Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ce-are sula lui Baciu cu ”prefectura” domnului Mihai Vișan!?

Autor: Ilie Stoianjoi, 20 iulie, 2017

Nici n-a fost bine numit în funcția de Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, că domnul Mihai Vișan a și început să fie atacat, primind șuturi nemeritate.

 

Iar atacurile și șuturile vin, în principal, din partea domnului Laurențiu Baciu, acela care se preface că se îngrijește de soarta fermierilor români, secondat, după cum ni se spune, de domnul Emil Dumitru, cei doi reproșând domnului Ministru Petre Daea faptul că ei nu au fost consultați înaintea numirii. Ba, mai mult, i se reproșează că a pus urechea la ce spun multinaționalele și că prin prezența domnului Vișan, ca Secretar de Stat, în fruntea departamentului de resort, se vor face jocurile străinilor, în contra intereselor bietului fermier român. Haida de!!!

 

După mintea mea proastă, într-adevăr, fermierii trebuie consultați atunci când e vorba despre rezolvarea problemelor specifice, când trebuie adoptate, ajustate, aranjate, politici agricole, când se pune problema relației pe lanț și alte de-astea. Dar de ce să consulți pe deținătorul sulii, pe o problemă specifică Industriei alimentare, asta n-o s-o-nțeleg niciodată!

 

De fapt, în momentul de față, bag seamă că respectivii domni se cred încă în campanie electorală, mizând pe cartea unui fals și, desigur, ipocrit patriotism. Cică, ”interesele agricultorilor vor fi afectate”. Bieții de ei! Care agricultori, domnule Baciu, aceia care se bat cu pumnii în piept că sunt patrioți dar vând grâul la preț de nimic egiptenilor, în loc să îl livreze fabricilor de pâine din România, pentru ca, vorba aia, românul să mănânce pâine din grâu românesc!? Care, agricultori, domnule Baciu, aceia care, în loc să cumpere îngrășăminte de la companii românești le cumpără de la turci!? Care fermieri, domnilor, aceia care, în loc să se asocieze, preferă să vândă legumele și fructele pe marginea șanțului!? Că, vedeți bine, până și omul ăla din imaginea care ilustrează acest editorial se miră și se crucește de ce vede și aude la noi, în România!

 

Eu cred că, dimpotrivă, prezența domnului Mihai Vișan, altfel, unul dintre cei mai buni profesioniști din domeniul Industriei alimentare, îi poate ajuta pe fermieri prin măsurile colaterale pe care le va decide în deplină concordanță cu legile României și, mai ales, cu legile Uniunii Europene din care și noi facem parte de vreo zece ani. Așadar, domnilor, mai piano cu trompeta, că sunteți într-o orchestră. Nu aveți și nu veți avea niciodată partituri de soliști!

 

Cât despre multinaționale, recitiți pasajul cu exporturile de cereale și importurile de îngrășăminte și fertilizatori și ce-oți mai importa dar, mai ales, băgați de seamă că dacă n-ar fi multinaționalele-astea pe care le tot beșteliți propagandistic, chiar n-ați mai avea pe cine reprezenta, pentru că nimeni n-ar mai avea cine să vă preia producția primară și zeci de mii de fermieri ar da faliment. Asta, pentru că, știți bine, în anii 90 s-au privatizat sute de unități de procesare, iar acei directori care le-au luat, de patri(h)oți ce au fost, le-au făcut praf, vânzându-le mai apoi dezvoltatorilor imobiliari, pentru terenuri, iar utilajele le-au dat la fiare vechi. Și, ca argument, repet ce am scris mai an: Ce-ați fi vrut, patrioți ce sunteți, ca în locul fabricii Danone, din Colentina, să fie un maidan pe care să zburde câinii și pe care maneliștii să-și facă grătare!?

 

De aceea, eu zic așa: Să salutăm cu toții numirea acestui om, Mihai Vișan, în funcția pe care o deține, să-l sprijiniți cu toții, și să îl lăsați să-și alcătuiască în liniște o echipă de adevărați profesioniști, pentru a pune ordine în Industria alimentară românească, asta, și spre binele fermierilor. Pentru că o industrie alimentară autohtonă puternică va însemna o șansă de mai bine și pentru fermierii români.

 

Ah, să nu uit! Parcă, acum vreo două veri, un lider de-ăsta de asociație de fermieri bătea lăcrimând la ușa Federației Romalimenta, cerând sprijin pentru una, alta. Și l-a primit, domnule! A dracului, ce ți-e și cu viața asta!

Centenarul Marii Uniri: Mesajul revistei Meat.Milk
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Acum, la ceas de dublă sărbătoare, a Zilei Naționale și a Centenarului Marii Uniri, gândul ne zboară la tot ce a însemnat și înseamnă România, la tot ce a însemnat și înseamnă agro-industria acestei țări.   Gândul ne duce la sudoarea fermierului, la pasiunea pe care procesatorii o pun în munca lor, la eforturile...

Indagra 2018: Centenar fără lapte și lactate!!!???
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 31 octombrie 2018

Debutul târgului Indagra 2018 a avut darul de a ne lăsa un gust amar, dar de la bun început ținem să precizăm că Romexpo nu a avut nicio vină pentru acest lucru. Iată lucrurile, iată faptele.   Anunțat cu surle și trâmbițe în mesaje pe mail-urile de serviciu, în ziua de 31 octombrie, adică, în ziua inaugurală a...