Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Consumul din China scumpește carnea romanească?

Autor: Meat MIlkjoi, 17 aprilie, 2014

In momentul in care Romania va incepe sa exporte vaci in China, carnea s-ar putea scumpi in galantare. Cererea din China deja a saltat pretul carnii de vita in Statele Unite la cel mai ridicat nivel din ultimii 27 de ani. Cu un nivel de trai tot mai ridicat, chinezii sunt dispusi sa ofere oricat ca sa manance carne occidentala. Nu ca la ei in tara nu ar avea ferme, dar nu au suficiente, asa ca trebuie sa cumpere animale din strainatate, informeaza Digi24.

Chinezii vor sa cumpere din Romania 500.000 de vite, 15 milioane de oi si 10 milioane de porci. Desi o comanda atat de mare ii va ajuta pe fermieri, consumatorii romani de carne s-ar putea sa nu fie chiar atat de fericiti, caci preturile ar putea creste. In Statele Unite, carnea de vita deja a fost scumpita de cererea masiva venita din partea chinezilor. Iar din Romania, exista deja fermieri care vand oi in China la un pret mult mai mare decat in tara.

Daca cererea chineza pentru carne romaneasca va fi atat de mare pe cat se anunta, procesatorii, carmangeriile si supermarketurile nu vor avea de ales. Fie le vor plati acelasi pret mare pe care il achita si clientii din China, fie vor aduce carne de afara. In ambele cazuri, carnea ar urma sa se scumpeasca.

In ultimele decenii, consumul de carne de vita in China a crescut vertiginos, in paralel cu nivelul de trai. Si daca acest ritm se va mentine, chinezii vor ajunge sa consume mai multa carne de vita decat americanii.

O solutie pentru mentinerea preturilor sub control ar fi marirea fermelor din Romania si din Occident. Insa, cata vreme au cerere, fermierii nu au nici un interes sa creasca mai multe animale si sa duca duca preturile prea jos.

Carnea s-ar ieftini doar in cazul in care ar creste concurenta intre fermierii occidentali si cei chinezi, care cumpara tot mai multi producatori straini de carne, cereale si alte alimente. Iar tranzactia cea mai importanta a fost preluarea gigantului american al carnii de porc, Smithfield, de catre compania chineza Shuanghui International. Conducerea Shuanghui a fost recompensata cu bonusuri totale de 600 de milioane de dolari pentru ducerea la bun sfarsit a acestei preluari. (digi24.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...