Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Circuitul atestat al produselor de uz veterinar

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Se restrange tot mai mult producerea neautorizata, depozitarea, transportul sau utilizarea haotica a produselor de uz veterinar. Participantii la una dintre aceste etape indispensabile bunului mers al zootehniei si industriei alimentare implementeaza deja sisteme eficiente de asigurare a calitatii, prin implicarea activa a managementului si personalului tuturor serviciilor responsabile. Numai persoanele fizice/juridice autorizate de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSVSA) pot sa fabrice, sa manipuleze sau sa utilizeze produse de uz veterinar. Aria acestora se intinde de la medicamente de uz veterinar la biocide, (radio)farmaceutice, dezinfectante, insecticide, suplimente vitaminice sau aditivi furajeri.

Fabricatie si import

Necesara pe teritoriul Romaniei, autorizatia de fabricatie a produselor de uz veterinar este necesara totodata exportului acestora. Autorizatia este obligatorie atat pentru fabricatia totala a produselor, cat si pentru fabricarea partiala sau diferitelor procese de divizare, ambalare si/sau prezentare. Nu este insa obligatorie proceselor de preparare, divizare, ambalare, efectuate pentru vanzarea cu amanuntul, de catre personalul de specialitate din farmacii autorizate in tara noastra.

Activitatea de fabricare a produselor de uz veterinar necesita spatii si echipamente tehnice specifice, posibilitati de control adecvate si suficiente, conforme prevederilor legale stabilite, atat in ceea ce priveste fabricarea si controlul, cat si pentru depozitarea produselor care fac obiectul autorizatiei.

In cazul importului din tari terte, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor are obligatia, in cazul produselor medicale si farmaceutice veterinare, sa inainteze o copie a autorizatiei catre Agentia Europeana a Medicamentelor, pentru introducerea in baza de date a Uniunii Europene.

Testari speciale si controale ale calitatii produselor de uz veterinar se pot realiza, in baza unui contract intre unitatea de productie si o alta unitate de control autorizata de ANSVSA. Pentru fabricarea sau importul produselor de uz veterinar, unitatea autorizata trebuie sa dispuna cel putin de serviciile unei persoane calificate.

Distribuirea si livrarea

Autorizatia de comercializare, emisa in conformitate cu normele sanitare veterinare nationale sau in baza Regulamentului European si al CE, confera dreptul detinerii, depozitarii, distributiei, comercializarii produselor de uz veterinar. In cazul in care un astfel de produs a fost autorizat initial, toate speciile, concentratiile, formele farmaceutice, caile de administrare, prezentarile suplimentare, precum si orice variatii/extinderi, trebuie autorizate sau incluse in autorizatia initiala.

Daca la momentul depunerii cererii de autorizare, produsul de uz veterinar este deja autorizat in alt stat al UE, Romania actioneaza ca membru interesat si recunoaste autorizatia de comercializare acordata de catre statul membru de referinta, conform procedurii comunitare. Pentru aceasta, detinatorul autorizatiei de comercializare cere statului de referinta sa elaboreze un raport de evaluare privind produsul sau sa actualizeze raportul de evaluare existent.

Controlul efectuat de ANSVSA vizeaza, cu prioritate, respectarea legislatiei privind produsele medicinale veterinare si alte produse de uz veterinar. Directia de coordonare si control a activitatii farmaceutice veterinare din cadrul ANSVSA vegheaza totodata la respectarea regulilor de buna practica in fabricatie, a regulilor de buna practica in laborator, a regulilor de buna practica in distributie.

ANSVSA informeaza Comisia Europeana cu privire la actele normative emise si prevederile administrative necesare implementarii normelor sanitare veterinare. Autorizarea produselor medicinale veterinare si a altor produse de uz veterinar nu se supune reglementarilor privind aprobarea tacita.

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...