Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Creștere dublă la subvenții, în perioada 2014-2020

Autor: Ilie Stoianmarți, 2 aprilie, 2013

Într-un interviu acordat agenției Agerpres, Achim Irimescu, secretar de stat în MADR s-a referit la ultimele negocieri la care a participat la Bruxelles. Acesta a declarat:

”Pentru România au fost destul de multe puncte sensibile, dar cel mai important a fost punctul legat de prelungirea Schemei Unice pe Suprafaţă (SAPS) până în 2020, iar cel mai important ce putem să dăm suplimentar. Pentru România este important sectorul zootehnic, cel al ovinelor şi bovinelor, pentru că în actualul pachet financiar nu a fost prins în subvenţiile europene şi România risca să nu primească bani decât pe suprafaţă nu şi pe animale.

De exemplu, dacă un fermier are o mie de vaci şi 50 de hectare de teren primea bani europeni doar pentru cele 50 de hectare. Ca să primească şi pentru animale erau două soluţii, una să facem conversia animalelor în dreptul de plata pe suprafaţă, dar ar fi crescut foarte mult suprafaţa echivalentă. Acum avem recunoscută de Comisia Europeană o suprafaţă de bază de 9,7 milioane hectare, faţă de 7 milioane hectare iniţial.

De la 9,7 milioane hectare mergeam, în aceste condiţii, la cel puţin 12,5 milioane hectare, ceea ce însemna reducerea plăţii directe efective pe hectar cu 30%. Ajungeam în situaţia ca, în 2014, să luăm pe hectar mai puţin decât în anii precedenţi. Aceasta a fost lupta noastră, o solicitare expresă a României şi este prinsă acum în regulament.

Am cerut să ne prelungească plăţile naţionale directe complementare (CNDP), pe vegetal şi zootehnie, care echivalează cu o sumă de circa 450 de milioane de euro pe an şi care vor fi aplicabile pe toată perioada 2014-2020. Am reuşit, deşi cea mai mare opoziţie am avut-o de la bulgari care au spus că ei nu au bani la buget ca să acorde suplimentar plăţi pe suprafaţă.

Plata directă a României creşte şi ajungem la 100% în 2016, respectiv la 183 euro pe hectar, iar datorită convergenţei stabilite pe şase ani, se va lua de la ţările care sunt peste medie şi se va da la cele sub medie şi va creşte de la 183 la 196 euro/hectar în anul 2020. Deci va fi o dublă creştere. În 2013 pot da 190 de milioane de euro pentru plăţile naţionale directe complementare din vegetal, ceea ce înseamnă 27 euro/hectar. În 2020, vor fi teoretic în jur de 200 de euro/hectar. Este maxim ceea ce puteam obţine, deşi media în ţările UE pentru plăţile pe suprafaţă este 250 euro/hectar. Trebuie menţionat că România are plata directă mică pe hectar pentru că producătorii nu au declarat producţia când s-a calculat şi nici acum nu o declară.

O fermieră portugheză afirma că una din cele mai bune soluţii ar fi să se dea plata pe producţie, ceea ce înseamnă că ai declarat o producţie de 4 tone şi dacă demonstrezi că ai făcut 4 tone, iei banii. Dacă ai făcut 7 tone şi declari numai 4 tone, iei pentru cât ai declarat. Din păcate nu se poate aplica această soluţie pentru că nu o prevede regulamentul european.

Un al punct important a fost plăţile directe cuplate de producţie din anvelopa naţională, adică cele pe cap de animal şi pe vegetal, dar pentru care suma este limitată. Comisia Europeană a cerut 5%, pe urmă a urcat la 10% şi s-a ajuns după negocieri la 12%. România a cerut 15%.din anvelopa naţională. De exemplu anul acesta avem 1,21 miliarde euro pe plăţi directe, iar în 2016, când avem sută la sută, ajungem la 1,7 miliarde euro, ceea ce înseamnă circa 200 de milioane de euro pe un procent de 12%, dar eu dau deja pe CNDP 450 de milioane de euro. Parlamentul a propus 15% şi vrem să vedem în continuare ce sa va întâmpla. (AGERPRES)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...