Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Conservele Scandia exportate în UK se încadrează în limitele admise

Autor: Meat MIlkluni, 4 noiembrie, 2013

Conservele de carne de vită retrase de la comercializare pe piața britanică, în urma detectării de ADN de cal, se încadrează în limitele de conținut admise și sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare, relevă rezultatele obținute în urma unui control efectuat de Autoritatea Națională Sanitară și Pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES de compania producătoare, Scandia Food, retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecință a unei etichetări neconforme.

„Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat în întreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezintă o excepție, luând în considerare faptul că celelalte loturi care au fost retrase de pe piața din Anglia și examinate au avut un rezultat favorabil comercializării și consumului. Astăzi, în urma unui control efectuat de Autoritatea Națională Sanitară și Pentru Siguranța Alimentelor, am fost înștiințați că produsele Scandia Food se încadrează în limitele de conținut admise și sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare (Recomandarea UE99/2013)”, a declarat directorul general al companiei, Andrei Ursulescu.

Produsele retrase de pe piața din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice joi, de către Agenția Britanică pentru Siguranța Alimentară, sunt produse care provin de la Scandia Food, făcând parte din lotul 13.04.C. Întreg lotul a fost retras de la comercializare de pe piața britanică.

Totodată, Scandia Food a ținut să clarifice diferența între sintagmele folosite pe această temă respectiv “urme de ADN de cal” și “conținut de carne de cal”.

„În situația dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil pe traseul de producție de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezența urmelor de ADN cabalin provine cel mai probabil de la o eroare din timpul procesului de tranșare și transportare a materiei prime, etape ce intra în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri, și care nu au nicio legătură cu Scandia Food. La momentul recepției efectuate de către Scandia Food pentru materia primă, din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoțită de acte doveditoare în conformitate cu legislația în vigoare. Conservele retrase de pe piață nu aveau conținut de carne de cal, ci conțineau ADN de cal, în proporția comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN”, se menționează în comunicatul companiei.

(Agerpres)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...