Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Conferinta internationala infoaliment-meat&milk 2012 achim irimescu: politica agricola comuna se face la bruxelles

Autor: marți, 5 februarie, 2013

Secretarul de Stat in cadrul MADR, Achim Irimescu, a participat la Conferinta Internationala InfoALIMENT, unde a sustinut o comunicare cu titlul Noua Politica Agricola Comuna, marea provocare a fermierilor si procesatorilor romani. Interventia sa, derulata in sedinta comuna din dimineata zilei de 14 iunie, s-a referit indeosebi la viitorul apropiat al sectorului agro-alimentar autohton, raportat la cel comunitar.

Daca priviti prin prisma finantarii, in mod cert se va castiga in urma reformei agricole comune. In Romania am reusit sa sprijinim, din bani nationali, ajutoare de stat ce vor fi convertite in plati din Fondul de dezvoltare rurala. Suntem in proces de transformare. Masura de bunastare animala la porcine este in derulare, s-a adoptat deja Decizia Comisiei Europene si urmeaza, in cel mai scurt timp, sa trecem pe finantare europeana.

In partea de bunastare pentru pasari suntem in proces de definitivare a politicii noastre si se dezbate in vederea obtinerii finantarii europene. Desigur, sunt foarte multe de discutat privind strict sectorul agro-alimentar romanesc sunt multe de facut. O deficienta importanta a intregului sector este insa lipsa organizarii pe filiere. Acesta creeaza mari probleme, dar si aici suntem in curs de examinare a acestor probleme, cu Ministerul Agriculturii. Depinde desigur de relatia dintre procesatori si producatori, a mentionat Achim Irimescu.

In ce priveste reformarea structurala a si iminenta perspectiva a asocierii, reprezentantul MADR a exemplificat speta unei cooperative din Franta cu propriile lanturi de magazine si profituri deloc neglijabile, lucru care in Romania nu se intampla. In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, o serie de mecanisme care au existat in trecut se vor pregati si se vor extinde, in prezent. Modelul, deja existent in sectorul fructelor si legumelor, se va extinde in sectorul laptelui urmand, mai apoi sa se extinda si in sectorul carnii. Sigur, sunt multe de facut, la nivel national. Pe langa faptul ca producatorii nu sunt organizati, ne confruntam cu un numar foarte mare al producatorilor de mici dimensiuni.

Dupa o scurta trimitere la agricultura ecologica si perspectivele limitate ale acesteia, in Romania, Secretarul de Stat a abordat problemele stringente din sectorul laptelui: In propunerea de reforma a Politicii Agricole Comune este inclusa si renuntarea la cota de lapte. Desi Romania, conform statisticilor, nu a reusit sa depaseasca 60% din cota de lapte, renuntarea la cota ar reprezenta, in opinia mea, o catastrofa in acest domeniu; Romania va fi invadata de lapte din celelalte state membre.

Sectorul se va vedea confruntat cu importuri masive de pe piata comunitara, iar aici trebuie spus ca avem deja experienta in ceea ce priveste importurile din statele vecine, peste 570.000 de tone fiind introduse in Romania din aceste state. Deci, orice procesator va prefera sa aduca lapte din state vecine, decat sa alerge cu camionul peste munti, pentru a colecta lapte de la producatorii autohtoni cu 200 de vaci, a concluzionat Achim Irimescu.

ESM: Carrefour România deschide un nou hipermarket în Satu Mare
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 12 decembrie 2018

Potrivit European Supermarket Magazine, Carrefour România a anunțat deschiderea unui nou hipermarket în Satu Mare. Magazinul de 7.500 de metri pătrați este cel de-al 34-lea hypermarket Carrefour care se deschide în țară.   Într-o declarație, Carrefour a spus că a mărit "magia gastronomică" în magazin, oferind o gamă mai...

FAO: Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa
Autor: meatmilk  /   miercuri, 12 decembrie 2018

(Comunicat) Peste 14 milioane de adulți și circa 4,7 milioane de copii din Europa și Asia Centrală suferă de nesiguranță alimentară severă - așa cum este definită de Scala de Experiență în Insecuritatea Alimentară (FIES în engleză) potrivit unui raport publicat astăzi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și...

Conferinta internationala infoaliment-meat&milk 2012 achim irimescu: politica agricola comuna se face la bruxelles

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Secretarul de Stat in cadrul MADR, Achim Irimescu, a participat la Conferinta Internationala InfoALIMENT, unde a sustinut o comunicare cu titlul Noua Politica Agricola Comuna, marea provocare a fermierilor si procesatorilor romani.

Interventia sa, derulata in sedinta comuna din dimineata zilei de 14 iunie, s-a referit indeosebi la viitorul apropiat al sectorului agro-alimentar autohton, raportat la cel comunitar.

Daca priviti prin prisma finantarii, in mod cert se va castiga in urma reformei agricole comune. In Romania am reusit sa sprijinim, din bani nationali, ajutoare de stat ce vor fi convertite in plati din Fondul de dezvoltare rurala. Suntem in proces de transformare. Masura de bunastare animala la porcine este in derulare, s-a adoptat deja Decizia Comisiei Europene si urmeaza, in cel mai scurt timp, sa trecem pe finantare europeana.

In partea de bunastare pentru pasari suntem in proces de definitivare a politicii noastre si se dezbate in vederea obtinerii finantarii europene. Desigur, sunt foarte multe de discutat privind strict sectorul agro-alimentar romanesc sunt multe de facut. O deficienta importanta a intregului sector este insa lipsa organizarii pe filiere. Acesta creeaza mari probleme, dar si aici suntem in curs de examinare a acestor probleme, cu Ministerul Agriculturii. Depinde desigur de relatia dintre procesatori si producatori, a mentionat Achim Irimescu.

In ce priveste reformarea structurala a si iminenta perspectiva a asocierii, reprezentantul MADR a exemplificat speta unei cooperative din Franta cu propriile lanturi de magazine si profituri deloc neglijabile, lucru care in Romania nu se intampla. In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, o serie de mecanisme care au existat in trecut se vor pregati si se vor extinde, in prezent. Modelul, deja existent in sectorul fructelor si legumelor, se va extinde in sectorul laptelui urmand, mai apoi sa se extinda si in sectorul carnii. Sigur, sunt multe de facut, la nivel national. Pe langa faptul ca producatorii nu sunt organizati, ne confruntam cu un numar foarte mare al producatorilor de mici dimensiuni.

Dupa o scurta trimitere la agricultura ecologica si perspectivele limitate ale acesteia, in Romania, Secretarul de Stat a abordat problemele stringente din sectorul laptelui: In propunerea de reforma a Politicii Agricole Comune este inclusa si renuntarea la cota de lapte. Desi Romania, conform statisticilor, nu a reusit sa depaseasca 60% din cota de lapte, renuntarea la cota ar reprezenta, in opinia mea, o catastrofa in acest domeniu; Romania va fi invadata de lapte din celelalte state membre.

Sectorul se va vedea confruntat cu importuri masive de pe piata comunitara, iar aici trebuie spus ca avem deja experienta in ceea ce priveste importurile din statele vecine, peste 570.000 de tone fiind introduse in Romania din aceste state. Deci, orice procesator va prefera sa aduca lapte din state vecine, decat sa alerge cu camionul peste munti, pentru a colecta lapte de la producatorii autohtoni cu 200 de vaci, a concluzionat Achim Irimescu.

Smithfield Foods își dezvoltă liniile de export prin investiții masive
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 12 decembrie 2018

Smithfield Foods își va dezvolta piața de export, prin investiții precum cea de la Sioux Falls-USA, care include reutilarea unei linii de bacon de mare viteză, modernizarea centrului de distribuție, precum și reconstruirea unei ferme care găzduiește mai mult de 8.000 de porci.   Această investiție și extinderile vor ajuta...

FAO: Emisiile de gaze din fermele de lapte au scăzut la nivel global
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 12 decembrie 2018

O nouă analiză a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), demonstrează o scădere a intensității emisiilor de gaze de seră, cauzate de exploatațiile zootehnice și, în special, de cele din zona de producție a laptelui. Studiul a fost comandat de grupul de inițiativă ”Cadrul de Sustenabilitate al...

INSSE: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul în luna octombrie 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 12 decembrie 2018

(Comunicat) În luna octombrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 2,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%.   Faţă de luna...

ESM: Carrefour România deschide un nou hipermarket în Satu Mare
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 12 decembrie 2018

Potrivit European Supermarket Magazine, Carrefour România a anunțat deschiderea unui nou hipermarket în Satu Mare. Magazinul de 7.500 de metri pătrați este cel de-al 34-lea hypermarket Carrefour care se deschide în țară.   Într-o declarație, Carrefour a spus că a mărit "magia gastronomică" în magazin, oferind o gamă mai...

FAO: Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa
Autor: meatmilk  /   miercuri, 12 decembrie 2018

(Comunicat) Peste 14 milioane de adulți și circa 4,7 milioane de copii din Europa și Asia Centrală suferă de nesiguranță alimentară severă - așa cum este definită de Scala de Experiență în Insecuritatea Alimentară (FIES în engleză) potrivit unui raport publicat astăzi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și...