Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

CEJ obligă EFSA să facă publice toate dosarele privind glifosfatul!

Autor: Nora Marinmiercuri, 13 martie, 2019

Curtea Europeană de Justiție, a revocat decizia EFSA de a refuza studiile nepublicate, referitoare la toxicitatea glifosfatului. Conform deciziei judecătorilor europeni, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) trebuie să prezinte parlamentarilor detalii despre studiile privind toxicitatea și proprietățile cancerigene ale glifosatului, a concluzionat tribunalul UE.

 

Decizia vine după ce, în fața Curții de Justiție au fost aduse două cazuri de refuz de punere la dispoziție a informațiilor referitoare la decizia EFSA, potrivit căreia glifosfatul nu este nociv pentru sănătatea animalelor sau a oamenilor, sesizările fiind depuse de patru deputați europeni ai Partidului Verde.

 

„Acest caz și hotărârea Curții sunt importante, deoarece oferă orientări pentru EFSA și pentru alte persoane însărcinate cu interpretarea legislației UE, privind accesul public la documente, în special în legătură cu regulamentul de la Aarhus”.

 

În concluzia publicată, Tribunalul UE a respins deciziile EFSA de a refuza accesul la detalii privind studiile pe care le-a utilizat, pentru a evalua siguranța glifosatului, pe motiv că eliberarea unor astfel de date ar putea dăuna intereselor comerciale ale companiilor din spatele studiilor.

 

„Studiile solicitate trebuie să fie considerate ca fiind informații care se referă la emisiile în mediul înconjurător și că se consideră că există un interes public superior în ceea ce privește divulgarea studiilor. Prin urmare, EFSA nu a putut să le dezvăluie pe motiv că ar avea efectul negativ asupra protecției intereselor comerciale ale proprietarilor de studii solicitate „, a stabilit instanța de vârf a UE.

 

Reacţie

 

Comentând constatările instanței, Martin Pigeon, cercetător al Corporației Europe Observatory, a declarat:

„Această hotărâre este foarte importantă, deoarece confirmă jurisprudența Curții cu privire la interesul public major pentru accesul public la toate datele privind studiile de toxicitate pentru pesticide”. El a spus că oferă EFSA o îndrumare juridică directă pentru tratarea cererilor de dezvăluire viitoare.

 

„De asemenea, calendarul acestei hotărâri este foarte semnificativ, deoarece Parlamentul European va adopta în curând în plen Legislația generală revizuită, privind alimentele, făcând ca informațiile furnizate de EFSA să fie sistematice și obligatorii.

 

În timp ce Comisia UE și EFSA vor decide apoi cu privire la normele de aplicare care să precizeze momentul interesele comerciale și protecția proprietății intelectuale pot justifica în continuare confidențialitatea datelor, decizia de astăzi a instanței arată clar că astfel de argumente nu mai pot fi utilizate împotriva divulgării datelor, în ceea ce privește pesticidele „.

 

În noiembrie 2015, EFSA a concluzionat că glifosatul, unul dintre erbicidele cele mai utilizate pe scară largă în UE, „este puțin probabil să reprezinte un pericol cancerigen pentru oameni”.

 

Însă, cei patru deputați verzi care au depus dosarul în mai 2017, adică, Heidi Hautala, Benedek Javor, Michele Rivasi și Bart Staes, s-au deplasat în instanță pentru a avea acces la studiile inițiale utilizate de EFSA în această evaluare controversată.

 

Cererea lor indica părțile referitoare la „condițiile materiale și metodele experimentale” și la „rezultate și discuții” ale studiilor, asupra carcinogenității glifosatului. În cererea lor, reclamanții au subliniat că, în martie 2015, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a concluzionat că glifosatul a fost potențial carcinogen, în timp ce avizul EFSA din noiembrie 2015 a făcut o concluzie foarte diferită.

 

În avizul privind hrana pentru animale referitor la riscul de glifosat, publicat în mai 2018, EFSA a declarat că nu a găsit niciun motiv de îngrijorare cu privire la reziduurile de glifosat din furaje, în ceea ce privește sănătatea bovinelor, ovinelor, porcinelor, păsărilor și calului.

 

Reziduurile din erbicidul controversat din hrana pentru animale nu se așteaptă să aibă un impact major, dacă există, asupra sănătății animalelor sau a cabalinelor, a declarat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în evaluarea riscurilor.

 

Evaluatorul de risc al UE a declarat că Autoritatea a fost mandatată de Comisie pentru a examina impactul potențial asupra sănătății animalelor al reziduurilor de glifosat din furaje. (Nora Marin-Corespondență de la Bruxelles, 12 martie)

Holland Farming Agro, noul distribuitor Barenbrug în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 septembrie 2019

(Comunicat) Barenbrug are plăcerea să anunțe că și-a unit forțele cu Holland Farming Agro ca distribuitor pentru iarbă furajeră și semințe de lucerna în România. Această colaborare reprezintă un pas benefic, care ne oferă șansa de a sta și mai mult la dispoziția fermierilor din România.   Holland Farming Agro este...

Efectele dietei cu peleți asupra performanței păsărilor de curte
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 18 septembrie 2019

Prelucrarea furajelor în pelete uniforme și durabile oferă beneficii semnificative, iar densitatea în vrac crescută, reduce segregarea și praful de alimentare, reducând astfel pierderile. Eficiența de conversie a furajelor este mult îmbunătățită, în nutriția puilor, deoarece duce la scăderea deversărilor de furaje în timpul...