Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

China interzice importurile de produse avicole din SUA

Autor: Meat MIlkjoi, 15 ianuarie, 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.

 

O declarație comună a Ministerului Agriculturii (MA) și a  Administrației Generale pentru Supravegherea Calității, Inspecție și Carantină (AGSCIC) a declarat că China a impus restricții la nivel național, cu efect din 8 ianuarie anul curent. Interdicția se referă la produsele prelucrate și neprelucrate, precum și la păsările vii. SUA a cunoscut în ultimele săptămâni apariția unor focare ale ambelor tulpini de gripă aviară H5N2 și H5N8, în Oregon, California și Washington (Statul). Totuși, Serviciul de Inspecție pentru Sănătatea Plantelor și Animalelor din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA (SISPA) a reacționat rapid arătând faptul că virusul nu a fost găsit în niciun contigent de păsări de curte destinat comercializării.

Potrivit Consiliului pentru Exportul de Ouă și Carne de Pasăre din USA (USAPEEC), China este o piață cheie de export pentru produsele din pui, rață și curcan din SUA, contabilizând exporturi în valore totală de mai mult de 272 milioane USD pentru perioada ianuarie-noiembrie 2014. Acest organism a susținut că aplicarea unei interdicții la nivel național, ca răspuns la o serie de incidente izolate de gripă aviară înalt patogenă este împotriva orientărilor stabilite la nivel internațional, de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, care a recomandat că, în astfel de cazuri, țările trebuie să adopte o abordare regională a acestor focare, în scopul de a minimiza impactul întreruperii schimburilor comerciale.

Jim Sumner, președintele Consiliului pentru Exportul de Ouă și Carne de Pasăre din USA a declarat că ”Nu există absolut nici o justificare pentru China de a lua astfel de măsuri drastice. În fapt, aceste incidente izolate și îndepărtate s-au petrecut la sute sau chiar mii de kilometri distanță de zonele majore de producție a cărnii de pasăre. Cei mai mulți dintre partenerii noștri comerciali au preferat să aplice o abordare regională, limitând aplicarea restricțiilor la statul sau numai la comitatul afectat de apariția respectivelor focare. Ne-am fi așteptat ca și China să facă același lucru”. El a adăugat că interdicția privind importul de păsări vii ar putea, de asemenea, lovi chiar propria piață internă a Chinei.

Potrivit unei declarații publicate de Asociația Națională a Departamentelor de Stat pentru Agricultură (NASDA) pe 13 ianuarie, este încă neclar dacă interdicția se extinde și la produsele preparate (gătite).

De menționat că recent, mai multe focare noi de gripă aviară înalt patogenă au fost descoperite în Taipei (China). Două rapoarte au fost transmise către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, la 12 ianuarie, cu privire la apariția unui focar al tulpinei virusului H5N2. Unul dintre ele arată că în județul Pingtung (comuna Xinpi), 120.000 de păsări de la o fermă au fost declarat a fi susceptibile de a fi infestate cu virusul gripei aviare, având în vedere moartea a trei pui, urmând ca toate păsările să fie sacrificate. Un al doilea raport revela apariția a cinci noi focare în județul Yunlin și județul Pingtung (comuna Wandab) care au fost găsite în mai multe ferme de rațe și gâște, urmând ca mai mult de 26.000 de păsări să fie sacrificate, iar cadavrele incinerate.

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

Argentina și-a crescut livrările de carne în Rusia
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Argentina și-a mărit livrările de carne în Rusia, o piață care continuă să aibă deficite la o serie de produse. Conform estimărilor preliminare, în 2014 totalul importurilor de carne de pasăre din Argentina către Rusia s-au ridicat la 20.000 de tone (t), cu aproximativ 25% mai mult decât în ​​2013, anunță Global...