Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnea sintetica-viitorul se naste acum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) O noua revolutie este pe cale sa se produca in alimentatia umana, la fel de importanta ca trecerea de la vanatoare la pastorit, relateaza publicatia New Scientist.

Cultivarea de carne sintetica, buna pentru consumul uman, va incepe in numai cateva luni, declara Mark Post de la Universitatea din Maastricht.

Recent, acesta a inventat o metoda de cultivare a tesutului muscular in conditii de laborator: se iau celule porcine si se 'alimenteaza' cu ser din embrion de cal. Post a reusit sa 'creasca' fasii de tesut care amintesc de muschi, cu lungimea de 2,5 cm si latimea de 0,7 cm. Pentru ca tesutul rezultat sa nu difere de muschii adevarati, Post incearca sa-l stimuleze.

Stellan Welin, de la Linköping University (Suedia), este de parere ca in viitorul apropiat oamenii vor putea foarte usor sa faca rost de carne de animale rare: sintetica, desigur. In mod traditional, oamenii consuma carnea nu de la animalele cele mai gustoase, ci de la cele care pot fi mai usor domesticite.

O problema reala ramane aceea daca oamenii vor dori sa consume carne sintetica. Utilizarea in alimentatie a carnii 'crescute' pe baza de ser din embrion de cal este strict interzisa: exista un usor risc ca aceasta sa contina prioni sau alte substante toxice. In aceasta situatie, o sursa de hrana sigura pentru carnea de laborator – pe baza de alge – incearca sa inventeze profesorul Joost Teixeira de Mattos de la Universitatea din Amsterdam, subliniaza revista stiintifica.

Carnea sintetica va permite renuntarea la sacrificarea animalelor. In afara de aceasta, productia acestui tip de carne nu dauneaza ecologiei: de exemplu, pentru sintetizarea carnii este nevoie de cu 90% mai putin teren decat pentru cresterea de vite pentru sacrificare.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...