Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ciolos: sunt pentru stocurile strategice de cereale impotriva cresterii preturilor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Mediafax) Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, a declarat, joi, ca este deschis propunerii lansate de catre presedintele Frantei, Francois Hollande, despre crearea unor stocuri strategice de cereale care sa poata fi folosite impotriva cresterii de preturi la nivel global.

„Eu sunt deschis subiectului, dar presupune sa raspundem la niste intrebari, pentru ca nu mai sunt stocuri de interventie cum erau pe vremuri, cand statul sau autoritatea publica intervenea pe piata si retragea cereale pentru ca erau prea multe, ca sa nu scada pretul. Acum nu se mai pune problema.

Pretul e foarte ridicat si va ramane in continuare ridicat. ªi atunci stocurile ar putea fi constituite doar de structuri private, deci de forme asociative de exemplu, si acum intrebarea care se pune este care ar fi rolul autoritatii publice in astfel de stocuri si cum ar putea fi ele coordonate ca sa nici nu perturbe piata prin interventia lor atunci cand ele apar pe piata”, a afirmat Ciolos, la conferinta la conferinta Mediafax Talks about Agriculture, raspunzand unei intrebari despre propunerea lui Hollande si opozitia SUA in aceasta privinta.

Ciolos a precizat ca o discutie informala cu privire la acest subiect a avut-o si saptamana trecuta, la reuniunea informala din Cipru a ministrilor agriculturii din tarile UE.
El a aratat si ca inaintea unei discutii despre crearea de stocuri strategice de cereale este necesara rezolvarea problemei transparentei datelor privind productia la nivel mondial si a repartizarii stocurilor in diverse zone ale globului.

„Acum pretul este ridicat la porumb si alte cereale, dar in UE Romania a fost afectata de seceta, este unul dintre statele membre cu cea mai mare afectare dintre statele membre, dar la nivel global, la nivelul UE, productia este doar cu vreo 3-4% mai mica decat media ultimelor 5 ani.

Deci exista stocuri de cereale, problema e ca piata este acum deschisa si orice se intampla la cateva zeci de mii de kilometri afecteaza pretul si aici (…) Pentru ca functie de asta apar speculatii si in urma acestora apar si reactii emotionale pe piata care duc si la volatilitatea preturilor. ªi aici sunt niste masuri care au fost intr-adevar decise la sedinta ministrilor agriculturii din G20 de anul trecut, privind o mai mare transparenta, care deja se aplica si au inceput sa functioneze si vedem daca in etapa a doua, eventual, putem discuta si de astfel de stocuri strategice”, a concluzionat Ciolos.

Oficialul european a mai evidentiat ca toata cresterea pretului la porumb si alte cereale din acest an, pe fondul secetei din SUA si alte zone, va afecta cu siguranta costurile de productie si la lactate si carne, iar fermele care dispun si de culturi proprii de furaje vor rezista mai bine la socurile din sectorul agricol.

„Sigur, deocamdata preturile si la lapte si la carne, vorbesc la nivel mondial, raman ridicate si compenseaza putin aceasta crestere a costurilor de productie, dar si eu cred ca intr-adevar pe termen lung fermele de crestere a animalelor care vor avea acces la o productie proprie de furaj vor rezista mult mai bine la astfel de socuri la care ne putem astepta si pe viitor, o astfel de volatilitate a preturilor, decat cele care s-au specializat in ultimii ani doar pe productie de lapte, de carne si care isi cumpara aproape in totalitate furajele necesare din exterior”, a mai spus comisarul european.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...