Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ciorile, banuite de raspandirea bolii vacii nebune

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Biologii americani sunt de parere ca ciorile pot fi implicate in raspandirea encelopatiei spongiforme bovine, boala letala neurodegenerativa.

O echipa de cercetatori din cadrul National Wildlife Research center, condusa de Justin Fisher, a studiat mecanismele de propagare a bolii vacii nebune in America de Nord. Pana in prezent, insectele si pasarile de curte erau considerate principale surse responsabile de propagare a bolilor prionice, grupa in care este inclusa BVB.

Cercetari recente au investigat insa posibilitatea raspandirii acestei boli prin intermediul pasarilor consumatoare de carne alterata, cadavre sau subproduse ale rumegatoarelor. Biologi ai NW Research au confirmat ca ciorile, pasari migratoare in/din America de Nord, transmit boala, dupa ce se hranesc indeosebi cu cadavre de bovine sau cerbi (specie extrem de afectata de BVB).

Au fost folosite pentru experiment 20 de ciori si 100 de soareci injectati cu extract din fecalele pasarilor. Dupa 200 de zile, toti soarecii au prezentat simptome ale tulburarii neurodegenerative. De asemenea, autorii au aratat ca toate ciorile erau purtatoare ale moleculelor prionice in intestin. Fara sa fie afectate neurodegenerativ, acestea reprezita surse de raspandire a BVB, datorita migratiei specifice.

Perutnina Ptuj România, preluată de MHP SE-Cipru
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat C.C.) Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care grupul MHP SE (Cipru) preia Perutnina Ptuj d.d. (Slovenia) și, implicit, Perutnina România SRL.   Grupul MHP SE are ca obiect de activitate comercializarea produselor din carne de pasăre. În România, MHP SE obține venituri din vânzarea produselor din carne...

INSSE: Valoarea producţiei agricole pe macroregiuni, în anul 2017 (Date definitive)
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2017 faţă de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la producţia vegetală şi 99,6% la producţia animală.   În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea producţiei...