Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cioloș: Brandul de origine și stabilirea rapidă a vinovatului

Autor: Meat MIlkluni, 25 martie, 2013

(Ioan Șerbănescu) Comisarul european pentru agricultură, Dacian cioloş, este de părere că problemele din ultimul interval de timp (aflatoxina din lapte sau carnea de cal etichetată drept carne de vită) puteau fi identificate mai rapid dacă ar fi existat un brand de origine.

“În urmă cu câţiva ani s-a întâmplat acea nenorocire cu vaca nebună, când consumatorii de carne de vită au pierdut complet încrederea produselor care se găseau pe piaţă şi consumul a scăzut brutal, ceea ce a afectat brusc practic toate marile state membre ale UE producătoare de carne de vită (…) atunci au pus la punct în mai multe state sisteme de brand care vizează originea şi calitatea minimă a produselor. Sigur, poate să fie şi un brand naţional, important este să fie un brand de origine. Poate să fie şi pe o anumită regiune mai largă sau mai bine ţintită. Important este ca producătorii să-şi asume acest lucru, pentru că ei ştiu cel mai bine de unde vine produsul şi ei pot să dea şi cea mai mare încredere privind originea acestui produs (…) principiile de bază trebuie stabilite de către producător şi respectate de către ei şi în jurul acestor principii de bază, care pot să vizeze siguranţa alimentară şi o calitate minimă a produselor, precum şi originea, se poate construi acest brand, care pune problema în amonte cumva şi anticipeaza astfel de situaţii, pentru că, dacă un astfel de brand ar fi existat, probabil ca s-ar fi identificat mult mai rapid astfel de probleme şi cei care din inconştienţă sau din dorinţa de câştiga mai mult, indiferent prin ce mijloace, au creat problemele respective, ar fi fost izolaţi de către acest organism al producătorilor şi nu ar fi suferit un sector întreg din cauza unora care au făcut greşeli”, a declarat Dacian Cioloş într-un interviu acordat postului Radio România Actualităţi.

Totodată, Comisarul european a ţinut să menţioneze că un astfel de sistem de brand poate fi creat în jurul sau pe fundaţia federaţiilor deja existente, precum Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine. “Există deja organizaţii ce reprezintă interesele unor sectoare în raport cu autorităţile statului. În jurul sau pe fundaţia acestor federaţii, acestor organizaţii, se poate crea şi sistemul acesta de brand, pentru că eu ştiu, am fost ministrul agriculturii şi de mai multe ori m-am întâlnit cu acest federaţii, oameni care semnalau într-un mod foarte practic şi concret şi credibil probleme pe care le are sectorul. Ei, dacă oamenii se pot organiza ca să-şi apere interesele în raport cu statul, de ce nu s-ar putea organiza pe scheletul aceloraşi structuri să-şi apere şi interesele în raport cu consumatorul, pentru că despre asta e vorba, a subliniat comisarul european pentru Agricultură.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...

Cioloș: Brandul de origine și stabilirea rapidă a vinovatului

Autor: luni, 25 martie, 2013

(Ioan Șerbănescu) Comisarul european pentru agricultură, Dacian cioloş, este de părere că problemele din ultimul interval de timp (aflatoxina din lapte sau carnea de cal etichetată drept carne de vită) puteau fi identificate mai rapid dacă ar fi existat un brand de origine.

“În urmă cu câţiva ani s-a întâmplat acea nenorocire cu vaca nebună, când consumatorii de carne de vită au pierdut complet încrederea produselor care se găseau pe piaţă şi consumul a scăzut brutal, ceea ce a afectat brusc practic toate marile state membre ale UE producătoare de carne de vită (…) atunci au pus la punct în mai multe state sisteme de brand care vizează originea şi calitatea minimă a produselor. Sigur, poate să fie şi un brand naţional, important este să fie un brand de origine. Poate să fie şi pe o anumită regiune mai largă sau mai bine ţintită. Important este ca producătorii să-şi asume acest lucru, pentru că ei ştiu cel mai bine de unde vine produsul şi ei pot să dea şi cea mai mare încredere privind originea acestui produs (…) principiile de bază trebuie stabilite de către producător şi respectate de către ei şi în jurul acestor principii de bază, care pot să vizeze siguranţa alimentară şi o calitate minimă a produselor, precum şi originea, se poate construi acest brand, care pune problema în amonte cumva şi anticipeaza astfel de situaţii, pentru că, dacă un astfel de brand ar fi existat, probabil ca s-ar fi identificat mult mai rapid astfel de probleme şi cei care din inconştienţă sau din dorinţa de câştiga mai mult, indiferent prin ce mijloace, au creat problemele respective, ar fi fost izolaţi de către acest organism al producătorilor şi nu ar fi suferit un sector întreg din cauza unora care au făcut greşeli”, a declarat Dacian Cioloş într-un interviu acordat postului Radio România Actualităţi.

Totodată, Comisarul european a ţinut să menţioneze că un astfel de sistem de brand poate fi creat în jurul sau pe fundaţia federaţiilor deja existente, precum Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine. “Există deja organizaţii ce reprezintă interesele unor sectoare în raport cu autorităţile statului. În jurul sau pe fundaţia acestor federaţii, acestor organizaţii, se poate crea şi sistemul acesta de brand, pentru că eu ştiu, am fost ministrul agriculturii şi de mai multe ori m-am întâlnit cu acest federaţii, oameni care semnalau într-un mod foarte practic şi concret şi credibil probleme pe care le are sectorul. Ei, dacă oamenii se pot organiza ca să-şi apere interesele în raport cu statul, de ce nu s-ar putea organiza pe scheletul aceloraşi structuri să-şi apere şi interesele în raport cu consumatorul, pentru că despre asta e vorba, a subliniat comisarul european pentru Agricultură.

Transavia controlează integral lanțul de producție
Autor: Meat MIlk  /   joi, 22 ianuarie 2015

Transavia controlează integral lanțul de producție, ca urmare a investițiilor făcute în ultima perioadă, fapt care contribuie la menținerea companiei în poziția de lider al aviculturii românești. Primul pas a fost efectuat în anul 2011, când Transavia a înființat Divizia vegetală, devenind prima companie producătoare de carne din...

Khaled El Solh, Caroli Foods: Dorim o creștere de peste 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

”Dorim o creștere de peste 10 %, a declarat domnul Khaled El Solh, CEO al companiei Caroli Foods, într-un interviu acordat publicației Magazinul Progresiv, după ce, pentu anul trecut, a fost raportată o creştere de 20% a profitabilităţii, iar cifra de afaceri a depăşit pragul de 80 milioane euro în 2014. Referindu-se la evoluția...

Consumul mediu anual de pește din România este de 4-5 kg
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

Consumul mediu anual de pește din România este de 4-5 kg, de opt ori mai mic decât, de exemplu, în Spania sau Franța. Din totalul consumului, doar 13% din peştele de pe piaţă este pescuit în apele româneşti sau crescut în fermele piscicole din ţara noastră. În condițiile în care 87 % din pește este importat, ajung în magazine...

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...