Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Certificarea HACCP

Autor: Meat MIlkluni, 28 ianuarie, 2013

Producerea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea produselor alimentare reprezinta operatii cu un grad de risc pentru sanatatea fiecarui consumator. Ca atare, toate organizatiile care activeaza in aceste sectoare trebuie sa respecte anumite cerinte, multe dintre aceastea fiind impuse de legislatia in vigoare.

Integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana a impus si mai multe norme pentru organizatiile din sectorul alimentar. În acest context aceste organizatii sunt obligate sa isi implementeze un sistem de siguranta a alimentului, in conformitate cu principiile HACCP.

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) este o abordare sistematica, recunoscuta la nivel international, ce dovedeste ca riscurile legate de siguranta produselor alimentare sunt identificate, evaluate si tinute sub control. Dovada implementarii acestui sistem intr-o organizatie este certificarea acestuia in conformitate cu un standard de referinta.

În Romania, organizatiile isi pot certifica sistemul de management al sigurantei alimentelor – HACCP conform cerintelor SR EN ISO 22000:2005 (standard international de certificare a sistemului de management al sigurantei alimentului).

Etapele orientative pentru obtinerea certificarii HACCP sunt:
• Initierea certificarii: solicitarea certificarii, analiza solicitarii, incheierea contractului;
• Evaluarea initiala: planificarea auditului, evaluarea documentatiei sistemului de management al sigurantei alimentului, a infrastructurii, a mediului de lucru si a corectitudinii fluxurilor;
• Evaluarea implementarii sistemului de siguranta a alimentului: planificare, evaluare la fata locului fata de cerintele referentialului;
• Evaluarea dosarului in vederea luarii deciziei de acordare a certificarii;
• Acordarea certificatului pentru sistemul de management al sigurantei alimentului;
• Supravegherea pe durata celor trei ani de valabilitate a certificarii;
• Reinnoirea certificarii.

Trecerea de la etapa a doua la cele imediat urmatoare se realizeaza numai dupa stabilirea, implementarea si verificarea eficacitatii actiunilor corective intreprinse in ceea ce priveste abaterile (neconformitatile) constatate in timpul auditului.

Organismul de certificare efectueaza anual, in timpul celor 3 ani de valabilitate a certificatului, un audit de supraveghere pentru a se asigura ca Sistemul de Management este mentinut si imbunatatit in confomitate cu referentialul.

Organizatiile al caror sistem HACCP a fost certificat vor primi un document care va cuprinde numele organizatiei, standardul de referinta, domeniul de certificare, data de emitere si valabilitatea acestuia. Aceste companii vor fi, de asemenea, publicate in Lista Societatilor Certificate.

Multe organizatii care au deja certificat un Sistem de Management al Calitatii conform cu ISO 9001, pot alege sa integreze viitorul Sistem de Management al Sigurantei Alimentului – HACCP cu cel existent. În peste 95% dintre cazuri implementarea unui sistem de management integrat are avantajul unei economii de timp, munca si bani.

Organismul de certificare SIMEX-OC
Alertă alimentară: Specialități falsificate în loc de produse din lapte
Autor: meatmilk  /   miercuri, 13 februarie 2019

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au reluat activitățile de control desfășurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind...

AFIR prezintă noua versiune a Catalogului Produselor Alimentare Certificate
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 februarie 2019

(Comunicat) Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prezintă versiunea actualizată a CPAC– Catalogul Produselor Alimentare Certificate, aplicație mobilă care permite identificarea și localizarea în timp reala produselor alimentare românești certificate. Astfel, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor și vor...