Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Conferința ”Agri-Business pe profit”

Autor: Meat MIlkmarți, 15 octombrie, 2013

Ieri, la hotel Pullman din Capitală, în organizarea cotidianului Bursa, a avut loc conferința ”Agri-Business pe profit”. La eveniment a participat un foarte numeros public reprezentat din fermieri, investitori în industria alimentară, reprezentanți ai unor asociații și federații profesionale etc.

Dintre aceia care au luat cuvântul menționăm pe Minsitrul Agriculturii, Daniel Constantin, Secretarul de Stat Achim Irimescu, domnul Consilier Prezindențial Adrian Rădulescu, Sorin Minea, președinte Romalimenta, Dorin Cojocaru, președinte APRIL, Laurențiu Baciu, președinte LAPAR, Veronica Toncea, Director General FGCR, Robert Rekkers-Director General Agricover Credit IFN SA, Ancha Mitroi, Director Adj. BCR Leasing-Direcția Vânzări, Narcis Someșfălean-Director Economic Valtec.

b2 fdcÎn deschiderea evenimentului, luând cuvântul, Daniel Constantin s-a referit la ultimele negocieri privind noul PAC, relevând majorarea cu 10 procente a acordării de fonduri pe Pilonul I, de la 75, la 85 %. Totodată, a anunțat majorarea cu 25 % a sprijinului pentru tinerii care deschid afaceri în domeniul agro-industrial, recunoscând, totuși, că încă mai sunt probleme la accesarea fondurilor europene, dar afirmând că sistemul va fi simplificat. Demn de menționat faptul că un accent deosebit se va pune în finanțarea afacerilor sustenabile, a celor legate de mediu și a cooperativelor care vor lucra în sistem integrat.

La rândul său, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR a acuzat sistemul bancar care, spre deosebire de cel din occident, care practică dobânzi de 3-4 %, cele din România utilizează un nivel al dobânzilor de cca 12 %.

Poate, cea mai acidă intervenție a avut-o domnul Adrian Rădulescu, acela care a criticat activitatea APDPR, pe care l-a denumit a fi ”dușmanul fermierilor”, modul în care acest organism colaborează cu fermierii, introducerea Măsurilor de precauție, în finanțarea unor proiecte, m,ăsuri care nu sunt bine definite și care lasă loc de abuzuri. Referindu-se la situația de acum a agriculturii românești, Adrian Rădulescu a spus: ”Trebuie să recunoaștem că toți mințim, mințim tot timpul, totul e politizat, nimeni nu știe cu exactitate, de exemplu, care sunt rezultatele acestei veri agricole.”

Completând, domnul Sorin Minea a spus că ”este pur și simplu o stupizenie ca o țară precum România să importe carne materie primă. Ca unul care toată viața am lcurat în sistem, pot spune că trebuie să înțelegem că noi, cei din industria alimentară și agricultorii țării reprezintă o formță formidabilă de care lumea politică trebuie să țină cont, iar agricultorii trebuie să se rupă de politic.”

Răspunzând acuzelor lui Adrian Rădulescu, Achim Irimescu a evidențiat faptul că, dacă în 2007, agriculturii i s-au alocat 300 de milioane de euro, acum suma este de 10 ori mai mare. Iar, referitor la activitatea APDPR, domnul Irimescu a afirmat că, ”da, și la această instituție lucrează tot români, dar, acolo unde am aflat că vreun funcționar ia șpagă, l-am dat afară, căutând mereu să îmbunătățim calitatea celor angajați acolo.”

Ultimul, dar nu cel din urmă, a luat cuvântul Dorin Cojocaru, președintele APRIL, acela care a spus: ”Băncile au oferte, dar ce finanțăm? Producția primară, procesarea? Pentru că, anul 2013 îl putem numi un al fermierilor producători de lapte. Îmi pare rău că nu mai e niciun reprezentant al MADR, dar țin încă o dată să spun că APRIL nu dorește prelungirea perioadei de derogare la lapte. Nupoți dinstruge cinci ani de investiții în zona de ferme de lapte sau în zona de producție. Cât despre finanțare, trebuie să începem să susținem zonele economice stabile, care pot aduce profit, iar gospodăriile agricole, numite în mod greșit ferme, să fie introduse într-un program de sprijin. Poate nu se știe, dar lapte neconform este doar 2,2 %, în rest, așa cum a consemnat și controlul FVO din partea Uniunii Europene, în România se produce lapte conform.” În final, Dorin Cojocaru a întrebat retoric: ”Cine are interesul de a pune o etichetă de neconformitate industriei românești a laptelui? Vrem să salvăm industria națională, sau lăsăm cale liberă monopolurilor externe?”

 

Din păcate, la întrebările lui Dorin Cojocaru nu a mai avut cine răspunde, atât Daniel Constantin, cât și Achim Irimescu sau Adrian Rădulescu părăsind conferința care, pentru colegii de la cotidianul Bursa, a reprezentat, cu sigurnață, un succes binemeritat, ucurându-se de o numeroasă și prestigioasă participare.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...