Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Consumul de carne a scazut cu 17 %

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Evenimentul zilei scrie ca lipsa ploilor a lasat fara furaje crescatorii de animale, nevoiti sa creasca pretul carnii. La raft, consumatorii se uita mai mult in gol.

Crescatorii de animale spun ca „materia prima”, furajele, care reprezinta circa 60% din costul carnii, s-a scumpit exagerat. Peste cresterile de pret de zece procente pe care am fost nevoiti sa le suportam in ultima luna putem vedea majorari suplimentare spre final de an.
Specialistii estimeaza ca vom scoate cu 5-10% mai mult din buzunar pentru carnea de pui si porc, in iarna. Carnea de vita este singura care rezista la scumpiri.

Cauza majorarilor este binecunoscuta. Seceta a scazut dramatic productia de cereale, iar preturile cresc. Daca porumbul si graul se vand in general cu peste 1 leu kilogramul, la furaje, pretul a sarit de 740 de dolari/tona. Afectati sunt consumatorii, care platesc mai mult pe carne.

In Calarasi, pretul la cereale aproape ca s-a dublat fata de anul trecut. La fel s-a intamplat cu sroturile de soia, aduse in general din import, pentru ca productie interna nu prea mai exista, spune Gheorghe Dume, un crescator de vaci. Daca nu ar fi avut pamant sa-si produca o parte din cereale, ar fi renuntat de mult la animale.

Avantajul pe care il are fata de alti fermieri, amenintati de faliment, consta in faptul ca asigurandu-si materia prima din resurse proprii, isi produce singur porumbul, care are cea mai mare pondere in hrana animalelor. Altfel, nu s-ar fi descurcat. Tona de furaj a trecut de 740 dolari, dublu fata de 2011, insa litrul de lapte livrat s-a ieftinit mult.

Mai complicat este insa in cazul crescatorilor care lucreaza in sistem industrial. Acestia importa furaje. Agricola Bacau, de exemplu, are nevoie anual de circa 60.000 de tone de cereale, la care se adauga furajele aduse din import. Cerealele si sroturile de soia reprezinta circa 50% din costurile de productie, la care se aduga cheltuielile legate de utilitati, cu o pondere de 10%. Producatorul a scumpit deja carnea de pasare cu circa 8%. Pana la sfarsitul anului vor mai aparea si alte majorari.

Revista Fabrica de Carne a informat despre scaderea consumului care, in aceasta perioada, a insemnat 17 % fata de aceeasi perioada a anului trecut.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...