Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cine câştigă din costul prelevării probelor?

Autor: Meat MIlkluni, 4 martie, 2013

Privind posibilitatea nechezatului din rafturi şi vitrine cu carne de vită, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), anunţă simultan cu demararea campaniei de control: Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 Euro /test”.

Un calcul simplu confirmă faptul că, dacă testele pentru probele prelevate ar impune costuri de doar 400 de euro, Uniunea Europeană ar suporta 300 euro/test. Restul? Şi cum ANSVSA a anunţat că şi-a suflecat mânecile pentru sute de controale la vârf şi alte mii de verificări, prin intermediul DSVSA judeţene, a uitat să informeze agenţii economici (publicul, în general) cine va suporta costurile testelor, deloc nesimnificative.

Mai e nevoie să reamintim că testele AND multiple, efectuate pe eşantioane  recoltate în România şi alte ţări europene, în ultimele două săptămâni, au costat mult peste 300 euro/test?

ANSVSA informează că “Prelevarea probelor destinate controalelor oficiale pentru proteina de cal şi reziduuri de fenilbutazonă, ambalarea şi transportul acestora la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare”. Nimic însă despre susţinerea financiară integrală a acestora. La ce să se aştepte agenţii economici? Sau consumatorii vor regăsi în preţ rezultatul etichetei “produs din carne de vită, testat conform (…)”.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...