Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Conferinta internationala infoaliment meat&milk 2012 dan botanoiu: daca vom avea viziune si strategie, vom avea crestere

Autor: marți, 5 februarie, 2013

La Conferinta Internationala infoALIMENT-Meat&Milk 2012, producatorii agricoli nu au reprezentat doar o prezenta conventionala, fizica. Au pus pe tapet problemele cu care se confrunta, au cerut lamuriri, indeosebi privind perpectivele activitatii lor si a celor implicati in lantul de productie, procesare si desfacere si au fost deseori (in spiritul adevaratilor fermieri) foarte vocali.

In sedinta de deschidere din dimineata zilei de 13 iunie, Secretarul de Stat din cadrul MADR, Dan Botanoiu, a oferit raspunsuri fermierilor interesati de perspectiva camerelor agricole, a subventiilor prezentandu-si apoi sumar opinia vizavi de relatia eco-bio-conventional:

Camerele agricole ar trebui sa intre in plenul Parlamentului. N-o sa gasiti aceeasi formula, directii = camerele agricole. Directiile agricole vor fi separat pentru ca, e clar, nu putem merge in continuare, in ritmul asta. E clar: camerele agricole vor face acea actiune de consultanta, care a lipsit. De pilda, daca un fermier (si eu vin, la randul meu, din randul fermierilor) doreste o informatie, pe care nu stie de unde s-o ia. Aici trebuie sa se incheie jocul asta. Hai acolo, la directie… hai la consiliul judetean.

In mod sigur, lucrurile vor fi altfel decat acum. Problema care se pune este urmatoarea: se stia anul trecut ca or sa apara camerele agricole anul asta dar, in mod sigur, nu vor functiona camerele agricole ca directii agricole. Aici, avem sustinatori, iar din punctul asta de vedere nici nu incape discutie, insa trebuie sa ne indreptam spre normalitate si sa atingem si noi acea normalitate.

Legat de subventii, in fiecare saptamana o sa vedeti ca vor fi discutii cu producatorii, cu procesatorii, cu depozitare, cu lanturile de magazinne. Ne dorim, in functie de solicitarile respective, ca acestea sa fie stabilite cu acordul lor. Sa nu ne mai trezim ca, neavand stabilitate, nu vom putea sa facem priecte pe trei ani de zile, de exemplu. Va trebui sa discutam saptamana-de-saptamana ceea ce inseamna formula de ajutor.

Pe de alta parte, privind agricultura ecologica, a fost o chestiune, hai sa-i spunem, cunoscuta. Ca a fost o suma de bani si au venit oameni cinstiti (cu ghilimele de rigoare) care au spus: treceti la agricultura ecologica, pentru ca acolo sunt mai multi bani. Evident, a existat intr-o hotarare de guvern amendamentul, cum ca suma se imparte in functie de operatori. Ori, operatorii au crescut.

Acum trebuie gasite sursele financiare pentru acestia. Nu s-a spus niciodata: Va fi batut in cuie 2015. ªi pe motivul asta, suma pe ceea ce a fost anul trecut nu s-a luat in calcul; exista un trend ascendent, si aici sunt de acord cu dumneavoastra, daca ai o viziune, ai o strategie, normal ca sunt in crestere. Ultimul lucru pe care vreau sa-l spun: eu cred ca tot ce inseamna eco, bio si conventional isi gasesc locul imprena, cu delimitarile respective.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

Conferinta internationala infoaliment meat&milk 2012 dan botanoiu: daca vom avea viziune si strategie, vom avea crestere

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

La Conferinta Internationala infoALIMENT-Meat&Milk 2012, producatorii agricoli nu au reprezentat doar o prezenta conventionala, fizica. Au pus pe tapet problemele cu care se confrunta, au cerut lamuriri, indeosebi privind perpectivele activitatii lor si a celor implicati in lantul de productie, procesare si desfacere si au fost deseori (in spiritul adevaratilor fermieri) foarte vocali.

In sedinta de deschidere din dimineata zilei de 13 iunie, Secretarul de Stat din cadrul MADR, Dan Botanoiu, a oferit raspunsuri fermierilor interesati de perspectiva camerelor agricole, a subventiilor prezentandu-si apoi sumar opinia vizavi de relatia eco-bio-conventional:

Camerele agricole ar trebui sa intre in plenul Parlamentului. N-o sa gasiti aceeasi formula, directii = camerele agricole. Directiile agricole vor fi separat pentru ca, e clar, nu putem merge in continuare, in ritmul asta. E clar: camerele agricole vor face acea actiune de consultanta, care a lipsit. De pilda, daca un fermier (si eu vin, la randul meu, din randul fermierilor) doreste o informatie, pe care nu stie de unde s-o ia. Aici trebuie sa se incheie jocul asta. Hai acolo, la directie… hai la consiliul judetean.

In mod sigur, lucrurile vor fi altfel decat acum. Problema care se pune este urmatoarea: se stia anul trecut ca or sa apara camerele agricole anul asta dar, in mod sigur, nu vor functiona camerele agricole ca directii agricole. Aici, avem sustinatori, iar din punctul asta de vedere nici nu incape discutie, insa trebuie sa ne indreptam spre normalitate si sa atingem si noi acea normalitate.

Legat de subventii, in fiecare saptamana o sa vedeti ca vor fi discutii cu producatorii, cu procesatorii, cu depozitare, cu lanturile de magazinne. Ne dorim, in functie de solicitarile respective, ca acestea sa fie stabilite cu acordul lor. Sa nu ne mai trezim ca, neavand stabilitate, nu vom putea sa facem priecte pe trei ani de zile, de exemplu. Va trebui sa discutam saptamana-de-saptamana ceea ce inseamna formula de ajutor.

Pe de alta parte, privind agricultura ecologica, a fost o chestiune, hai sa-i spunem, cunoscuta. Ca a fost o suma de bani si au venit oameni cinstiti (cu ghilimele de rigoare) care au spus: treceti la agricultura ecologica, pentru ca acolo sunt mai multi bani. Evident, a existat intr-o hotarare de guvern amendamentul, cum ca suma se imparte in functie de operatori. Ori, operatorii au crescut.

Acum trebuie gasite sursele financiare pentru acestia. Nu s-a spus niciodata: Va fi batut in cuie 2015. ªi pe motivul asta, suma pe ceea ce a fost anul trecut nu s-a luat in calcul; exista un trend ascendent, si aici sunt de acord cu dumneavoastra, daca ai o viziune, ai o strategie, normal ca sunt in crestere. Ultimul lucru pe care vreau sa-l spun: eu cred ca tot ce inseamna eco, bio si conventional isi gasesc locul imprena, cu delimitarile respective.

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...