Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu

Autor: meatmilkmiercuri, 28 noiembrie, 2018

România are o tradiție specifică și îndelungată (peste 100 ani) în ceea ce privește obținerea Salamului de Sibiu, tradiție care continuă și astăzi, prin prezența sa la toate târgurile de produse alimentare organizate în țară și prin comercializarea sa pe cele mai importante piețe naționale și internaționale.

 

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) a fost înființată în anul 2013 când cinci competitori am avut îndrăzneala să facem acest pas şi, timp de doi ani şi jumătate, am muncit pentru a dovedi că Salamul de Sibiu poate fi încadrat într-un sistem european de certificare a calităţii, respectiv Indicație Geografică Protejată (IGP).

 

A fost greu, dar astăzi Salamul de Sibiu stă la egalitate, la masa europeană, cu alte produse, dovendind, încă o dată, măiestria oamenilor care îl fac, precum şi calitatea excelentă a acestui produs. In anul 2016 ni s-a alăturat în asociație și cel de al șaselea producător în APSS.

 

Pentru consumatori, indicațiile geografice sunt utile pentru determinarea originii și a calitații produselor. Multe dintre acestea au dobândit o adevarată notorietate care, în lipsa unei protecții adecvate, poate face obiectul unor declarații false din partea unor operatori comerciali necinstiti.

 

Producătorii legitimi sunt la rândul lor prejudiciați pentru că astfel pierd beneficiul unor operații comerciale lucrative, iar reputația produselor lor este afectată. Avantajul principal al dobandirii IGP este posibilitatea de a proteja originalul de produsele false, comercializate uneori sub același nume .

 

Deși numai 17 % dintre consumatorii români știu ce înseamnă un sistem de calitate, aceștia nu ii cunosc beneficiile și nu știu să facă diferența clară între un produs original și unul fals .

Astfel, noi membrii APSS ( SALBAC SA Bacau, SALSI SA  Sinaia, SCANDIA FOOD Sibiu, ALDIS SRL Călărași, H&E Reinert SRL și Recunoştinţa PRODCOM IMPEX SRL ) trebuie sa contribuim la îmbunătațireapercepției. De asemenea, consumatorii au nevoie să cunoască mai multe despre sistemele de calitate europene și ce beneficiiaduc acestea în viețile lor.

 

Provocarea noastră este aceea de a dezvolta programe care să îmbunătățească imaginea produselor și să conștientizeze consumatorii cu privire la calitatea produselor și a metodelor de producție, astfel încât să crească cererea pe piața internă și să  încurajeze deschiderea de noi piețe.

 

Asociațiile de producători  joacă un rol cheie de reprezentare în fața societății civile, în fața consumatorilor(pentru informare și educație) și a autorităților publice însărcinate cu înregistrarea și protecția sistemelor de calitate IGP,DOP, STG.

La Mulți Ani, România, La Mulți Ani, români! (Carmen Gavrilescu-Președinte APSS)

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Acum, când, peste numai câteva zile, România va sărbători Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri, Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc poate anunța cu mândrie atingera numarului de 100 de membri și o cifra de afaceri consolidata a membrilor de peste 2 miliarde de euro, in crestere cu 17% .   Tocmai de aceea,...

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației Române a Cărnii
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Intr-un moment aniversar ca acela pe care il vom sarbatori peste cateva zile, cand vom aseza cununa celor  100 de ani peste ziua de 1 decembrie, Asociatia Romana a Carnii isi exprima convingerea ca viitorul industriei alimentare din Romania rezida in explorarea minutioasa a traditiilor si spiritului romanesc, adaptate provocarilor secolului...