Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Cioloș: Noul PAC e mai eficient

Autor: Meat MIlkluni, 28 aprilie, 2014

(Agerpres) Noua Politică Agricolă Comună este mai modernă, stimulând cererea de produse ‘Made in EU’, bugetul care îi este dedicat este împărţit mai echitabil, deşi mai mic în termeni reali, iar protecţia mediului este ameliorată, prin sprijinul acordat practicilor agricole sustenabile. Acestea sunt cele trei argumente în favoarea PAC reformate, oferite de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş în publicaţia de bilanţ a Comisiei Europene.

Publicaţia cu titlul ‘O Europă unită, deschisă şi mai puternică – Comisia Europeană publică bilanţul pe 2010-2014’, conţine o prezentare privind realizările din actualul bilanţ a preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, precum şi câte trei exemple concrete din partea celor 27 de comisari europeni privind valoarea adăugată adusă de CE în portofoliul de care se ocupă. Broşura de 63 de pagini, care conţine şi numeroase fotografii care ilustrează activitatea membrilor Colegiului, a fost publicată joi şi poate fi consultată online accesând linkul http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/achievements/files/RoA_EN.pdf.

Sub titlul ‘Noi perspective pentru Politica Agricolă Comună’ capitolul dedicat comisarului Cioloş din publicaţia CE menţionează ca prim exemplu de valoare adăugată adusă de executivul UE realizarea unei PAC mai moderne, care se va traduce prin alimente bune pentru consumatori şi joburi bune pentru fermieri.

Conform textului citat, creşterea economică în sectorul agricol şi exporturile au fost stimulate, inclusiv în unele dintre economiile cele mai afectate de criză.

‘Criza economică a pus o presiune reală asupra sectorului agricol şi a economiei rurale, în condiţiile în care peste 500 de milioane de europeni se bazează pe aprovizionarea stabilă cu alimente sigure şi sănătoase. Totuşi, PAC a asigurat finanţare pentru 12 milioane de fermieri din UE şi susţine peste 46 de milioane de joburi în industria agroalimentară. Acordurile comerciale au creat noi oportunităţi de export, cu decizii privind indicaţiile geografice şi noi scheme de promovare pentru a stimula cererea de produse ‘made in EU”, scrie comisarul Dacian Cioloş.

Printre noile iniţiative promovate se numără măsuri pentru a încuraja tinerii să intre în sectorul agricol şi a reduce povara administrativă pentru ca şcolilor să le fie mai uşor să asigure fructe şi lapte elevilor pentru a le ameliora regimul alimentar şi a combate obezitatea.

De asemenea, menţionează înaltul oficial european, din 2010 UE a devenit un exportator net de produse agroalimentare, după cum indică datele privind evoluţia schimburilor comerciale agricole.

 

În al doilea rând, Dacian Cioloş menţionează faptul că executivul comunitar a asigurat un buget mai aplicat şi mai eficient pentru următorii ani, ceea ce înseamnă ‘o valoare mai bună a banilor’. Bugetul este mai mic în termeni reali, dar distribuit mai echitabil şi axat pe joburi, creştere şi mediu, se notează în text.

Reforma PAC va ajuta agricultura europeană să fie competitivă şi bazată pe deciziile fermierilor decât pe alegeri birocratice, situaţie ilustrată de eliminarea cotelor la lapte şi la zahăr, asigurându-i în acelaşi timp instrumentele care să-i ajute pe fermieri să facă faţă crizelor de pe pieţe.

‘Am terminat cu sprijinul agricol bazat pe producţia istorică şi am întărit criteriile de eligibilitate pentru fermierii activi, astfel încât ajutorul va fi mai axat pe utilizarea efectivă a terenului decât pe proprietarii de terenuri. Statelor membre li s-a acordat mai multă flexibilitate pentru a aborda anumite chestiuni sensibile în cadrul unui cadru comun european. Programele pentru dezvoltare rurală vor contribui la respectarea diversităţii vieţii rurale şi tradiţiilor din UE şi vor oferi sprijin pentru investiţiile de la nivel local şi regional. De asemenea, i-am ajutat pe micii fermieri să dezvolte perspective pentru afaceri pe termen lung’, afirmă Cioloş în publicaţia CE.

În al treilea rând, Dacian Cioloş menţionează că noua PAC este mai bună pentru mediu, respectiv face mai mult pentru a susţine practicile agricole sustenabile.

‘Noile reguli privind ‘înverzirea’ înseamnă că 30% din plăţile care merg direct la fermieri vor fi legate de ameliorarea protecţiei mediului, de exemplu prin zone de îmbunătăţire a biodiversităţii. De asemenea, 30% din fondurile pentru dezvoltare rurală sunt îndreptate către priorităţi specifice regionale de mediu’, menţionează comisarul UE român.

 

Nu în ultimul rând, înaltul oficial UE face referire la măsurile luate pentru a aduce mai aproape fermierii şi cercetătorii şi care vor ajuta sectorul tradiţional agricol să răspundă nevoilor din secolul al XXI-lea. ‘Acestea stimulează inovarea şi abordează provocarea fundamentală de a produce mai mult, însă respectându-ne resursele naturale şi învăţând să ne adaptăm schimbării climatice’, conchide Dacian Cioloş.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...