, sustine ca preturile mai mari la cereale, cu circa 30%, in ultima luna au dus la scumpirea carnii de porc cu 15-16%. Nici pentru urmatoarea perioada, estimarile nu sunt prea optimiste. Pana la sfarsitul anului putem asista la inca o majorare de circa 5%.

„Pretul la carne creste in fiecare saptamana, pe fondul scumpirii furajelor, care reprezinta pana la 70% din costuri. Daca la noi pretul a crescut cu 16%, pe piata va fi si mai mult”, spune Tudor. Crescatorii livreaza kilogramul de carne de porc in viu cu 8 lei, fata de 5,2 lei anul trecut.

ªi la carnea de pui preturile s-au marit in ultimele saptamani cu circa 5% la crescatori. Un nivel insuficient insa pentru a acoperi costurile de productie, spune Ilie Van, presedintele patronatului din domeniu. „Probabil, vom creste preturile cu pana la 15% in acest an”, afirma Van, care vorbeste de preturi mai mari cu 65% la cereale si chiar 95% la sroturi in acest an raportat la 2011.

La acestea se adauga si costurile mai ridicate la utilitati (transport, energie electrica sau gaze), care se regasesc in cheltuielile de productie. Crescatorii de pasari livreaza carnea de pui (carcasa) cu 7,8 lei pe kilogram. La raft, producatorii spun ca majorarea este de cel putin 20%.

Cu totul alt fel stau insa lucrurile la vita. Din cauza ofertei mari de animale, crescatorii primesc cu circa 30% mai putin pe kilogramul de carne. Acestia spera, insa, sa fie vorba de o situatie conjuncturala determinata de sacrificarile numeroase de animale din aceasta perioada. Din octombrie, ei se asteapta ca lucrurile sa revina la normal.

„Pretul in piata este foarte jos la vita. In ultima luna, s-a redus de la 5-6 lei pe kilogram (in viu), la 4 lei. Situatia se va schimba din octombrie, pentru ca nu va mai fi carne pe piata”, sustine Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).

Raftul magazinelor va prezenta insa o situatie paradoxala: preturile vor creste in continuare si la carnea de vita, pentru ca retailerii isi urmaresc profiturile, spune Costel Caras, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein-Ro. „La vita, pretul de achizitie s-a redus de la 5-6 lei/kg la 4 lei. La raft insa nu se vede”.

Evolutia pretului carnii la producator, de la 1 septembrie:
+16% – carnea de porc
+5% – carnea de pui
-30% – carnea de vita

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...