Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Crescatorii de gaini ignora reglementarile ue

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Agerpres, citat de agroinfo.ro, este de asteptat ca sute de crescatori de pasari din intreaga Europa, cu milioane de gaini ouatoare, sa ignore interdictia privind cresterea acestora in sisteme conventionale de tip baterie, anul viitor.

Noile reglementari sunt concepute pentru a eradica practica acestor sisteme in ferme si pentru a spori considerabil bunastarea pasarilor. Alaturi de interdictiile UE privind separatoarele-cuseta pentru vaci si boxele pentru scroafe – care urmeaza sa intre in vigoare in 2013 – masura este considerata una dintre cele mai semnificative legislatii aprobata vreodata privind bunastarea animalelor.

Potrivit cifrelor Comisiei Europene, 10 tari urmeaza sa se conformeze deplin noii legislatii pana cand va intra in vigoare, la 1 ianuarie 2012. In acest fel, consumatorii pot fi siguri ca ouale din aceste state membre au fost produse in conditii de bunastare relativ ridicata pentru pasari.

Cu toate acestea, se prevede ca opt tari – printre care Portugalia, Belgia si Polonia – nu vor creste acest standard, in contextul in care se asteapta ca peste 17 milioane de gaini sa ramana in sistemul de baterii de tip vechi pana in ianuarie.

In acelasi timp, desi nu exista cifre noi pentru alte cinci state membre, printre care Italia, Grecia si Ungaria, sustinatorii masurii spun ca este putin probabil ca aceste tari sa opereze schimbarea in urmatoarele patru luni. Luna trecuta, Italia singura a avut aproximativ 28 de milioane de gaini crescute inca in asa-numitele custi neimbunatatite.

Interdictia a fost in proces timp de 12 ani, inca de cand directiva UE privind gainile ouatoare a declarat in 1999 ca sistemele de custi conventionale neimbunatatite – in care pasarile nu au suficient spatiu pentru a ciuguli sau a-si intinde aripile – ar trebui inlocuite cu sisteme in libertate sau custi imbunatatite cu mai mult spatiu, paie si locuri de catarare pentru gaini.

Sunt insa si tari care intentioneaza sa desfiinteze sistemul de custi neimbunatatite pana in ianuarie, iar pentru acestea, esecul celorlalti in a tine pasul suscita nemultumire. Spre exemplu, Germania, a impus deja propriile interdictii interne.

Se asteapta ca altele, cum ar fi Marea Britanie si Olanda, sa opereze trecerea completa pana in ianuarie. Dar acest lucru nu s-a realizat fara un cost substantial pentru producatorii de oua, dintre care unii au fost scosi din afacere.

Intr-un comunicat in scris, Comisia Europeana a afirmat ca este la latitudinea statelor membre sa garanteze ca ouale care nu sunt produse in conformitate cu noile standarde nu sunt comercializate legal. Dar a precizat ca lucreaza pentru a se asigura ca toate tarile iau masuri pentru a pune in aplicare interdictia pana in ianuarie, pentru a evita denaturari ale pietei interne.

IT Genetics: Black Friday, cu reduceri de până la 60%, pentru companii
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Compania românească IT Genetics, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de identificare automată, colectare de date (AIDC) şi puncte de vânzare (POS), organizează, pe 16 noiembrie, ceamai mare campanie de Black Friday dedicatăsegmentului B2B, cu reduceri de până la 60% la toateprodusele din stoc.   Campania...

FAO: Restaurarea habitatului râurilor poate îmbunătăți pescuitul în apele interioare
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% din speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...