Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Consiliul Ştiintific al ANSVSA: cazul atipic de ESB este inofensiv

Autor: Meat MIlkmarți, 8 iulie, 2014

ANSVSA a convocat o şedinţă a Consiliului Ştiinţific pentru a supune dezbaterii acestui for cazul atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) depistat în România.

 

În avizul ştiinţific al Consiliului s-a menţionat că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB-tipul L (care apare sporadic la bovine), aşa cum a confirmat Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, şi situează efectivul de bovine din România într-o normalitate probabilistică de apariţie a unor fenomene biologice, cum se întâmplă dealtfel şi în alte ţări în cazul ESB.

În cadrul întâlnirii, membrii Consiliului Ştiinţific au apreciat calitatea şi profesionalismul serviciilor noastre veterinare, capacitatea analitică a laboratoarelor, precum şi modul de aplicarea a programelor de monitorizare a bolilor, care au condus la depistarea acestui caz.

 

A rezultat, deasemenea, că ANSVSA a efectuat toţi paşii procedurali prevăzuţi de legislaţia naţională, europeană şi internaţională, notificările către instituţiile internaţionale s-au realizat conform procedurilor.

 

S-a apreciat ca fiind corectă decizia ca doar explotaţiile de animale care au venit în contact cu animalul diagnosticat cu ESB să fie supuse restricţiilor privind comerţul cu animale. Pentru restul exploataţiilor de bovine de pe teritorului României nu există raţiuni ştiinţifice pentru a fi supuse acestor restricţii.

 

Cea mai importantă concluzie rezultată în urma dezbaterilor membrilor Consiliului Ştiinţific a fost aceea că ANSVSA a luat toate măsurile astfel încât sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol.

La această şedinţă a Consiliului Ştiinţific au participat specialişti ai Autorităţii şi m.c. al Academiei, Prof. univ. dr. Nicolae MANOLESCU (Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti), Acad. prof. univ. dr. Alexandru T. BOGDAN (Academia Românǎ, Centrul de Biodiversitate), Prof. univ. dr. Sevastian DUMITRACHE (UMF Carol Davila), Conf. dr. ing. Nastasia BELC (Director General al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Bucureşti), Prof. univ. dr. Cornel CĂTOI (Decan al Facultăţii de Medicină Veterinarǎ din cadrul Universitǎţii de Ştiinţe Agricole şi Medicinǎ Veterinarǎ Cluj-Napoca), Prof. univ. dr. Gabriel PREDOI (Decan al Facultătii de Medicină Veterinară  Bucuresti), Prof. univ.dr. Ioan Stefan GROZA, Prof. univ. dr Constantin STIRBU (Director Societatea Naţională „Institutul Pasteur” SA, membru ASAS), Dr. Ştefan NICOLAE (Director IDSA), Ing. Horia ALBU (IISPV).

Prof. univ. dr. Gheorghe SĂVUŢĂ (Prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi), neputând participa la şedinţă, a transmis un punct de vedere în scris. (Serviciul Comunicare ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...