Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

CE a aprobat planul de testare a produselor din carne

Autor: Ilie Stoianmarți, 19 februarie, 2013

Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală (SCoFCAH) organizat de Comisia Europeană a aprobat, vineri, planul de testare a produselor propus de comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.

Propunerea a venit cu prilejul reuniunii de urgenţă a miniştrilor agriculturii din şapte state membre UE, pe fondul amplificării scandalului declanşat de comercializarea cărnii de cal cu eticheta carne de vită. “Salut aprobarea promptă de către statele membre a planului pe care l-am propus în urmă cu două zile şi fac apel la ele să menţină presiunea în eforturile lor de a identifica o imagine de ansamblu şi o succesiune de evenimente. Consumatorii aşteaptă ca UE, autorităţile naţionale şi toţi cei implicaţi în lanţul alimentar să le furnizeze siguranţa de care au nevoie privind lucrurile pe care le mănâncă, a declarat Tonio Borg.

Planul, cofinanţat de CE, ar urma să fie în primă fază aplicat pentru o perioadă de o lună, de la 1 martie, şi include două acţiuni.

Prima vizează stabilirea, cu certitudine, dacă există carne de cal neetichetată ca atare în produse. Planul prevede controale, în principal la nivelul retailerilor, a produselor destinate consumatorilor şi care sunt etichetate ca fiind carne de vită, pentru a depista dacă acestea conţin sau nu carne de cal. Numărul total de controale este de 2.250 la nivelul UE, variind între 10 şi 150 de stat.

Al doilea obiectiv al planului este detectarea posibilelor reziduuri de fenilbutazonă în carnea de cal comercializată ca atare. Planul prevede testarea unei mostre la fiecare 50 de tone de carne de cal. Fiecare stat membru va efectua un minimum de cinci teste.

Planul prevede rapoarte regulate către CE privind rezultatele controalelor, precum informaţii despre mostre, tipurile de analize efectuate şi controalele ulterioare. În cazul în care se va descoperi fenibultazonă în mostrele de carne de cal testate, ţara în care au fost sacrificate animalele va fi şi ea raportată. (Agerpres)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...