Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cehia și-a depășit recordul la importul de carne

Autor: Mircea Demeterjoi, 1 martie, 2018

Potrivit autorităților de la Praga, Republica Cehă a importat o cantitate record de carne în 2017, în valoare de 28 de miliarde de coroane (1,1 miliarde de euro), de patru ori mai mare decât în ​​momentul în care țara sa alăturat UE în 2004.

 

„An de an, balanța comercială negativă a cărnii s-a deteriorat cu aproape 2 miliarde de coroane”, a declarat Martin Pýcha, președintele Asociației Agricole a Republicii Cehe (ZSCR), care a adăugat: „Creșterea dramatică a importurilor a fost determinată de producția internă scăzută, în special în ceea ce privește creșterea animalelor”.

 

Acest lucru este confirmat de cele mai recente date de la Oficiul de Statistică ceh (CSSO). În anul 2017, producția de carne de pasăre a țării a fost singurul segment al industriei cărnii care a înregistrat o creștere de 1,5% față de anul precedent la aproximativ 158,906 tone (t).

 

Producătorii locali de carne de pasăre au exportat un total de 116,785 tone, în scădere cu 2,3% față de anul 2016. Importurile au însumat 34,372 tone, o scădere de 7,2% față de anul precedent. Anul trecut, carnea de pasăre a fost importată în cea mai mare parte din Polonia, iar Slovacia a fost prima destinație de export pentru producătorii cehi.

 

Producția de carne de porc din Republica Cehă a scăzut anul trecut cu 211,001 tone, ceea ce reprezintă o scădere cu 4,2% față de anul 2016. Importurile de carne de porc din țară au depășit în mod semnificativ producția internă, de 263,787 tone, ceea ce reprezintă o creștere de 1,5% , în timp ce vânzările la export au fost de 35.598 tone, în scădere cu 3,1% față de anul precedent. Germania, Spania, Polonia și Belgia au reprezentat sursele primare ale importurilor de carne de porc din Cehia, în timp ce Slovacia a fost principala destinație de export pentru producătorii locali.

 

În 2017, industria cărnii cehă a importat porci vii în principal din Germania, Danemarca și Olanda, iar porcii pentru sacrificare au fost exportați în special în Slovacia, Ungaria și Germania, după cum arată biroul din Praga. Carnea de porc rămâne cea mai populară categorie de carne din Republica Cehă, urmată de păsări de curte și carne de vită.

 

În 2017, producția de carne de vită din carne de vită a totalizat 67.714 tone, în scădere cu 5,9% față de anul trecut, potrivit cifrelor publicate de instituția de stat. Un total de 37,283 tone de carne de vită, cu o creștere de 19,8% față de an, au fost importate de Republica Cehă, predominant din Polonia, Olanda și Germania.

 

Producătorii cehi au exportat aproximativ 10,322 tone de carne de vită, ceea ce a reprezentat o ușoară scădere de 0,1% față de anul precedent. Principalele destinații de export pentru actorii din industria cărnii locale au fost Slovacia și Olanda.

 

„Bovinele vii s-au importat în cea mai mare parte din Slovacia (pentru sacrificare), exporturile fiind în principal către Austria (sacrificare și reproducere), Turcia (predominant pentru reproducere) și Germania (în ambele scopuri, cu predominanța sacrificării)” raportul său.

 

CSO-ul colectează datele sale agricole dintr-o serie de surse, incluzând cifrele din statisticile comerțului și ale produselor de origine animală din țară, Ministerul Agriculturii din Cehia și altele, informează Global Meat.

EDA, dezamăgită de limitarea Observatorului laptelui de către P.E.
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 23 mai 2018

Asociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că regretă direcția adoptată de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) prin votul privind raportul deputatului Herbert Dorfmann, acela care susținea întărirea rolului Observatorului laptelui. În opoziție, însă, parlamentarii europeni au votat...

COMAGRI: Declarație privind PAC 2021
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 23 mai 2018

În data de 22 mai, Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a dat publicității o Declarație în care enunță principalele condiții care trebuie avute în vedere, la elaborarea exercițiului financiar al Uniunii Europene, pe componenta agroalimentară, în perioada 2021-2027.   În document se...