Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

CopaCogeca: Nu sacrificați agricultura Europei, în afacerea Mercosur

Autor: Mircea Demeterluni, 19 februarie, 2018

CopaCogeca a adresat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitarea ca agricultura Uniunii Europene ”să nu fie vândută” în negocierile comerciale cu Mercosur. În textul oficial se arată:

 

”Organismele agricole se opun mișcării UE de a acorda noi concesii agriculturii în schimbul câștigurilor obținute în alte sectoare economice, către blocul comercial latino-american Mercosur”. În acest sens, Președintele Copa, Joachim Rukwied, a declarat:

 

„UE a acordat deja multe facilități latono-americanilor, în agricultură, în negocierile comerciale Mercosur, fără a obține prea mult în schimb. Este inacceptabil faptul că UE își mărește oferta agricolă în cadrul discuțiilor. Concesiile comerciale trebuie să fie reduse la minimum pentru sectoarele noastre mai sensibile, și anume importurile de carne de vită, de zahăr, de pasăre, de etanol, de orez și de suc de portocale în UE.

 

 

Președintele Cogeca, Thomas Magnusson, a adăugat: „Importăm deja cantități substanțiale de produse agricole din aceste țări și nu primim reciprocitate de la acestea. Avem nevoie de acorduri comerciale echilibrate care respectă metodele noastre de producție. Având în vedere incertitudinile din discuțiile de la Brexit, precum și discuțiile privind viitoarea politică agricolă comună (PAC) și bugetul UE, solicităm UE să nu facă concesii în agricultură în cadrul discuțiilor.

 

Orice încercare de a vinde agricultura în cadrul negocierilor comerciale va pune în pericol creșterea și locurile de muncă în zonele rurale, ceea ce contravine strategiei UE de relansare a locurilor de muncă din mediul rural în Europa „.

 

Luna trecută, CopaCogeca au anunțat opoziția față de decizia UE de a-și ridica oferta de carne de vită în mod semnificativ, la 99.000 de tone, în negocierile comerciale ale Mercosur, avertizând că este „inacceptabilă”.

 

Președintele grupului de lucru CopaCogeca, Jean-Pierre Fleury, a declarat: „Peste 75% din importurile noastre de carne de vită – 246.000 de tone – provin deja din aceste țări și este inacceptabil faptul că UE și-a mărit oferta în schimbul concesiilor din alte sectoare.

 

„Avem nevoie de acorduri comerciale echitabile și echilibrate care să asigure, de asemenea, că piața noastră nu este supraexploatată, altfel creșterea și locurile de muncă din zonele noastre rurale vor fi amenințate. Acum nu este momentul să propunem acest lucru, când nu știm impactul discuțiilor privind ieșirea din Marea Britanie din UE. Cu 52% din carnea de vită irlandeză destinată pieței din Regatul Unit, nu putem exercita presiuni suplimentare asupra pieței UE a cărnii de vită într-un pact comercial cu țările din America Latină „, informează Global Meat.

EDA, dezamăgită de limitarea Observatorului laptelui de către P.E.
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 23 mai 2018

Asociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că regretă direcția adoptată de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) prin votul privind raportul deputatului Herbert Dorfmann, acela care susținea întărirea rolului Observatorului laptelui. În opoziție, însă, parlamentarii europeni au votat...

COMAGRI: Declarație privind PAC 2021
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 23 mai 2018

În data de 22 mai, Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a dat publicității o Declarație în care enunță principalele condiții care trebuie avute în vedere, la elaborarea exercițiului financiar al Uniunii Europene, pe componenta agroalimentară, în perioada 2021-2027.   În document se...