Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

CE a decis: Etichetarea de origine a lactatelor, doar voluntară!

Autor: Nora Marinmiercuri, 30 mai, 2018

În ziua de 28 mai, Comisia Europeană a publicat un Ghid referitor la etichetarea de origine a produselor lactate, stipulând că aceasta nu poate fi decât voluntară. Ca reacție, European Dairy Association a emis următorul comunicat:

 

”Noile linii directoare ale UE privind etichetarea de origine voluntară a produselor lactate au fost publicate de către Comisia Europeană.

 

În acest sens, Asociația Europeană a Laptelui (EDA), salută faptul că în document au fost admise orientările sale sectoriale, privind indicarea voluntară a originii produselor lactate, ca referință pentru industrie în punerea în aplicare a noilor norme stabilite în Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei privind etichetarea voluntară a produselor alimentare .

 

Ca urmare, EDA salută publicarea Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul UE, privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (Regulamentul UE nr. 1169/2011). După o coordonare aprofundată cu statele membre, Comisia pune în lumină regulile de origine cuprinzătoare, printr-un act de punere în aplicare care aduce un cadru armonizat al UE, pentru indicarea voluntară a originii alimentelor.

 

Referindu-se la decizia luată de Comisie, Secretarul General al EDA, dl Alexander Anton, a declarat că ”Adoptarea modificărilor propuse de EDA va opri procesul de perturbare a pieței cauzat de introducerea unor reguli naționale privind etichetarea obligatorie a originii produselor alimentare în mai multe state membre.

 

Ca o contribuție la elaborarea unei scheme UE solide și coerente, privind regulile de origine, EDA consideră că indicarea voluntară a originii reprezintă o piatră de hotar a rolului proactiv al industriei lactatelor din UE, față de proiectul european .“

 

EDA se angajează că va asigura consumatorilor europeni o informație armonizată, corectă și credibilă privind etichetarea și va servi drept îndrumare pentru fabricile de produse lactate din UE în aplicarea noilor norme. Aceste orientări sectoriale, în convergență cu regulamentul de punere în aplicare ad-hoc al Comisiei Europene, au stabilit în cele din urmă un cadru legislativ comunitar armonizat care aduce claritate și certitudine organismelor comunitare de prelucrare a laptelui, în cazul în care doresc voluntar să sublinieze legăturile specifice dintre produsele lor și un anumit teritoriu Uniune.

 

Acest lucru va garanta un nivel mai coerent și, mai mult decât orice, un mediu concurențial echitabil, în spiritul informării adecvate a consumatorilor din UE și al construirii pieței unice a UE.

 

Aceste orientări privind industria laptelui privind etichetarea voluntară a originii fac parte din angajamentul de a asigura consumatorilor UE informații corecte și credibile privind etichetarea și de a evidenția legăturile specifice de origine ale unui produs, în cazul în care operatorul din sectorul alimentar dorește să facă acest lucru.

 

În astfel de cazuri voluntare, etichetarea produselor lactate ar trebui să indice originea ingredientelor lor lactate în conformitate cu legislația relevantă, iar credibilitatea sporită să asigure includerea tuturor ingredientelor lactate în informație. În cazul în care anumite ingrediente lactate sunt adăugate din motive tehnologice într-o mică proporție, se oferă o soluție în plus.”

 

Propunerile EDA admise de Comisia Europeana le puteti vizualiza aici: EDA Guidelines on voluntary indication of the origin

Delhaize va introduce etichetarea Nutri-Score pentru produsele private label
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 31 august 2018

(Comunicat) Delhaize devine primul comerciant belgian care va introduce eticheta Nutri-Score, oferind acum cumpărătorilor îndrumări cu privire la calitatea nutrițională a produselor, din care fac parte anumite iaurturi și cereale.   Clienții vor găsi în curând eticheta Nutri-Score pe toate supele proaspete de la Delhaize,...

Deputații europeni vor un logo pe ambalaj, pentru calitatea duală!
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 18 iulie 2018

Producătorii ar putea adăuga un logo la ambalajele pentru alimente și băuturi care să spună consumatorilor dacă și conținutul produsului și calitatea acestuia sunt aceleași în toate țările UE, au afirmat europarlamentarii din Comisia pentru protecția consumatorilor.   După cum s-a anunțat, membrii Comisiei parlamentare...