Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ciobanii din Franţa îşi fac Sindicat

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 aprilie, 2014

Ciobanii din regiunea franceză Isere s-au reunit în primul sindicat independent al păstorilor din Franța, principala lor revendicare fiind încheierea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată.

Sindicatul păstorilor din Isere (Syndicat des gardiens de troupeaux d’Isere) este deja afiliat la Confederația Generală a Muncii (Confédération générale du travail) din Franța. „Vrem să fim angajați cu contracte pe perioadă nedeterminată. Contractele anuale pe care le avem acum sunt ilegale”, declară Cecile Dulaurent, ciobăniţă din Masivul Belledonne și unul dintre membrii fondatori ai sindicatului. Tot ea adaugă că „acțiunile sindicale în sectorul zootehnic sunt tabu. Păstorilor le e teamă că vor fi etichetați drept sindicaliști și că nu vor mai fi angajați”. „Dincolo de imaginea idilică și poetică pe care publicul larg o poate avea, păstorii sunt înainte de toate profesioniști și tocmai acest aspect vrem să îl facem cunoscut”, se arată în primul comunicat remis de membrii sindicatului și citat de La France Agricole.

Ciobanii din Isere au o asociație profesională încă din anul 1984, însă unii dintre ei au considerat necesară regruparea într-un sindicat, care să poată negocia un nou statut, de salariat, al păstorului de pășune. Discuțiile vor fi purtate cu organizațiile patronale din regiunea Isere.
Printre revendicările sindicatului se numără și salarii mai mari pentru un trai decent, dreptul la formare profesională pentru crescătorii de animale, dar şi dreptul la repaus săptămânal. Deocamdată, sindicatul are o competență departamentală, însă membrii speră că demersul lor va determina crearea altor sindicate cu același statut în alte regiuni ale Franței, iar ulterior să se reunească într-o federație.

Acest prim sindicat al ciobanilor din Franța a fost creat în contextul în care, anual, în jur de 100 de păstori supraveghează 100.000 de ovine, 12.000 de bovine, capre, cai și măgari care pasc pe pășunile din Isere, sud-estul Franței, regiunea Ron-Alpi.

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...