Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Certificarea exportului de bovine

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Comertul, exportul, miscarea interna, tranzitul si importul bovinelor se realizeaza in baza unor reguli sanitar-veterinare stricte, prevazute in normativele specifice aprobate prin Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), norme a caror respectare este confirmata de autorizatii si certificate emise de autoritatile competente. Conditiile de export pot fi numite, fara rezerve, temporare deoarece, in timp, a fost impusa o informatizare totala a exportului bovinelor. In baza de date ce functioneaza simultan, la nivel national si european, se regasesc toti dealerii angajati in comertul intracomunitar si extracomunitar din aceasta categorie. Datele minime ce trebuie introduse in baza centralizata fac referire la identificarea lotului, identificarea postului de inspectie a frontierei (PIF), natura produselor si codul Animo, numar/cantitate/bucati, tara de origine (cod ISO), numele si numarul de autorizatie a exploatatiei de origine, tara de destinatie (cod ISO), rezultatul controalelor (acceptat, returnat, distrus, prelucrat).

Carantina, obligatorie inaintea exportului

Exportatorii de bovine pot exporta numai animale provenite din ferme de carantina pentru export, spatii autorizate sanitar-veterinar de catre directiile sanitare veterinare judetene. Autorizarea fermelor de carantina se emite in baza prevederilor nationale care transpun Decizia Comisiei nr. 91/189/CE. Fermele de carantina pentru export sunt inregistrate oficial de catre ANSVASA, care acorda un cod unic la nivel national. ANSVSA detine un Registru al fermelor pentru export si exportatorilor de animale.

Perioada de carantina si actiunile sanitare veterinare obligatorii pentru exportul de bovine vii, cu destinatia taiere imediata, perioada de carantina imediata este de 10 zile. Pentru aceasta destinatie, animalele vor fi supuse unor actiuni sanitare, obligatorii inaintea exportului: vaccinare contra antraxului (pentru bovinele in varsta de peste doua luni), tratament antiparazitar intern si extern, un test/animal pentru tuberculoza bovina (testul comparativ simultan, cu maximum 30 de zile inaintea exportului) si cate un test/animal pentru leucoza enzootica bovina, test efectuat prin imunodifuzie sau prin metoda Elisa, cu maximum 30 de zile inainte de export.

Pentru bovinele destinate productiei, perioada de carantina obligatorie este tot de 15 zile, iar actiunile sanitare veterinare obligatorii inaintea exportului sunt: vaccinarea impotriva antraxului (pentru animale in varsta de peste doua luni), tratamentul antiparazitar intern si extern, un test fiecarui animal pentru tuberculoza bovina prin testul comparativ simultan (cu maximum 30 de zile inaintea exportului), un test fiecarui animal pentru leucoza enzootica bovina, efectuat prin imunodifuzie sau prin metoda Elisa (cu maximum 30 de zile inaintea exportului.

Pentru bovinele exportate cu destinatia reproductie, carantina obligatorie este de 15 zile, iar actiunile sanitare veterinare efectuate acestor animale inaintea exportului sunt: vaccinarea contra antraxului (pentru bovine in varsta de peste doua luni), tratamentul antiparazitar extern si intern, un test/animal pentru tuberculoza bovina (prin testul comparativ simultan) efectuat cu maximum 30 de zile inaintea exportului, cate un test/animal pentru leucoza enzootica bovina (efectuat prin imunodifuzie sau prin metoda Elisa, cu maximum 30 de zile inaintea exportului), cate un test/animal pentru mamite (cu maximum 30 de zile inaintea exportului), un test/animal pentru rinotraheita infectioasa bovina/vulvovaginita pustuloasa infectioasa, un test/animal pentru boala mucoaselor/diareea virotica bovina, cu maximum 30 de zile inaintea exportului. 5% din efectiv va fi testat pentru bruceloza bovina, cu 30 de zile inainte de export.

Actiunile sanitare veterinare ce urmeaza a fi efectuate in spatiul/intervalul de carantina, precum si supravegherea animalelor vii destinate exportului sunt prevazute in Programul actiunilor strategice de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om. Medicul veterinar oficial elibereaza bovinelor certificatele sanitare veterinare de export, in baza actiunilor sanitare veterinare efectuate in ferma de carantina. Testele obligatorii enumerate mai sus se efectueaza in laboratoare sanitare veterinare de stat.

Transportul

Desi Romania exporta anual zeci de mii de animale vii, pentru transportul acestora se apeleaza indeosebi la firme straine, vehiculele specializate fiind foarte scumpe aici. Transportul bovinelor destinate exportului este realizat cu vehicule autorizate sanitar-veterinar in acest scop si de persoane atestate pentru aceasta operatiune. Sunt acceptate pentru acest tip de transport animalele crotaliate, care sunt insotite de formularul de miscare, certificat de sanatate pentru export si – pentru bovine – pasaport. La imbarcare se verifica, pentru fiecare animal, corespondenta dintre pasaportul bovin, formularul de miscare, certificatul de sanatate si crotalie, simultan cu controlul bunastarii animalelor pe parcursul intregii calatorii, derulata conform legislatiei nationale si comunitare.

Vehiculele pentru transportul bovinelor vii sunt avizate de catre directiile sanitare veterinare judetene, in functie de specia ce urmeaza a fi incarcata. Posibilitatea de furajare si adapare sunt obligatii ce revin transportatorilor, de-a lungul intregii calatorii, sursele de apa (fixe si mobile) si spatiile pentru furaje aflandu-se in dotarea acestor mijloace de transport. Capacitatea disponibila a vehiculului trebuie sa fie in concordanta cu spatiul oferit fiecarui exemplar, in functie de greutatea si marimea acestuia. Animalele de rasa pura vor fi insotite de certificate zootehnice care contin mai multe informatii: organul emitent, numarul registrului genealogic, data emiterii, numarul de identificare, numele si adresa reproducatorului, numele si adresa proprietarului. La fiecare post de inspectie la frontiera (PIF), exista un registru intocmit in conformitate cu Norma sanitara veterinara care stabileste informatiile minime necesare bazei de date privind animalele si produsele de origine animala, scoase sau introduse din/in Romania si un registru cu toate transporturile.

Posturile de Inspectie la Frontiera, statii sigure

Pentru bovine vii, un post de inspectie la frontiera (PIF) este reprezentat printr-un grup de spatii destinat controalelor sanitare veterinare, plasat sub responsabilitatea unui medic veterinar oficial sau a unui veterinar atestat. Atunci cand un PIF este alcatuit din mai multe spatii, dar stabilite in acelasi perimetru, aria geografica a grupului va delimita PIF, care are obligatia sa pastreze – in format electronic sau pe suport de hartie – doua registre principale:
1. Registrul tuturor probelor prelevate la PIF, in scopul supunerii acestora la probe de laborator, impreuna cu detalii privind testul de laborator solicitat si rezultatele acestor teste.
2. Registrul corespunzator cerintelor Normei sanitare veterinare privind frecventa controalelor fizice ale activitatilor de transport a bovinelor ce urmeaza a fi exportate/importate.

ANSVSA trebuie sa se asigure ca exista o cooperare stransa intre diversele servicii implicate in inspectia produselor de import-export. Medicul veterinar oficial trebuie sa fie informat cu privire la masurile necesare distrugerii deseurilor de produse de origine animala, deturnate din diferite motive, in zona aflata sub jurisdictia sa. In cazul in care masurile privind distrugerea acestora se impun a fi efectuate in zona, vor fi pastrate evidente (registre) privind controalele efectuate si neregulile care au dus la aceasta solutie-limita. Acelasi medic veterinar oficial are obligatia sa cunoasca toate zonele libere, depozitele libere, depozitele vamale si societatile autorizate pentru aprovizionarea din zona PIF si cele asociate cu acestea in procesul de aprovizionare specifica. Depozitele enumerate sau societati comerciale mandatate trebuie permanent controlate, rezultatele fiind evidentiate intr-un registru arhivat la Punctul de Inspectie a Frontierei.

Pe Litoral continuă Festivalul Amenzilor ANSVSA
Autor: meatmilk  /   luni, 26 august 2019

(Comunicat ANSVSA) Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 19.08.2019 – 25.08.2019.   Astfel, medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon...

Pe Litoral, ANSVSA amendează de zor pe cei care încalcă legislația privind siguranța alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 2 august 2019

(Comunicat) Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 22.07.2019 – 28.07.2019, unde medicii veterinari oficiali, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au...