Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Controlul reziduurilor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Utilizat pentru prezentarea motivelor si supravegherea riscurilor determinate de existenta reziduurilor din alimente, Planul de Control al acestora vizeaza reziduurile de origine animala din ferme, abatoare, unitati procesatoare de carne sau statii de colectare a pestelui. Ori de cate ori sunt prelevate, probele oficiale trebuie recoltate neprevazut si neprogramat, intr-una dintre zilele saptamanii. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) trebuie sa asigure constant elementul-surpriza al controalelor.

Masuri de supraveghere si control

Masurile de supraveghere si control al unor substante si al reziduurilor de origine animala sunt reglementate de Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, care stabileste modul de monitorizare a acestora. Probele sunt prelevate selectiv, conform criteriilor stabilite de Comisia Europeana, exceptand situatiile prelevarii justificate de ANSVSA, la prezentarea programului national catre Comisia Europeana.

ANSVSA este responsabila de coordonarea departamentelor centrale/regionale responsabile de supravegherea reziduurilor. Coordonarea se extinde asupra tuturor departamentelor participante la prevenirea utilizarii frauduloase de substante sau produse interzise in cresterea animalelor. In sarcina Autoritatii intra si culegerea informatiilor necesare evaluarii mijloacelor utilizate si transmiterea acestora catre Comisia Europeana, nu mai tarziu de data de 31 martie a fiecarui an.

Planul de control stabileste grupele de reziduuri si/sau substante, pe specii de animale, ce urmeaza sa fie analizate. Totodata, documentul precizeaza procedurile detectarii prezentei reziduurilor in apa de baut, in spatiile ce gazduiesc animale, in fecale sau lichide biologice, precum si in tesuturile/produsele de origine animala.

Masuri de preventie, sanctiuni

Dupa prelevarea probelor, in cazul confirmarii unui tratament ilegal, animalele depistate pozitiv trebuie taiate pe loc, fara intarziere, trimise abatoarelor desemnate sau unitatilor de ecarisare. Animalele astfel sacrificate sunt distribuite ulterior uneia dintre unitatile de procesare cu risc inalt, asa cum sunt definite de Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului, care stabileste reguli de sanatate privind subprodusele de origine animala nedestinate consumului uman.

Orice forma de necooperare cu autoritatile competente sau obstructionarea, din partea responsabilului/personalului unui abator, a unei unitati private specifice sau din partea proprietarilor si detinatorilor de animale, in timpul inspectiei si prelevarii de probe necesare implementarii Planului national de supraveghere a reziduurilor, precum si a derularii controalelor si anchetelor, atrage aplicarea de sanctiuni administrative si/sau penale.

Ordonanța privind neutralizarea deșeurilor de origine animală
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 29 august 2016

Guvernul a adoptat o ordonanţă privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deșeurilor de origine animală.   Ordonanţa, elaborată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, răspunde recomandării Comisiei Europeane de la începutul anului ca ”autoritățile române să identifice, cât mai...

AmCham: În România, fiscalitatea e instrument politic, nu economic
Autor: Maria Demetriad  /   marți, 5 iulie 2016

Aflat la un simpozion organizat pe teme de fiscalitate, Președintele AmCham, Ionuț Simion, a opinat: "Pensiile speciale ale aleşilor, rudele angajate în birourile acestora şi folosirea maşinilor de serviciu în vacanţa parlamentară sunt decizii costisitoare, spun investitorii americani”.   Acesta, a adăugat: ”România...