Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

CopaCogeca: Nu sacrificați agricultura Europei, în afacerea Mercosur

Autor: Mircea Demeterluni, 19 februarie, 2018

CopaCogeca a adresat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitarea ca agricultura Uniunii Europene ”să nu fie vândută” în negocierile comerciale cu Mercosur. În textul oficial se arată:

 

”Organismele agricole se opun mișcării UE de a acorda noi concesii agriculturii în schimbul câștigurilor obținute în alte sectoare economice, către blocul comercial latino-american Mercosur”. În acest sens, Președintele Copa, Joachim Rukwied, a declarat:

 

„UE a acordat deja multe facilități latono-americanilor, în agricultură, în negocierile comerciale Mercosur, fără a obține prea mult în schimb. Este inacceptabil faptul că UE își mărește oferta agricolă în cadrul discuțiilor. Concesiile comerciale trebuie să fie reduse la minimum pentru sectoarele noastre mai sensibile, și anume importurile de carne de vită, de zahăr, de pasăre, de etanol, de orez și de suc de portocale în UE.

 

 

Președintele Cogeca, Thomas Magnusson, a adăugat: „Importăm deja cantități substanțiale de produse agricole din aceste țări și nu primim reciprocitate de la acestea. Avem nevoie de acorduri comerciale echilibrate care respectă metodele noastre de producție. Având în vedere incertitudinile din discuțiile de la Brexit, precum și discuțiile privind viitoarea politică agricolă comună (PAC) și bugetul UE, solicităm UE să nu facă concesii în agricultură în cadrul discuțiilor.

 

Orice încercare de a vinde agricultura în cadrul negocierilor comerciale va pune în pericol creșterea și locurile de muncă în zonele rurale, ceea ce contravine strategiei UE de relansare a locurilor de muncă din mediul rural în Europa „.

 

Luna trecută, CopaCogeca au anunțat opoziția față de decizia UE de a-și ridica oferta de carne de vită în mod semnificativ, la 99.000 de tone, în negocierile comerciale ale Mercosur, avertizând că este „inacceptabilă”.

 

Președintele grupului de lucru CopaCogeca, Jean-Pierre Fleury, a declarat: „Peste 75% din importurile noastre de carne de vită – 246.000 de tone – provin deja din aceste țări și este inacceptabil faptul că UE și-a mărit oferta în schimbul concesiilor din alte sectoare.

 

„Avem nevoie de acorduri comerciale echitabile și echilibrate care să asigure, de asemenea, că piața noastră nu este supraexploatată, altfel creșterea și locurile de muncă din zonele noastre rurale vor fi amenințate. Acum nu este momentul să propunem acest lucru, când nu știm impactul discuțiilor privind ieșirea din Marea Britanie din UE. Cu 52% din carnea de vită irlandeză destinată pieței din Regatul Unit, nu putem exercita presiuni suplimentare asupra pieței UE a cărnii de vită într-un pact comercial cu țările din America Latină „, informează Global Meat.

Europa are nevoie de solidaritate pentru interesul fermierilor
Autor: meatmilk  /   luni, 10 septembrie 2018

(Comunicat MADR) Mai mult de 1800 reprezentanți ai instituțiilor de cercetare și învățământ, autorități publice, organizații ale societății civile, miniștri și parlamentari din 42 de țări au fost prezenți la cel de al 28-lea Forum Economic organizat de Institutul pentru Studii Estice la Krynica în Republica...

London School of Economix: După Brexit, lactatele vor fi un lux pentru englezi
Autor: Nora Marin  /   joi, 6 septembrie 2018

Produsele lactate de zi cu zi, cum ar fi untul, iaurtul și brânza, ar putea deveni articole de lux în Marea Britanie după Brexit, creșterile de prețuri fiind cauzate și de cea mai mică întârziere în călătoria de la fermă la masă, arată un raport al London School of Economics, citat de The Guardian.   Cercetarea LSE,...