Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cât de sigure sunt produsele tradiționale din carne, în Europa?

Autor: Miruna Sorescumiercuri, 3 februarie, 2016

Europa este al doilea lider din lume producător de carne de porc și al treilea lider, în ceea ce privește carnea de vită. Producția de carne reprezintă o ramură de bază a economiei eruopene, întrucât carnea este unul dintre ingredientele esențiale ale dietei europenilor, dar și o componentă importantă a mâncărurilor tradiționale. Tradițiile europene în ceea ce privește producția de carne și îngrijirea acordată calității acesteia au inspirat pregătirea unei campanii de doi ani, numită ”Tradiția, calitatea și gustul european”, campanile care se desfășoară simultan și pe alte trei mari piețe internaționale: SUA, Coreea de Sud și Vietnam. Reamintim că acest proiect este finanțat de către Uniunea Europeană și Republica Polonă, potrivit revistei Food Safety Magazine.

 

Rol informativ, educativ și comercial

 

Campania are o componentă informativă, fiind axată pe promovarea, avizarea și informarea cetățenilor asupra condițiilor ideale ale cărnii -proaspete sau congelate- dar și a produselor realizate din carne. Această acțiune vine în continuarea campaniei din 2008 și 2009, intitulată ”O masă plină de gusturi”, care s-a desfășurat în SUA și Coreea de Sud. Programul ”Tradiția, calitatea și gustul european” este destinat să  promoveze informațiile cu privire la exportul de carne din UE pe piețele individuale, ținând cont de reglementările eficiente din fiecare zonă de piață. Această campanie se adresează în primul rând distribuitorilor, consumatorilor en-gross, importatorilor, producătorilor locali dar și companiilor de prelucrare a produselor alimentare, precum și a asociațiilor sectoriale. Activitățile informative și promoționale prezintă aspecte legate de calitatea, siguranța condițiilor de creștere din Europa, pentru animale dar și a standardelor de producție și a sistemelor de certificare din UE.

 

EFSA, rol determinant

 

Politica de siguranță alimentară a Comisiei Europene are ca obiectiv principal asigurarea unui nivel ridicat al interesului consumatorului și protecția sănătății acestuia. În acest sens, EFSA a determinat un set de principii de siguranță alimentară, care vizează producția de carne și modalitățile de prelucrare a acesteia. În acest sens, s-a luat o decizie pentru a introduce un sistem de supraveghere a produselor alimentare, decizie cunoscută sub denumirea ”De la fermă la masă”, care acoperă toate etapele de producție de la producția de furaje, controlul sănătății animalelor, condițiile de igienă și a celor microbiologice, prelucrarea produselor alimentare, etichetarea, depozitarea, transportul și până la vânzarea cu amănuntul.

Astfel, producătorii și distribuitorii, componente esențiale ale procesului de producție, nu numai că au obligația de a respecta cele mai înalte standarde de calitate ale produselor lor, dar sunt obligați să țină și o evidență a livrărilor, furnizorilor și a clienților lor. Monitorizarea tuturor etapelor de producție și de distribuție permite identificarea produslui, urmărirea originii sale și originea componentelor. Acest sistem este cunoscut în toate documentele UE sub denumirea de ”step back-step forward”.

 

EFSA este organismul responsabil de supravegherea nivelului și valabilității legilor implementate, a standardelor și reglementărilor, având experți de o înaltă calificare și oameni de știință care monitorizează toate aspectele legate de siguranța alimentară. În plus, autoritatea stabilește standardele pentru produsele alimentare și pregătește actele juridice pentru toate alimentele. Rolul său este acela de a asigura un nivel ridicat al protecției sănătății consumatorilor, luând în considerare atât securitatea și bunăstarea animalelor, cât și grija pentru protecția mediului natural.

Cercetarea, analizele și, în general, toată activitatea realizată de EFSA, au ajutat Uniunea Europeană să fie un pionier în analiza și gestionarea riscurilor legate de alimente. Pericolul legat de avertizarea, gestionarea sistemului și a mecanismelor de siguranță, bazate pe știința solidă, ale UE sunt de neegalat în întreaga lume, garantând astfel că alimentele periculoase, indiferent dacă sunt din brânză sau carne, nu sunt neglijate, iar consumatorii se pot simți în siguranță atunci când le consumă.

Așa s-a ajuns ca țările din Uniunea Europeană să aibă un sistem de control sanitar-veterinar foarte eficient. În plus, față de testele toxicologice standard pentru paraziți se mai efectuează teste de detectare a prionilor, factori responsabili pentru dezvoltarea encefalopatiei spongiforme bovine, iar carnea de porc este testată și pentru depistarea prezenței dioxinelor. Reglementările detaliate care sunt în vigoare în UE determină substanțele care sunt acceptabile și care nu sunt, pentru a fi administrate animalelor, în perioada de reproducere. Astfel, în UE sunt interzise antibioticele, hormonii și stimulatorii de creștere.

 

Trasabilitatea, prioritatea nr. 1

 

Normele de securitate impuse de UE în cadrul sistemului ”De la fermă la masă” impun cerințe clare de etichetare a mărfii, astfel fiind posibilă identificarea tipului de carne, originii acesteia –în cazul în care a fost prelucrată- unde a fost ambalată și livrată dar și când expiră produsul. Reglementările UE au devenit mult mai stricte din 2003, pentru a acoperi toate produsele care conțin carne. Etichetarea este o parte importantă a sistemului de siguranță alimentară și contribuie la valoarea adăugată, deoarece, în funcție de cercetările științifice, consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru a cumpăra carne dintr-o sursă sigură și certificată, prin ștampilă. Metoda Meatpacking care este valabilă în UE, reglementează până în cel mai mic detaliu toate etapele sanitare, astfel încât să existe siguranța că produsul se taie și ambalează în condiții naturale de mediu, în cazul în care lanțul de răcire este neîntrerupt. Personalul este instruit și testat, iar metodele de construire și dezinfectare a spațiilor și a echipamentelor  sunt menționate în mod clar.


Sistemele de calitate cu aplicabilitatea și în zona produselor tradiționale

 

Campania „Tradiția, calitatea și gustul european” promovează aspecte privind caracteristicile produselor care fac obiectul programului. Acesta abordează teme legate de punerea în aplicare a sistemelor de asigurare a calității și a managementului calității. Aceste sisteme sunt definite ca ”acțiuni și metode formalizate, aplicate la producție, care să garanteze obținerea celei mai ridicate calități alimentare, precum și o siguranță deplină”. Analiza riscurilor este definită ca un sistem obligatoriu în UE, ce cuprinde o abordare sistemică a siguranței alimentelor. Sistemul identifică, evaluează și controlează (în sensul supravegherii și planificării) pericolele relevante pentru siguranța alimentelor.

Practicile de producție și certificare răspândite în cadrul sistemelor internaționale cuprind următoarele:

 

1.Standardul  ISO 9000, din seria ISO 22000, care determină cerințele pentru toate organizațiile din lanțul alimentar („de pe câmp la tabel”). Standardul nu este obligatoriu și poate fi folosit independent de alte standarde ale sistemului de management.

  1. Sistemul British Retail Consortium (BRC), care este un standard ce-i vizează pe producătorii de produse alimentare, în special aceia care sunt interesați în cooperarea cu lanțurile de magazine.
  2. Standardul Food International, care este un standard dezvoltat de retailerii germani asociați în Hauptverband des Deutschen Einzelhandels (Federația germană de comercianți cu amănuntul) și comercianții francezi cu amănuntul, asociați în Federația des Companii du Commerce et de la distribuție (Federația franceză de magazine și angrosiști).
  3. GLOBAL GAP, care este un sistem independent, voluntar, de asigurare a siguranței alimentare, în primul rând pentru producția agricolă. Unul dintre obiectivele-cheie ale acestui standard este de a minimiza utilizarea de îngrășăminte și pesticide, pentru a reduce impactul nefavorabil asupra mediului. (În imaginea de deschidere, produse Zimbria, pe deplin conforme cu legislația în vigoare.)
Alertă alimentară: Specialități falsificate în loc de produse din lapte
Autor: meatmilk  /   miercuri, 13 februarie 2019

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au reluat activitățile de control desfășurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind...

AFIR prezintă noua versiune a Catalogului Produselor Alimentare Certificate
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 februarie 2019

(Comunicat) Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prezintă versiunea actualizată a CPAC– Catalogul Produselor Alimentare Certificate, aplicație mobilă care permite identificarea și localizarea în timp reala produselor alimentare românești certificate. Astfel, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor și vor...