Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Creșterea calității condițiilor de viață în fermele de porci și pui

Autor: Meat MIlkvineri, 3 octombrie, 2014

Importanţa deosebită acordată în ultimi ani protecţiei mediului atrage atenţia asupra emisilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii şi agricultură.
Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din dejecţiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin activitatea lor, eliberează în adăpost cantităţi însemnate de gaze. Unele dintre aceste gaze nu reprezintă pericol pentru animale şi pentru om. Altele, precum Metanul, Amoniacul sau Hidrogenul Sulfurat sunt foarte periculoase.

logo microcat

O importanţă deosebită se acordă emisilor de Amoniac. În mod normal aproximativ 10 -15 % din conţinutul de Azot din dejecţiile din adăposturi este degajat sub formă de Amoniac. Acest fenomen la scară mare înseamnă că anual dintr-o fermă de porci mare se degajă în atmosferă câteva tone de Amoniac. O parte din această cantitate este metabolizată de organismul animalelor din adăpost.
Amoniacul (NH3), afectează plămânii şi membranele mucoase. De asemenea, disconfortul creat de acest gaz duce la o conversie a furajelor mai scăzută implicit un cost mai mare pentru atingerea greutăţii indivizilor dorită.
Principalii factori în emisile ridicate de amoniac din adăposturile pentru porci sunt:
– Boxe murdare;
– Porci murdari cu dejecţii;
– Temperatura ridicată atât în canalele de dejecţii cât şi în adăposturi;
– Furaje cu un conţinut mare de proteine;
Pe lângă emisile de Amoniac se atrage atenţia asupra Hidrogenului Sulfurat (H2S), care se formează anaerob în canalele de colectare şi scurgere a dejecţiilor de sub adăposturi. Foarte uşor, acest gaz se poate detecta de la o concentraţie de 10 ppm, la concentraţii crescute de peste 100 ppm. Acesta paralizează simţul olfactiv la concentrații mici, iar la concentraţii mai mari devine letal pentru animalele din acele adăposturi.
Principalele cauze ce determină crearea şi eliberarea de H2S din dejecţii sunt conţinutul ridicat de Sulf din furaje şi depozitarea pe termen lung a dejecţiilor lichide pe canalele de colectare.
De cele mai multe ori dejecţiile din canale sedimentează iar gestionarea lor se face greoi, cu un mare consum de energie şi timp îndelungat.
O altă problemă deosebită este datorată mirosurilor degajate din fermele de porci. Uniunea Europeană a conceput un pachet de legi speciale pentru exploataţiile de porci pentru ca problema mirosurilor să fie gestionată corespunzător şi să nu afecteze persoanele ce locuiesc în apropierea fermelor.
La toate aceste probleme s-a găsit o rezolvare simplă şi practică. Refacerea echilibrului microbiologic din dejecţiile animalelor prin stimularea unor anumite familii de microorganisme, având ca rezultat o reducere considerabilă a emisilor periculoase. Acest lucru este realizabil prin folosirea bioactivatorului MICROCAT Biostable, care stimulează bacterile cu rol de mineralizare a dejecţilor, menţinîndu-le într-o compoziţie omogenă. Acest bioactivator stimulează procesul microorganismelor existente în dejecţii mai ales a celor specializate pe degradare.
Folosind regulat şi corespunzător bioactivatorul Biostable, se pot observa următoarele benefici:
– Un microclimat stabil în adăposturi;
– Degradarea eficientă a dejecţiilor;
– Emisi scăzute de Amoniac;
– Condiţii de viaţă îmbunătăţite pentru animale;
– Reducerea stresului;
– Scăderea mortalității şi a riscului de îmbolnăvire;
– Cu aceeaşi cantitate de furaje, se obţine o producţie mai mare
– Se reduc cheltuielile cu tratamentele veterinare şi cu gestionarea deşeurilor.

Totalitatea acestor beneficii au fost stabilite în baza rezultatelor obținute atât în fermele de porci cât şi în fermele de pui. Acestea au condus la recomandarea cu încredere a acestui bioactivator pentru reducerea emisilor de Amoniac, Hidrogen Sulfurat şi a mirosurilor neplăcute care afectează buna funcţionare a fermelor.
Pentru evitarea sedimentării dejecţiilor şi a cheltuielilor majore de scoatere a acestora prin diferite procedee fizice, există un singur biopreparat, care prin compoziţia sa de microorganisme, lichefiază şi menţine dejecţiile într-o formă fizică uşor de manipulat şi transportat. Acest biopreparat reduce mirosurile provenite din manipularea şi transportul dejecţiilor.
MICROCAT DL, în combinaţie cu MICROCAT Biostable reduc costurile de producţie atât în fermele de porci cât şi în fermele de pui.
Pentru detalii tehnice şi o diagnoză gratuită a fermei dumneavoastră intraţi pe www.microcat.ro rubrica contact sau ne scrieti la contact@microcat.ro.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...