Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cercetătorii vor să creeze o variantă “ucigaşă” a gripei aviare

Autor: Ilie Stoianvineri, 23 august, 2013

Cercetătorii vor să creeze în laborator o variantă a gripei aviare mult mai contagioase şi letale decâ cele H5N1 şi H7N9. Nu este un experiement diabolic, scopul este creşterea gradului de cunoaştere privind virusul. Dar asta nu exclude o scăpare de sub control a lucrurilor.

Sunt motive serioase pentru a găsi un remediu împotriva acestei boli. Din păcate, cunoştinţele sunt puţine. Virusul se dovedeşte foarte inventiv şi creativ, transformându-se foarte rapid în forme care sfidează remediile deja pregătite pentru el. În urmă cu câţiva ani, gripa aviară lua forma virsului H5N1, acum a luat-o pe cea a lui H7N9. “Inamicul” nevăzut pare să fie mereu cu un pas înaitea noastră.

Care ar fi soluţia? Să îl anticipezi – ar fi un răspuns bun. Şi cum s-ar face asta? Simplu – să creem în laborator varianta cea mai rea imaginabilă a virusului. Este posibil? Cercetătorii spun că da, se afirm[ pe www.agrointel.ro.
Fouchier şi Kawaoka au mai realizat un experiment similar în 2011 când au creat o formă mai contagioasă a lui H5N1 – virus cu o rată de mortalitate de 60%, care a stat la originea ultimei pandemii în urmă cu doar câţiva ani – făcând virusul mai contagios au reuşit să îl facă şi mai puţin letal.

Anul acesta o altă formă a gripei aviare H7N9 a afectat China, răspândindu-se apoi în ţările vecine din vest – peninsula Indochina şi estul subcontinentului indian. În China s-au înregistrat peste 130 de decese şi pierderi materiale de 5 miliarde de USD, întregul sector al cărnii şi oălor de pasăre fiind dat peste cap. Ceea ce a spriat însă cel mai mult a fost apariţia unui caz care ar sugera transmiterea de la om la om.

În acest context nimeni nu poate spune că eforturile cercetătorilor nu sînt dominate de bune inenţii – din păcate ştim încă că acestea reprezintă un pavaj bun pentru un drum către o destinaţie pe care nu şi-o doreşte nimeni.(Mai multe, pe www.agrointel.ro)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...