Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Concluziile workshop-ului „Biosecuritatea în contextul evoluției PPA”

Autor: meatmilkvineri, 30 noiembrie, 2018

(Comunicat APCPR) În data de 22 noiembrie 2018, APCPR a fost gazda workshop-ului „Biosecuritatea în contextul evoluției Pestei Porcine Africane”, organizat la București de Copa Cogeca și UECBV, cu sprijinul Comisiei Europene.

 

Workshop-ul este primul dintr-o serie de 4 astfel de evenimente pe care organizatorii și-au propus să le susțină în mai multe țări din UE și au ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cele mai bune practici de biosecuritate care pot fi aplicate de fermieri, abatoare, comercianți de animale și transportatori pentru a putea contracara răspândirea PPA.

 

Din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au participat: dl. dr. Geronimo Brănescu – președinte și dl. dr. Csutak Laszlo Nagy – vicepreședinte, împreună cu alți specialiști din cadrul ANSVSA.

 

Lucrările workshop-ului au fost deschise de dl. Ioan Ladoși, președinte APCPR, care a adresat cuvântul de bun venit invitaților și a subliniat faptul că definițiile unor termeni din legislația comunitară, prin comparație cu definițiile din procedurile OIE, au un anumit grad de ambiguitate și, în cazul României, unde se înregistrează peste 75% din efectivele de porcine crescute în gospodăriile populației din UE, produc confuzii și măsuri disproporționate de acțiune cu repercursiuni grave asupra sectorului comercial de creșterea porcinelor.

 

În continuare, a luat cuvântul Dl. Dr. Geronimo Brănescu, Președinte Secretar de Stat al ANSVSA, care a prezentat situația actuală a bolii, a măsurilor luate și acțiunile întreprinse de către serviciile veterinare împreună cu instituții ale statului cu responsabilități pentru limitarea efectelor bolii și împiedicarea răspândirii virusului.

 

În cadrul workshop-ului au fost susținute prezentări de către dl. Francesco Berlingieri (reprezentant al Comisiei Europene –DG SANTE), dl. dr. Adrian Balaban (APCPR & AMVS), dl. Antonio Tavares (președinte al grupului de lucru carne de porc al Copa Cogeca), dl. Thomas Sanchez (reprezentant Copa Cogeca), dl. Jan Dahl (consilier șef Danish Agriculture & Food Council), dl. Joao Vieira (consilier probleme veterinare al UECBV).

 

Din prezentări și discuții s-au desprins câteva concluzii:

 

PPA nu este problema doar a României, este o problemă a UE. România are o situație specială datorată faptului că se deține peste 75% din efectivele de porcine crescute în gospodăriile populației din UE, astfel încât impactul social este considerabil. Soluția pentru eradicarea bolii trebuie să fie una globală și funcțională, să se aplice unitar la nivelul tuturor categoriilor de exploatații. Aceasta se poate identifica doar în urma dialogului permanent între toate entitățile implicate.

 

Legislația trebuie revizuită și îmbunătățită/adaptată la situația din prezent. Comisia Europeană are în vedere modificarea legislației privind PPA începând cu anul 2021. Există inițiativa de revizuire a legislației actuale a PPA și a unei abordării strategice a UE care implică simplificare, flexibilitate, știință și experiență. Este necesară o mai bună cooperare între miniștrii silviculturii și mediului, miniștrii transporturilor și miniștrii agriculturii.

 

În lipsa unor soluții științifice care să se aplice imediat (tratamente, vaccinuri) pentru combaterea și eradicarea bolii, actuala legislație europeană, care impune condiții dure pentru zonele de focare, trebuie implementată și respectată de către toate Statele membre.

 

Biosecuritatea ridicată trebuie menținută permanent, nu numai în perioadele în care evoluează boala. Factorul uman este crucial în menținerea unui nivel ridicat de biosecuritate.

 

Fermele care se regăsesc în situații de blocaje tehnologice/comerciale din cauza măsurilor ce se aplică în zonele de supraveghere/protecție și care au pierderi financiare trebuie despăgubite.

 

Sunt necesare fonduri bănești mai mari pentru combaterea PPA. La nivelul Comisiei Europene a fost lansată cercetarea pentru dezvoltarea vaccinului PPA – în cadrul Orizont 2020, cel puțin 25 de milioane de euro sunt angajate/planificate pentru cercetarea privind controlul PPA, din care 10 milioane vor fi dedicate dezvoltării unui vaccin.

Consiliul Director APCPR

 

Cum a fost eradicată pesta porcină africană în Republica Cehă?
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 12 iunie 2019

Dintre toate țările europene care au detectat focare de febră porcină africană în ultimii ani, Republica Cehă a fost singura care a eradicat virusul. Măsurile de control strict, biosecuritatea strictă și o abordare coordonată, au contribuit la eradicarea cu succes a virusului. Iată ce au făcut cehii.   Măsuri de control...

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 16 mai 2019

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 84 de localități din 16 județe, cu un număr de 397 de focare (dintre care 10 în exploatații comerciale).   În alte 5 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.595 de porci afectați de boală și există 1.329 decazuri la...