Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cooperare stat – privat pentru materialul seminal

Autor: Ilie Stoianmarți, 24 septembrie, 2013

Registrul de rasă şi Controlul Oficial al Producţiilor (COP) pentru taurinele din rase de carne vor rămâne deocamdată la ANARZ, deorece asociaţiile de crescători de taurine de carne nu sunt încă pregătite să preia aceste activităţi.

Asociaţiile trebuie însă să transmită ANARZ date privind efectivele pe rase şi datele din COP. Aceasta a fost concluzia ultimei întâlniri dintre reprezentanţii ANARZ şi preşedinţii asociaţiilor de taurine pentru carne, din 20 august 2013, la care au participat Vasile Pachiţanu (Angus RO), Cristian Chişmorie (Asoc. Crescătorilor de Vaci de Carne jud. Arad), Dumitru Grigorean (Asoc. Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România), Gheorghe Budrală (Asoc. Aberdeen Angus România – Marpod, Sibiu), Vasile Băcilă, noul director ANARZ şi Ghoerghe Neaţă, din partea Ministerului Agriculturii, informează  Agroinfo.
„Am înfiinţat o asociaţie profesională care este pe punctul final de a fi acreditată de ANARZ pentru COP şi Registrul Genealogic de Rasă. S-a depus documentaţia, am fost la multe analize cu ei la ANARZ, care deţine Registrul de Rasă. La ultima şedinţă, din 20 august, am propus o cooperare între stat şi privat. ANARZ-ul să menţină, deci încă să nu ia mâna de pe Registrul de Rasă, COP-ul să fie în colaborare cu asociaţiile de rasă, pentru că nu toate asociaţiile sunt încă puternice, bogate, n-au încă banii necesari. Domnul Neaţă a receptat asta şi, după cum îl ştiu, cred că va rezolva problema, adică să fie aşa: Registrul de rasă să rămână la ei, la ANARZ, iar noi vom avea în spate asociaţiile, efectivele, avem un regulament de organizare a Registrelor Genealogice de Rasă de care ne ţinem, făcut de ANARZ, dar pe care îl vom completa cu propunerile noastre.

ANARZ-ul a fost dintotdeauna organ de control, unul specializat, cu oameni şi cu bază materială, de ce să mai cheltuiesc eu, asociaţie, alţi bani? Mai bine mă cuplez cu ei şi să luăm de la ei ce-i bun, iar noi venim cu aportul nostru… Asociaţiile trebuie constituite pe rase. Noi suntem prima asociaţie profesională pentru Angus. Angus RO are foarte mulţi crescători în toată ţara, dar noi ne ocupăm de toţi cei care apar şi ne contactează. Acum avem circa 80-100 de ferme cu nuclee de Angus”, a declarat Vasile Pachiţanu, preşedinte Angus RO.(Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...