Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cod de Bune practici pentru calitatea aerului în fermele de porci

Autor: Maria Demetriadvineri, 11 decembrie, 2015

In anumite zone rurale din Europa, agricultura a fost asociata cu probleme referitoare la calitatea aerului. De aceea, a fost conceput un Cod de Bune practici în privința calității aerului, în fermele de porci. Fermierii pot investi in tehnologii menite sa reduca riscul de poluare a aerului, cu ajutorul FEADR.

 

Informatiile oferite de Registrul European al Poluantilor Emisi si Transferati (E-PRTR) poate fi utilizat pentru actualizarea politicii UE in domeniul protectiei aerului. Acest instrument monitorizeaza emisiile din diferite zone industriale si permite realizarea unei analize a tendintelor referitoare la calitatea aerului pentru a putea identifica zonele unde au loc imbunatatiri, dar si domeniile unde trebuie insistat mai mult pentru a asigura protectia calitatii aerului. Emisiile agricole sunt controlate de catre E-PRTR.

In unele zone ale Europei, agricultura este asociata cu reducerea calitatii aerului din cauza unor ferme de crestere a animalelor, care pot fi o sursa de poluanti atmosferici, cu elemente cum ar fi pulberile, microorganismele si gazele, inclusiv amoniacul si dioxidul de carbon.

 

Toate acestea pot afecta bunastarea agricultorilor, a animalelor si a zonelor inconjuratoare. Statele membre apreciaza oportunitatile oferite de FEADR pentru a ajuta agricultorii sa faca fata provocarilor referitoare la calitatea aerului. Un exemplu premiat este cel din Danemarca, unde cofinantarea FEADR a fost utilizata pentru construirea unei crescatorii de porci moderne si cu emisii reduse.

Jørgen Berth, inovator in domeniul protectiei mediului, este crescator de animale din Randers, regiunea Midtjylland, Danemarca. Acesta lucreaza pe un teren de aproximativ 100 de hectare, crescand atat porci, cat si vite. Pagubele cauzate de o furtuna asupra principalei crescatorii de porci pe care o avea l-au determinat pe Jørgen Berth sa se gandeasca la un nou tip de adapost.

 

Fiind un inginer agronom pasionat, a fost interesat de proiectarea unei crescatorii de porci care sa valorifice si sa combine numeroase tehnologii inovatoare, pentru a imbunatati competitivitatea afacerii proprii. Acest obiectiv putea fi obtinut prin reducerea cheltuielilor generale referitoare la energie si alte resurse.

Jørgen Berth era constient si de importanta dovedirii faptului ca proiectul sau de ferma de animale cu impact scazut ar putea constitui un model de bune practici pentru alte centre agricole din districtul Randers, considerat o zona sensibila din punct de vedere ecologic.

 

Pentru construirea noii crescatorii de porci, a utilizat asistenta financiara oferita in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala (PDR) danez. Proiectul a necesitat investitii corespunzatoare pentru procedurile de gestionare a dejectiilor lichide (inclusiv un sistem de ultima generatie pentru acidifierea dejectiilor lichide) si abordari inovative referitoare la racirea, circularea si purificarea aerului.

 

O atentie speciala a fost acordata imbunatatirii standardelor de bunastare a animalelor si a personalului, prin utilizarea acestor tehnologii. Cofinantarea FEADR a fost bine utilizata de catre Jørgen Berth, care si-a valorificat proiectul pentru a putea desfasura un proces de productie agricola sustenabila. Nici sistemul pentru dejectiile lichide, nici cel pentru controlul aerului nu fusesera testate inainte, insa acest proiect a castigat ulterior un premiu important in cadrul categoriei „Environmental Technology Prize” (tehnologie cu impact pozitiv asupra mediului), oferit de catre Consiliul Danez pentru Agricultura si Alimentatie.

 

Membrii juriului au fost impresionati in special de creativitatea de care Jørgen Berth a dat dovada in crearea acestui proiect si l-au laudat pentru riscul pe care si l-a asumat in procesul de initiere a unei astfel de  abordari inovatoare pentru protectia mediului.

„Fiind inginer cu jumatate de norma si agricultor cu alta jumatate de norma, m-am folosit de experienta mea pentru a-mi dezvolta afacerea. Distinctia acordata pentru ferma mea de animale cu impact de mediu scazut  dovedeste faptul ca inovatia este pretuita si in agricultura”, a declarat Jørgen Berth, in cadrul ceremoniei in care a fost premiat pentru activitatea sa.

 

Beneficiile referitoare la calitatea aerului – reducerea mirosurilor neplacute si asigurarea unui aer curat – rezultate din proiectul FEADR sunt suficient de importante, pentru ca aceste idei sa fie aplicate oriunde altundeva in Europa. Unul dintre sistemele automatizate folosite la ferma circula aerul evacuat prin filtre pentru a reduce volumul de amoniac si celelalte emisii cu mirosuri neplacute. Acest proces poate elimina pana la 95% din praf si alti compusi periculosi din aer, precum si mirosul caracteristic al crescatoriilor de porci, care cateodata poate cauza probleme de coabitare.

 

Mai multe proiecte inovative, cum ar fi constructia unor ferme prietenoase cu mediul, pot ajuta agricultura sa aduca o serie de contributii pozitive in domeniul serviciilor de mediu asociate cu calitatea aerului. Exemplul danez evidentiaza modul in care cofinantarea FEADR poate furniza asistenta in acest sens, se arată în adaptarea publicată de Stiri Agricole.

Măsurile de mediu și climă aplicabile în 2017 prin PNDR 2014-2020
Autor: meatmilk  /   marți, 7 martie 2017

Măsurile de mediu și climă aplicabile pe terenurile agricole beneficiază de alocări financiare consistente în perioada de programare 2014 - 2020, suma disponibilă pentru aceste măsuri fiind de cca. 2,66 mld. euro (Măsura 10 – 1,071 mld. euro, Măsura 11 – 236,42 mil. euro, Măsura 13 – 1,355 mld. euro).   Astfel,...

Achim Irimescu: Plantele energetice, tot mai tentante pentru fermieri
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 9 martie 2016

Ministrul Agriculturii, domnul Achim Irimescu, a participat la masa rotundă „Noi căi de obţinere a independenţei energetice a României: biomasa”. Dezbaterea s-a desfăşurat marţi, 8 martie 2016, la Cercul Militar Naţional şi a fost organizată de New Strategy Center şi s-a axat pe tema soluţiilor alternative pentru obţinerea...