Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Caviar produs în Satu Mare, exportat în Peninsula Arabică

Autor: Meat MIlkmiercuri, 18 decembrie, 2013

La marginea satului Adrian din județul Satu Mare, în locul în care oamenii încă mai dețin căruțe și cresc găini și vite, se află una dintre puținele ferme de sturioni din țară. De aici va pleca spre mesele bogaților din întreaga lume celebrul caviar, acele icre negre delicioase, extrem de scumpe. Pentru o sută de grame prețul ajunge de la 50 de euro până la 500 de euro la șeici, o nimica toată pentru bogătași, însă o avere pentru oamenii de rând.

În satul Adrian, județul Satu Mare, un investitor sătmărean a creat o adevărată comoară: o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de pește, care produce celebrele icre negre și care, după ce a supraviețuit peste 200 de milioane de ani tuturor catastrofelor naturale, este azi amenințată de mâna omului prin pecuitul excesiv practicat în ultimii ani în România. “Responsabilul“ acestei mine de aur este Ioan Ghere.

De o importanță majoră în toată această afacere este perioada lungă de opt ani de zile în urma căreia o afacere de acest gen își demonstrează eficacitatea și obiectivele. Mai mult, afacerea este una extrem de profitabilă, luând în calcul prețul caviarului, care s-a dublat în țările occidentale, ca urmare a prohibiției totale a pescuitului comercial de sturioni instituită în România pentru următorii 10 ani. Dar, pentru așa pești și investiția a fost pe măsură.

Ioan Ghere, managerul societății, a realizat un proiect în valoare de 5,3 milioane de euro pentru a înființa ferma de creștere intensivă a sturionilor, care vor ajunge în câțiva ani pe mesele restaurantelor de lux din Europa. Investiția a fost realizată de societatea Piscicola SA, în satul Adrian, din județul Satu Mare, din fonduri europene, informeaza Agrointel.

„Ferma deținută de mine era constituită din 15 hectare de luciu de apă, dar a ajuns, în urma investiției, la o suprafaţă de 311 de hectare“, susține Ioan Ghere.

Conducerea societății a creat la Adrian un sistem de creştere intensivă pentru câteva din cele mai valoroase specii de peşte. Cele mai bune piețe de desfacere sunt în Rusia, dar și în statele arabe, unde șeicii plătesc și 5.000 de euro pentru 1 kilogram de caviar.

Cea mai importantă parte a investiției este reprezentată de cele 16 bazine pentru creşterea sturionului, specie apreciată atât pentru carne, dar mai ales pentru celebrele icre care ajung în restaurante de lux din întreaga lume. La Adrian au mai fost amenajate 60 de hectare pentru crap şi amur, nouă bazine de creştere intensivă a crapului de nămol, şase bazine pentru iernat, cinci bazine pentru creşterea puietului, 18 bazine pentru creşterea somnului în hală și 18 bazine acoperite pentru şalău şi somn. Managerul scoietății a mai precizat că prin sistemul de creștere intensivă, producţia va fi de 6- 8 tone/an, faţă de 1,5- 2 tone, cât e în mod obișnuit. Ferma Piscicola Adrian a fost înfiinţată în anii `70, iniţial cu 15 ha de luciu de apă şi s-a extins până în 1990, la 311 ha. (Mai multe, pe www.agrointel.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...