Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Crescatorii de oi si capre se pregatesc de protest

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Crescatorii de oi si capre, membri ai Federatiei Agrostar, pregatesc proteste de strada acuzand Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de falimentarea acestui sector care realizeaza exporturi de peste un miliard de euro anual, se arata intr-un comunicat de presa.

„Exportul Romaniei de berbecuti a crescut de la an la an si a ajuns sa depaseasca un miliard de euro anual. Daca acest sector ar fi sprijinit, s-ar putea exporta cel putin 1,5 miliarde de euro, insa politica Ministerului Agriculturii este de a falimenta tot ce a mai ramas din agricultura romaneasca si de a scoate producatorii romani de pe toate pietele. In alte state membre UE, spre exemplu in Germania, crescatorii de oi primesc ajutoare financiare atat de la stat, cat si de la autoritatile locale,in timp ce ciobanii din Romania nu primesc nici formele de sprijin care li se cuvin ca tara membra UE. In curand vom anunta calendarul protestelor. Cerem demisia Ministerului Agriculturii, cea mai incompetenta din ultimii 20 de ani”, declara presedintele Agrostar, Stefan Niculae, potrivit documentului de presa.

Singurul ajutor financiar de care beneficieaza crescatorii de oi si capre in 2010 este de cel putin 80,36 euro, reprezentand plata directa pe suprafata. In ceea ce priveste motorina cu acciza redusa, pentru oi ar urma sa se dea sub forma unui litru pe cap de animal. Crescatorii romani de oi si capre cer ajutor financiar in contextul in care pe piata europeana se inregistreaza un deficit de carne de oaie de 300.000 de tone, iar cererea este in crestere, ceea ce ar reprezenta o oportunitate pentru crescatorii romani, cu atat mai mult cu cat potentialul natural al Romaniei este enorm.

Principalele piete pe care ciobanii romani exporta berbecuti in viu sunt tarile arabe, tari din fosta Iugoslavie, Grecia si Italia. Activitatea de export se desfasoara in principal prin intermediari.

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...