Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Carnea sintetica-viitorul se naste acum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) O noua revolutie este pe cale sa se produca in alimentatia umana, la fel de importanta ca trecerea de la vanatoare la pastorit, relateaza publicatia New Scientist.

Cultivarea de carne sintetica, buna pentru consumul uman, va incepe in numai cateva luni, declara Mark Post de la Universitatea din Maastricht.

Recent, acesta a inventat o metoda de cultivare a tesutului muscular in conditii de laborator: se iau celule porcine si se 'alimenteaza' cu ser din embrion de cal. Post a reusit sa 'creasca' fasii de tesut care amintesc de muschi, cu lungimea de 2,5 cm si latimea de 0,7 cm. Pentru ca tesutul rezultat sa nu difere de muschii adevarati, Post incearca sa-l stimuleze.

Stellan Welin, de la Linköping University (Suedia), este de parere ca in viitorul apropiat oamenii vor putea foarte usor sa faca rost de carne de animale rare: sintetica, desigur. In mod traditional, oamenii consuma carnea nu de la animalele cele mai gustoase, ci de la cele care pot fi mai usor domesticite.

O problema reala ramane aceea daca oamenii vor dori sa consume carne sintetica. Utilizarea in alimentatie a carnii 'crescute' pe baza de ser din embrion de cal este strict interzisa: exista un usor risc ca aceasta sa contina prioni sau alte substante toxice. In aceasta situatie, o sursa de hrana sigura pentru carnea de laborator – pe baza de alge – incearca sa inventeze profesorul Joost Teixeira de Mattos de la Universitatea din Amsterdam, subliniaza revista stiintifica.

Carnea sintetica va permite renuntarea la sacrificarea animalelor. In afara de aceasta, productia acestui tip de carne nu dauneaza ecologiei: de exemplu, pentru sintetizarea carnii este nevoie de cu 90% mai putin teren decat pentru cresterea de vite pentru sacrificare.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...