Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Creștere la producția de carne de porc, minus, la carnea de bovine și de pasăre

Autor: Meat MIlkvineri, 25 iulie, 2014

(Comunicat INSSE) În anul 2013, producţia ramurii agricole a crescut cu 24,5% comparativ cu anul precedent. Producţia vegetală a crescut cu 38,8%, producţia animală a scăzut cu 0,3%, iar serviciile agricole au crescut cu 32,4%”, potrivit INS.

În structura producţiei s-au produs modificări, în sensul creşterii ponderii producţiei vegetale (68,6%) şi scăderii ponderii producţiei animale (30,4%). Ponderea serviciilor agricole (1%) nu prezintă modificări semnificative faţă de anul precedent.

În ceea ce privește structura valorică a producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, aceasta s-a modificat în 2013, față de 2012. Astfel, în anul 2013 comparativ cu anul 2012, ponderea culturilor de cereale şi de cartofi a crescut cu 5,8%, respectiv cu 3,1%, în timp ce ponderea culturilor de legume şi pepeni a scăzut cu 5,7%, iar cea a culturilor de plante de nutreţ cu 2,5%, potrivit sursei citate.

Cea mai mare pondere în structura producției agricole o au în continuare cerealele, cu 37% din total, în creștere față de 2012, când ponderea a fost de 31,2%. Legumele și pepenii au o pondere de 15,1%, în scădere față de 2012 cu 5,7%. De asemenea, s-au înregistrat scăderi și la fructe și struguri, de la 11% în 2012, la 8,9% în 2013, la plante de nutreț, de la aproape 13%, la 10,4%. În schimb, ponderea plantelor uleioase a crescut de la 7,7% în 2012, la 9,2% în 2013.

Structura valorică a producţiei animale pe principalele grupe de produse prezintă mici diferenţe faţă de anul precedent. Astfel, la  porcine, ponderea a crescut cu 1,6 %,  iar, la bovine şi la păsări, ponderea a scăzut cu 3,1%, respectiv cu 2,1%. În 2013, cea mai mare pondere în producția zootehnică au deținut-o produsele obținute din prelucrarea laptelui (27,7%, în creștere de la 24,4% în 2012), urmate de bovine (24,6%) și păsări (20,3%).

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...