Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ciorile, banuite de raspandirea bolii vacii nebune

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Biologii americani sunt de parere ca ciorile pot fi implicate in raspandirea encelopatiei spongiforme bovine, boala letala neurodegenerativa.

O echipa de cercetatori din cadrul National Wildlife Research center, condusa de Justin Fisher, a studiat mecanismele de propagare a bolii vacii nebune in America de Nord. Pana in prezent, insectele si pasarile de curte erau considerate principale surse responsabile de propagare a bolilor prionice, grupa in care este inclusa BVB.

Cercetari recente au investigat insa posibilitatea raspandirii acestei boli prin intermediul pasarilor consumatoare de carne alterata, cadavre sau subproduse ale rumegatoarelor. Biologi ai NW Research au confirmat ca ciorile, pasari migratoare in/din America de Nord, transmit boala, dupa ce se hranesc indeosebi cu cadavre de bovine sau cerbi (specie extrem de afectata de BVB).

Au fost folosite pentru experiment 20 de ciori si 100 de soareci injectati cu extract din fecalele pasarilor. Dupa 200 de zile, toti soarecii au prezentat simptome ale tulburarii neurodegenerative. De asemenea, autorii au aratat ca toate ciorile erau purtatoare ale moleculelor prionice in intestin. Fara sa fie afectate neurodegenerativ, acestea reprezita surse de raspandire a BVB, datorita migratiei specifice.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...