Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cât vor cheltui în plus românii pe carne?

Autor: Meat MIlkmiercuri, 6 noiembrie, 2013

În 2014, faţă de 2013, potrivit calculelor,, cheltuielile românilor, per familie, ar creşte cu 712 lei, ceea ce se apropie de actualul nivel al salariului minim de 800 de lei. În estimări, nu a fost inclusă însă majorarea preţului la alcool din cauza calculului diferit al accizei, ceea ce ar face greu de estimat impactul direct asupra bugetului unei familii. Noua regulă de stabilire a valorii accizei va adăuga însă un plus considerabil în cheltuieli care se vor apropia de valoarea de 850 de lei pe care guvernul a stabilit-o pentru salariul minim, de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit negocierilor dintre Guvern şi FMI, accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb. De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant. Reprezentanţii patronatelor anunţă deja scumpiri ale produselor alimentare, odată cu creşterea preţului benzinei.

„Preţurile vor fi influenţate de creşterea preţului la carburanţi. La carne, sigur majorarea de preţ va fi între 7% şi 10%. Efectul este ca o grenadă. Grâul care este depozitat şi transportat va avea alte costuri de transport. Tot ce înseamnă cereale pentru furajele animalelor vor avea alt cost, se vor majora şi costurile de creştere a puilor, viţeilor, porcilor „, a explicat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Preţurile la legume vor creşte în medie cu 3%, susţine Aurel Tănase, preşedintele patronatului Romconserv. „Merge pe lanţ. Nu o să fie semnificativ, dar la nivel de an se adună un 2% – 3% din preţul actual”, a declarat el, pentru gândul.

În ceea ce priveşte pâinea, majorările de preţ vor fi în medie de 1 ban pe bucată. „Creşterea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru va însemna o creştere de un ban la bucata de pâine. Nu este o influenţă care să ne îngrijoreze pe noi”, a comentat, pentru gândul, preşedintele patronatului Rompan.

La poarta fabricii şi laptele va fi mai scump, cu aproape 2%, susţine Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei patronale Române din Industria Laptelui.

De departe, cea mai mare gaură în portofelul românilor se va simţi atunci când vor cumpăra carne. O familie de două persoane consumă, în medie, anual, 106 kilograme de carne şi preparate din carne, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţonal de Statistică(INS). În medie un kilogram de carne costă 14,5 lei, ceea ce înseamnă că, în acest moment,  pe an se cheltuie pe aceste produse 1537 de lei. Dacă preţul se va majora cu 10%, o familie de românii, formată din două persoane, va scoate din buzunar 154 de lei în plus.

La legume şi fructe, creşterile de preţ preconizate sunt de până la 3%. Dacă în prezent, două persoane consumă anual 195 de kilograme de cartofi, la un preţ mediu de 1,5 de lei pe kilogram, cheltuie 292,5 lei. În 2014, vor scoate din buzunar cu aproape 9 lei în plus.(Mediafax)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...