Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Comisia Europeană: Accesul la credite, dificil pentru fermierii din România

Autor: Maria Demetriadjoi, 10 martie, 2016

Raportul de țară pentru România atrage atenţia că 55% dintre locuitorii zonelor rurale sunt expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială şi subliniază decalajele existente în continuare între mediul rural şi cel urban.

 

Agricultura, ocupația tipică în zonele rurale, reprezintă 29% din totalul locurilor de muncă din România, însă numai 5% din PIB. O mare parte din forța de muncă rurală lucrează în agricultura de subzistență sau de semisubzistență, asociată cu munca informală sau cu munca familială neremunerată, cu o productivitate scăzută și cu sărăcia. Zonele rurale se confruntă cu o multitudine de dificultăți legate de educație, sănătate, incluziune socială, infrastructura de bază, diversificarea locurilor de muncă, emigrație și îmbătrânirea populației, reiese din datele prezentate în document.

 

Iată câteva date relevante din Raport referitoare la agricultura şi mediul rural din România:

 

Fermele de dimensiuni mari și medii care au nevoie de modernizare reprezintă doar 8% din exploatații și gestionează aproximativ 71% din suprafața agricolă utilizată. Restul de 92%, care reprezintă ferme mici, sunt exploatate pe bază de subzistență sau de semisubzistență, ce au productivitate și dotare tehnică limitate, orientare spre piață redusă sau inexistentă și un nivel scăzut de cooperare sau lipsă a cooperării.

 

Aproape 60% dintre beneficiarii plăţilor directe, care deţin 25% din totalul terenurilor arabile, au peste 60 de ani.

Suprafața totală acoperită de infrastructura de irigații reprezintă 20% din terenul agricol utilizat, dar suprafața irigată a scăzut în ultimii ani din cauza ineficienței sistemului, a costurilor de întreținere ridicate și a condițiilor meteorologice.

 

Accesul la credite este în continuare dificil, fapt care împiedică dezvoltarea și utilizarea fondurilor UE.

Balanța comercială cu produse agricole și alimentare a devenit pozitivă abia începând cu 2013. În perioada 2009-2014, ponderea importurilor agricole în totalul importurilor a fost constantă, la aproximativ 9%, iar ponderea exporturilor agricole în totalul exporturilor a crescut treptat de la 8% la 11%.

 

Munca în agricultura de semisubzistență este unul dintre principalii factori care stau la baza riscului ridicat cu care se confruntă România în materie de sărăcie sau excluziune socială. 55% dintre locuitorii zonelor rurale sunt expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială (în comparație cu 31% în orașele mici și suburbii și 28% în orașele mari), informează Agroinfo.

MADR: România va exporta bovine în Iran
Autor: meatmilk  /   joi, 28 februarie 2019

(Comunicat) În urma eforturilor Guvernului României și a demersurilor diplomatice din ultima perioadă, schimburile comerciale în domeniul agroalimentar cu Republica Iran înregistrează o evoluție îmbucurătoare, fapt ce este dovedit de deblocarea exporturilor de bovine.   Astfel, în urma negocierilor purtate între Autoritatea...

INSSE: Sacrificările şi producţia de carne în luna decembrie 2018 (Infografic)
Autor: meatmilk  /   joi, 14 februarie 2019

(Comunicat) În luna decembrie 2018 faţă de luna decembrie 2017, numărul sacrificărilor a crescut la ovine şi caprine şi la păsări, iar la bovine şi la porcine a scăzut.   Greutatea în carcasă a crescut la păsări şi a scăzut la bovine, la porcine şi la ovine şi caprine.   În anul 2018 comparativ cu anul...