Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Controale ANSVSA în domeniul cărnii de pasăre

Autor: meatmilkvineri, 5 iulie, 2019

(Comunicat) În perioada 3-21 iunie 2019, au fost efectuate la nivel național controale tematice pe întreg lanțul alimentar în domeniul producţiei cărnii de pasăre.

 

În cadrul acțiunii au fost controlate 340 de obiective (184 exploatații comerciale de pui de carne, 8 exploatații comerciale de curcani la îngrășat, 48 unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre, 87 unități autorizate pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate și a cărnii separate mecanic de pasăre, 13 centre de sacrificare a păsărilor la nivelul fermelor).

 

Au fost acordate 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 109.200 de lei și au fost emise 2 ordonanțe de suspendare a activității.

 

Inspectorii sanitari – veterinari au sechestrat la nivelul unor unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre 9.305 kg de piept de pui cu os congelat, cu origine România, contaminat cu Salmonella enteritidis, precum și o cantitate de 28 de kg de carne de pasăre, a cărei trasabilitate nu a putut fi demonstrată. Întreaga cantitate de carne a fost dirijată către unitățile de neutralizare. Dintre neconformităţile constatate și sancţionate în urma controalelor menţionăm:

 

  • deficiențe privind stocarea și gestionarea medicamentelor și a altor produse biologice la nivelul exploatațiilor comerciale de pui de carne;
  • programele de autocontrol elaborate de către operatorii unor exploatații comerciale de păsări nu includ testarea calității apei administrată păsărilor, nu se prelevează probe de apă pentru determinarea parametrilor fizico-chimici și microbiologici;
  • igienă necorespunzătoare (pereți, plafoane, pavimente deteriorate, prezența mucegaiului, sterilizatoare de cuțite și alte echipamente tehnologice defecte ruginite);
  • deficiențe privind manipularea și depozitarea cărnii de pasăre;
  • nerespectarea condițiilor de igienă a vestiarelor pentru personal, a spațiilor de producție și a utilajelor și echipamentelor tehnologice în unele unități de industrie alimentară din domeniul cărnii de pasăre;

            – nerespectarea normelor sanitare veterinare privind bunăstarea păsărilor în timpul transportului și sacrificării;

                  –  deficiențe privind implementarea programelor proprii de control, de către operatorii unităților de industrie alimentară din domeniul cărnii de pasăre (nerespectarea frecvenței de prelevare a probelor pentru determinarea criteriilor microbiologice ale cărnii de pasăre);

                  – deficiențe privind etichetarea cărnii de pasăre și a produselor obținute din carne de pasăre;

                  – deficiențe referitoare la elaborarea și implementarea procedurilor privind bunele practici de igienă și a programelor HACCP;

            – lipsa instruirilor privind bunele practici de igienă pentru personalul lucrător.

 

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

Bilanţul provizoriu al activităţii Comandamentului Estival 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 8 iulie 2019

(Comunicat) Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au verificat în perioada 24.06.2019 – 30.06.2019, 203 unități amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi...

Vânzările on-line de animale, produse veterinare și alimentare au nevoie de reglementări speciale
Autor: Nora Marin  /   joi, 4 iulie 2019

Pornindu-se de la constatarea că în prezent se dezvoltă o cotă crescândă a comerțului pe internet cu produse alimentare, hrană pentru animale, medicamente veterinare, animale vii etc. conducerea ANSVSA a demarat în prima jumătate a acestui an o inițiativă deosebit de interesantă dar și deosebit de importantă, care vizează controlul...