Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Comisia Europeană verifică Legea 321

Autor: Maria Demetriadvineri, 17 iunie, 2016

(Hotnews) Legea 321, care va obliga supermarketurile să se aprovizioneze local va fi verificată de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles spun că vor evalua dacă legea este compatibilă cu principiul european al liberei circulaţii a mărfurilor.

 

Un raport al Transparency International arăta anul trecut că marile magazine au unul dintre cele mai influente grupuri de lobby de la Bruxelles. Iar Comisia Europeană a fost mereu atentă la schimbările legislative care influenţează supermarketurile şi hipermarketurile.

 

Cel mai recent exemplu este cel al Slovaciei pentru care a fost demarată procedura de infringement după ce marile magazine de acolo au fost obligate să publice detalii despre ponderea produselor locale în cifra lor de afaceri. În Slovacia a fost vorba doar de publicarea unor informaţii.

 

În România, prin Legea 321, marile magazine vor fi obligate să cumpere de pe aşa-numitul lanţ scurt de aprovizionare 51% dintre alimentele pe care le au la vânzare. Formularea de lanţ scurt a apărut în textul de lege tocmai pentru a nu fi probleme cu Uniunea Europeamă.

 

La fel şi argumentul conform căruia această lege le va oferi consumatorilor acces la alimente mai proaspete, care au străbătut un timp mai scurt de la fermă până în galantar. Însă în declaraţiile lor, politicienii nu au ascuns faptul că este o lege mentiă să îi susţină pe fermierii români.

Marile lanţuri comerciale contestă însă legea şi spun că, dacă nu vor reuşi să aducă în rafturi suficiente alimente româneşti, vor fi forţate să îşi închidă magazinele.

FIC: România nu mai este competitivă ca mediu de afaceri
Autor: meatmilk  /   joi, 27 septembrie 2018

(Comunicat FIC) Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în septembrie 2018) aduc câteva noutăți legate de piața muncii și de fiscalitate.   În același timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările...

Companiile germane privesc îngrijorate către viitorul României
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Pentru a avea succes în străinătate, companiile au nevoie de un mediu de afaceri stabil și de autorități publice deschise la un dialog real cu reprezentanții mediului de afaceri.   Factori precum predictibilitatea politicilor economice, administrația publică, disponibilitatea forței de muncă, infrastructura,...